Meerstemmig leren zingen | OnlineMuziekAcademie.nl
Meerstemmig leren zingen

Zingen is ontzettend leuk om te doen, of je dit nu alleen doet, of samen met andere mensen. Het vergt wat oefening om samen te leren zingen, maar als je regelmatig oefent heb je dit ontzettend snel onder de knie. Of je nu beginnend of gevorderd bent, meerstemmig zingen is hartstikke leuk om te doen.

Wat is meerstemmig zingen?

Meerstemmig zingen is niets anders dan een groep mensen (klein of groot, dat maakt niet uit) die een liedje zingt in verschillende toonhoogtes. Als meerdere mensen is verschillende tonen zingen, klinkt dit ongelooflijk mooi. Des te meer mensen zingen, des te imposanter het klinkt.

Bij meerstemmig zingen wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen zangers. Deze verschillende stemmen zorgen ervoor dat de zang mooi en interessant wordt. Hebben mannen een lage stem? Dan worden ze bassen genoemd. Hebben ze een hoge stem, dan noemen we ze tenoren. Hebben vrouwen een lage stem, dan worden ze alten genoemd, en hebben ze een hoge stem dan zijn het sopranen.

De sopranen zorgen voor de hoge melodieën in het nummer en de bassen zingen de bas. De rest van het nummer wordt opgevuld door de tenoren en de alten, dit resulteert in een mooi akkoord. Weet iedereen op welke toonhoogte er gezongen moet worden? En weet iedereen welke plek er ingenomen moet worden binnen de zanggroep? Dan zal het begin heel wat eenvoudiger zijn.

Wat is het verschil tussen eenstemmig en meerstemmig zingen?

Wanneer er eenstemmig wordt gezongen, wordt er op dezelfde toonhoogte gezongen. Bij koren is dit bijvoorbeeld heel erg belangrijk. Omdat mannen over het algemeen lager zingen dan vrouwen, is het heel erg moeilijk om eenstemmig te zingen binnen een koor. Dat is dan ook de reden waarom er mannenkoren en vrouwenkoren bestaan.

Als er tweestemmig wordt gezongen, zingt de ene zanger een lage octaaf en de ander een hoge octaaf. Zing je alleen? Dan is dit altijd eenstemmig. Komt er vervolgens een tweede melodie bij, dan is het tweestemmig. Het wordt driestemmig als er vervolgens nóg een melodie bijkomt. Wanneer een liedje meer dan een stem bevat, wordt het meerstemmig genoemd.

Samen beginnen met zingen

Als je net begint met meerstemmig zingen, dan is het belangrijk om te beginnen met een eenvoudig liedje. Helemaal als je nog helemaal geen ervaring hebt met meerstemmig zingen. Een makkelijk liedje, met in elke geval voldoende tekst zodat er geen stiltes vallen, is dan de beste keuze. Ook is het verstandig om een liedje te kiezen met niet teveel akkoorden.

Als je eenmaal begint met oefenen, probeer dan eerst om samen of individueel een paar zinnen te zingen. De toonhoogtes worden op deze manier goed op elkaar afgestemd. Zodra je meer ervaren bent, gaat dit steeds beter.

Waarom meerstemmig zingen?

Als je zingt in harmonie zorg je voor meer diepgang in een nummer en dit is erg prettig om naar te luisteren. Twee-, of driestemmig zingen wordt vaak toegepast in refreinen. Meerstemmig zingen is een zangwijze waar verschillende tonen en stemmen elkaar volgen. Het is een grote uitdaging om op deze manier te zingen. Iedere stem moet namelijk zuiver en tegelijk klinken, en de ene stem is net zo belangrijk als de ander. Je kunt meerstemmig zingen met instrumentele begeleiding, maar ook a capella.

Tips om meerstemmig te leren zingen

Wil je leren om meerstemmig te zingen? Probeer dan eens om meerstemmige nummers te zoeken en mee te zingen. Als je wilt leren om als tweede stem te zingen, kun je dit het beste doen door mensen te zoeken die het al doen en dan mee te zingen. In je eentje meerstemmig zingen is namelijk niet echt te doen, tenzij je jouw eigen zang opneemt en er dan overheen zingt met een andere melodie.

Wat ook heel belangrijk is als je meerstemmig wilt leren zingen, is om je eigen melodie aan te houden. Dit kan in het begin heel erg lastig zijn. De beste manier om dit onder de knie te krijgen, is om je eigen melodie zo vaak te oefenen dat je het kunt dromen. Wanneer je samen zingt met je zangpartner, sluit dan één oor af. Op deze manier hoor je je zangpartner minder goed, en jezelf beter. Dit helpt je om goed de melodie te houden en je niet af te laten leiden door wat je zangpartner zingt. Om jezelf beter te kunnen horen, zou je ook een stuk uit elkaar kunnen staan. Zing daarbij afwisselend zacht en hard. Je kunt bijvoorbeeld jouw zangpartner eerst heel hard zijn of haar gedeelte kunnen laten zingen, en dat jij jouw gedeelte dan zacht zingt. Daarna kun je omwisselen.

Gebruik maken van een instrument

Als je meerstemmig wilt leren zingen, zou je ook gebruik kunnen maken van een instrument om je te begeleiden in je zang, zoals bijvoorbeeld een gitaar of een piano. Met welke noot en met welk akkoord begint het nummer? Zoek dat eerst uit. Als het nummer begint met een C akkoord, dan zijn de noten C, E en G. Deze kun je dan op de gitaar of piano spelen. Begint de melodie met de C noot? Zing de E er dan tegenin.

Vervolgens kun je de melodie volgen. Je doet dit door jouw noot mee te laten lopen met de noot van de allereerste stem, waarbij je ervoor zorgt dat de afstand tussen de noten gelijk blijft. Als de melodie vervolgens van een C noot, naar een D noot en uiteindelijk naar een E noot gaat, dan gaat jouw stem (de tweede stem) van een E noot, naar een F noot en vervolgens naar een G noot.

Een andere manier om dit te oefenen is door het zingen van de toonladder van de C noot. De C noot is de eerste stem. De tweede stem pakt dan de E en volgt deze zelfde toonladder omhoog. Als er nog een derde stem nodig is, begint deze op de G noot. Je kunt het eerst apart oefenen en daarna de toonladders samen voegen. Dit klinkt vanaf het eerste moment al geweldig!

Meerstemmig zingen met een instrument

Ben je aan het oefenen op je gitaar of piano? Dan kun je hier heel gemakkelijk harmonie oefeningen aan toe voegen. Je dient eerst de basismelodie te vinden op je piano of gitaar en vervolgens kun je dat proberen om mee te zingen in harmonie. Tegelijkertijd blijf je op de piano of gitaar de basismelodie spelen.

Om meerstemmig te kunnen zingen is het belangrijk om de juiste noten te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld noten kiezen die perfect passen in het nummer dat je op dat moment speelt, maar die door het akkoord zelf nog niet gebruikt worden. Zingen in harmonie houdt in dat je twee, drie of meer noten tegelijk zingt of speelt. Je kunt bijvoorbeeld eens proberen om op de piano of op je gitaar twee noten tegelijk te spelen. Vervolgens kun je dan één van deze noten steeds een toon hoger spelen. Het is belangrijk om hierbij goed te luisteren naar het geluid en een harmonie te zoeken waar jij blij van wordt en mooi vindt.

Hoe klink je meerstemmig mooi?

Om meerstemmig mooi te klinken is oefening heel erg belangrijk. Daarnaast moet je het nummer dat je zingt erg goed kennen. Niet alleen jouw gedeelte, maar ook het gedeelte van je zangpartner. Je moet namelijk ook goed kunnen begrijpen wat jouw zangpartner doet. Luisteren is daarnaast een belangrijke factor. Zing met concentratie als je bezig bent met harmonieën. Je ademhaling moet gelijk zijn met die van je zangpartners en ook wanneer je het einde van een zin inzet moet dit gelijk gaan met je mede zangers.

Als je een hogere melodie zingt dan de eerste stem, zorg er dan voor dat je niet te hard zingt. Dit zorgt voor een mooie balans. De originele melodie moet ondersteund worden door de harmonie, het moet niet overheersen. Tenslotte zijn het volume, de timing, het ritme en de uitspraak erg belangrijk om te komen tot een mooi resultaat.