Wat is een digitale piano en wat kun je ermee?
Wat is een digitale piano en wat kun je ermee?

Wat is een digitale piano en wat kun je ermee?

Een piano is een prachtig instrument en is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Er bestaan verschillende soorten piano’s welke eigenlijk in twee categorieën kunnen worden opgedeeld. Zo heb je de akoestische piano, maar ook de digitale piano. Maar wat is een digitale piano eigenlijk en wat kun je ermee? Leer er alles over in dit blog. Lees je mee?

Wat is een digitale piano?

Een digitale piano heeft in tegenstelling tot een akoestische piano geen snaren, geen hamers en geen bewegende onderdelen. Wel beschikt de digitale piano net als de akoestische piano 88 toetsen. Bij een digitale piano wordt de akoestische pianoklank als het ware gesampled door deze digitaal op te nemen. Doordat de digitale piano dit geluid reproduceert via de versterkers en luidsprekers krijgen de klanken een piano-geluid. De klanken zullen ondanks een perfecte opname van de akoestische pianoklanken toch altijd anders klinken dan een ‘traditionele’ piano. Dit omdat het geluid altijd digitaal zal blijven. Echter zijn er natuurlijk wel verschillen in kwaliteit van digitale piano’s waardoor bij de ene piano de klanken net wat mooier zijn dan bij de andere.

Voordelen van een digitale piano

Er kleven een aantal voordelen aan het kopen van een digitale piano in vergelijking met een akoestische piano. Zo is bijvoorbeeld het volume regelbaar en kun je een koptelefoon gebruiken wanneer je dat wilt of zodat de buren minder last hebben van jouw muziekspel. Zo kan je toch lekker piano spelen of zoveel oefenen als je zelf wilt zonder anderen hierbij te storen. Sommige digitale piano’s hebben zelfs twee hoofdtelefoon aansluitingen zodat je eventueel met zijn tweeën kunt oefenen of spelen of dat er iemand mee kan luisteren. Een ander groot voordeel van een digitale piano is dat deze vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Een digitale piano heeft namelijk geen bewegende onderdelen. Hierdoor is het niet nodig de piano regelmatig te hoeven stemmen. Een digitale piano bespaart hiermee automatisch geld en/of tijd. Doordat een digitale piano een stuk minder gevoelig is voor temperatuurverschillen kan deze gemakkelijk tegen de verwarming of bij een raam geplaatst worden. Wel er even voor zorgen dat het niet kan inregenen op de piano want dat is natuurlijk niet goed!

Oneindig veel klanken

Doordat een digitale piano een heel arsenaal aan klanken bezit kan je oneindig variëren met je muziekspel! Met iedere sound kan je een bepaalde muziekklank produceren welke past bij jouw stemming of de muziek welke je wilt maken. Doordat een digitale piano een vrij laag gewicht heeft kan je deze in principe overal mee naartoe nemen. Dat betekent dus dat je ook in een band de meest diverse muziek kunt maken en je een grote diversiteit aan muziekstijlen kunt musiceren! Digitale piano’s hebben naast een hele hoop klanken nog meer features. Zo kan je bijvoorbeeld een ritme achter je pianospel laten afspelen en hierbij ook het tempo aanpassen naar je voorkeur. De hoeveelheid ritmes en klanken die een betreffende digitale piano bezit is afhankelijk van het type en de uiteraard ook de prijsklasse. Bovendien is ook het aantal extra features hiervan afhankelijk.

Muziek maken met een digitale piano

Naast het hobbymatig pianospelen kun je nog veel meer met een digitale piano. Zoals muziek maken met of zonder band. Je kunt zelf hele nummers componeren met een degelijke digitale piano! Wanneer je een digitale piano aansluit op een laptop of computer kun je al een heel eind komen met een simpel producerprogramma. Als je daarnaast ook een goede microfoon in je bezit hebt kun je de zang individueel opnemen. Van beats tot aan samples en zelfs complete songs, niets is te gek met een goede digitale piano. Vooral als je een digitale piano met een synthesizer koopt. Hiermee kun je je eigen ritmes (beats) maken. Let er dan ook goed op wat je wilt kunnen doen met je piano wanneer je besluit een digitale piano aan te schaffen. Wil je bijvoorbeeld alleen hobbymatig piano spelen, maar wil je je digitale piano wel overal mee naartoe kunnen nemen? Dan kan je voor een wat simpeler piano gaan. Zo kan je toch waar en wanneer je wilt spelen op je favoriete instrument!

Compacter dan een akoestische piano

Een digitale piano is qua omvang vaak een stuk kleiner dan een akoestische piano. Dit omdat de kast om het klavier vaak voor een groot gedeelte ontbreekt. In een digitale piano hoeven zoals eerder al gezegd geen 88 hamers te worden geplaatst. Dat scheelt natuurlijk een hele hoop ruimte! Zo kan een digitale piano een stuk compacter gehouden worden en kan deze in principe overal wel geplaatst worden in huis of elders. Een digitale piano is vaak ook lager dan een akoestische piano. Hierdoor kan een digitale piano gemakkelijk onder bijvoorbeeld een raam geplaatst worden. Aan zijn compacte formaat zijn ook andere voordelen verbonden. Zo kan je de piano eenvoudig verplaatsen door het lichte gewicht en kun je de digitale piano eenvoudig in een hoek in de woonkamer plaatsen zonder dat je daardoor een groot gedeelte van je woonkamer kwijt bent.

Een digitale piano kopen

Ben je van plan om een digitale piano te kopen? Dan zijn er een hele hoop mogelijkheden. Om door de bomen het bos te zien is het goed om van tevoren goed na te denken over welke functies je graag zou willen zien bij de piano. En natuurlijk wat je ermee wilt gaan doen. Wil je meer als hobby piano gaan spelen? Ben je onderdeel van een band en wil je de piano overal mee naartoe nemen? Wil je een bepaalde muzieksoort spelen of juist een grote diversiteit aan muzieksoorten? Wil je muziek maken (produceren) met de piano? Dit zijn enkele vragen die je voor jezelf op papier kunt zetten voordat je naar de winkel gaat of online gaat kijken. Zo kan je de digitale piano’s een beetje filteren zodat je kunt kijken naar een meer doelgericht aanbod op jouw wensen.