Welke digitale piano in het wit kan je het beste kopen? 3 tips voor de beste aankoop
Welke digitale piano in het wit kan je het beste kopen? 3 tips voor de beste aankoop

Welke digitale piano in het wit kan je het beste kopen? 3 tips voor de beste aankoop

Het was altijd een eye-catcher bij ons thuis; de witte piano. De meeste piano’s komen in houtkleur of zwart, maar ze zijn er dus ook in het wit. Omdat de piano, en een vleugel al helemaal, behoorlijk grote en (letterlijk) zware instrumenten zijn hebben veel mensen daarom het gevoel dat een piano niet in hun huis ‘past’. Zonde, want een piano is een ontzettend mooi instrument en een piano in huis wekt bij menig kind op natuurlijke wijze interesse in het willen leren spelen van een instrument. Het voordeel van een witte piano is dat deze veel minder zwaar en groot oogt waardoor dit prachtige instrument plots wél een mooie aanvulling in jouw huis kan zijn.

Elektrische piano, digitale piano of een keyboard?

Veel mensen denken dat een elektrische piano, digitale piano en keyboard hetzelfde zijn. Wat betreft de elektrische en de digitale piano wordt er inderdaad vaak hetzelfde instrument bedoeld, een keyboard is echter echt een ander instrument. Voordat er digitale piano’s op de markt kwamen hadden we al de elektrische piano, maar de digitale piano is de geavanceerdere versie dus als je op zoek bent naar een witte elektrische piano, dan zul je in de meeste pianozaken direct naar de witte digitale piano’s verwezen worden. Het verschil tussen digitale piano’s en keyboards zit hem in de uitvoering en uiteindelijke doel van het instrument. Een moderne witte digitale piano komt qua geluid en speelervaring tegenwoordig ontzettend dicht in de buurt van een akoestische piano. De toetsen van een digitale piano zijn verzwaard, wat bij een keyboard nooit het geval is. De aanslag van de toetsen op een keyboard voelt dus heel anders dan op een (digitale) piano waardoor je automatisch ook iets anders speelt.

Het voordeel van een witte digitale piano ten opzichte van een witte akoestische piano is dat je bij een digitale piano een koptelefoon kunt opzetten. Op conservatoria kun je dan ook tegenwoordig muisstille piano-lessen binnenstappen waar je meerdere studenten ijverig naast elkaar ziet spelen zonder elkaar te horen. Ook voor je buren of huisgenoten kan het fijn zijn dat ze niet de ene na de andere toonladder hoeven aan te horen terwijl jij je techniek probeert te verfijnen. Naast het voordeel van de koptelefoon heeft een witte digitale piano ook het voordeel dat hij nooit gestemd hoeft te worden. Een akoestische piano moet, een beetje afhankelijk van het klimaat waar hij in staat, toch wel 1x per half jaar door een professionele stemmer gestemd worden wat toch behoorlijk in de kosten kan lopen.

Wit, wit of wit?

Je hebt dus je zinnen gezet op een witte digitale piano. Maar net zoals bij de aankoop van een zwarte of houtkleurige piano is je nieuwe aanwinst natuurlijk in eerste instantie een instrument en pas in tweede instantie een interieur-object. Daar gaan we toch althans vanuit gezien de vaak hoge prijskaartjes aan deze instrumenten, als je echt op zoek bent naar een interieur-object kun je ook marktplaats afspeuren naar mooie oude, valse en onbespeelbare akoestische exemplaren en deze met een potje witte verf onder handen nemen. Dan zul je een stuk goedkoper uit zijn,

Maar als je dus echt een instrument én een mooie interieurobject zoekt raden we je toch aan in eerste instantie naar de instrumentale kant van je nieuwe witte digitale piano te kijken. Een piano die niet fijn speelt is zonde, want je zult merken dat je er dan minder snel en vaak achter kruipt en het plezier in het leren muziek spelen snel verminderd. Een digitale piano kopen is dus niet iets dat je online doet, maar waarvoor je het beste naar een goede pianozaak stapt, zodat je gevoel krijgt voor de piano voordat je hem aanschaft.

Vervolgens heb je in de wereld van witte digitale piano’s grofweg de keuze uit drie soorten wit: Hoogglans polyester, hooglans gespoten en zijdeglans. De hoogglans piano’s zijn uiteraard zeer glanzend en de zijdeglans is zachter qua uitstraling dan de andere twee. Daarnaast zijn er ook nog roomwitte piano’s en voor welke je kiest ligt natuurlijk helemaal aan je interieur en je eigen persoonlijke smaak. Ook hier geldt weer, ga naar een professionele pianozaak en luister, voel en kijk welke witte digitale piano je mee naar huis wilt nemen.