Muziek komt overal ter wereld voor en bestaat als sinds de prehistorie. In de oude tijden waren er natuurlijk nog geen muziekinstrumenten zoals wij die nu kennen, maar er werden zelfs in de hele vroegere tijden al zelf fluiten en andere instrumenten in elkaar gezet! Deze instrumenten werden gemaakt van de materialen die de mens in die tijd voorhanden had. Sinds hele lange tijd komt muziek in het dagelijks leven voor en het is altijd een passie van de mens geweest om muziek te maken! Muziek is dan ook verbonden met de mens, met onze emoties. We krijgen een fijn gevoel van muziek en kunnen ons in de tekst en melodie verplaatsen. Dat is de kracht van muziek!
Muziek in het dagelijks leven
Overal om je heen is muziek aanwezig. In de films of series die je kijkt, tijdens het werken is er altijd wel ergens een sprankeltje muziek te vinden, wanneer je thuis komt en een lekker muziekje aanzet om te ontspannen. Maar wist je dat wij zelf en de natuur om ons heen ook een ritme bevatten? Onze hartslag heeft een ritme van nature, maar ook het gekletter van het water om ons heen, de zee, de oceanen, de wind en zelfs regen en onweer hebben een bepaald geluid waar inspiratie voor muziek uitgehaald kan worden! Maar wat is de reden dat wij als mens toch zoveel van muziek houden? Waarom voelen wij ons zo aangetrokken om muziek te luisteren en te maken? Ieder mens heeft ook een eigen muzieksmaak. De één maakt graag muziek terwijl de ander graag naar muziek luistert. En zo heeft iedereen een eigen affiniteit met muziek. Waar komt dat toch vandaan?
Waar komt muziek vandaan?
Muziek zit in ons dna. Hoe dat komt kan ik je niet vertellen, maar het is zo. Baby's bewegen al op muziek voordat hij of zij zelfs kan lopen. Muziek is dan ook overal om ons heen. In ons speelgoed, in de tv, in de auto, op het werk, thuis en als je goed luistert kan je zelfs muziek horen in de natuur. er wordt dan ook vanuit gegaan dat hier de oorsprong van muziek begonnen is. Doordat muziek in het dagelijks leven door handelingen en de natuur om ons heen werd herkent en dat mensen zo steeds meer zelf geluiden is gaan produceren. Denk bijvoorbeeld aan fluiten en trommels uit de vroegere tijden. Deze werden naar alle waarschijnlijkheid in eerste instantie gebruikt om signalen over te brengen van de ene stam, naar de andere. Om mensen in de omgeving te waarschuwen voor gevaar of hen een seintje te geven voor het eten of een andere bezigheid. Zo gingen mensen steeds meer ontdekken dat je ook muziek kon maken met instrumenten en hierop kon dansen met de mensen om je heen.
De kracht van muziek
Muziek is niet zomaar een deuntje die je luistert of maakt. Muziek is veel meer dan dat! Het is zelfs bewezen dat muziek heel erg goed voor onze gezondheid is omdat het ten eerste stress verlagend werkt. Dit geldt dan voor zowel muziek luisteren als voor muziek maken. Daarnaast kan je vaak je emoties kwijt in muziek. Je merkt waarschijnlijk zelf al vaak dat wanneer je er een lange, stressvolle dag op hebt zitten, je waarschijnlijk geen zin hebt om ook nog eens super drukke muziek te gaan luisteren. Nee, waarschijnlijk heb je nu meer zin in een lekker rustig muziekje. Wanneer we ons down voelen luistert de ene graag naar muziek waarin hij of zij zich kan verplaatsen, een emotioneel nummer met betekenis die aansluit op jouw situatie. De ander zet juist een muziekje op die opwekkend is om de situatie waar hij of zij zich in bevindt te vergeten of om zichzelf op te vrolijken. Ieder mens is wat dat betreft anders, maar één ding is wel zeker, we staan allemaal in verbinding met muziek!
Muziek luisteren en maken om je goed te voelen
Muziek is niet alleen erg fijn om naar te luisteren of te maken. Muziek kan er ook voor zorgen dat je je weer goed gaat voelen of je goed blijft voelen. Het kan als een soort therapie dienen die je helpt om op te krabbelen na een vervelende gebeurtenis, maar het kan je ook helpen om gelukkig te zijn, je lekker in je vel (te blijven) voelen en je op te vrolijken. We weten inmiddels allemaal wel dat als we naar een bepaalde soort muziek luisteren waar wij ons goed bij voelen dat dit door ons hele lichaam te voelen is. Het stressniveau daalt na een drukke dag door een fijn muziekje, je bent vrolijk en zet een lekker nummertje op en gaat lekker dansen, of gaat even rustig mediteren met meditatie muziek op de achtergrond. Naast een goed gevoel of een troostend gevoel, heeft muziek echt fysieke voordelen voor ons als mens. Natuurlijk is de stress verlagende factor al een heel groot pluspunt want stress is veroorzaker nummer één op het gebied van diverse ziektes en verschillende aandoeningen! Daarnaast is muziek ook erg goed voor onze hersenen. Ons geheugen wordt er beter van, onze creativiteit en muziek kan er zelfs voor zorgen dat dementie minder wordt! Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe goed muziek voor ons is.
Verbinding met muziek
Zoals ik al eerder heb beschreven staat ieder mens wel in verbinding met muziek of een bepaalde soort muziek, of hij of zij het nou leuk vindt of niet. Misschien luisterden je ouders naar verschrikkelijke muziek toen je klein was en heb je nu een beetje een afweer gekregen tegen deze soort muziek. Of misschien vond je de muziek die zij draaiden wel erg leuk. Hoe dan ook, deze muziek is met zowel jouw ouders als jou verbonden doordat je ouders het luisterden toen jij klein was. Je herkent de nummers direct wanneer deze ergens gedraaid worden! Iedereen zijn smaak in muziek is anders en het lijkt er dan ook vaak op dat de soort muziek waarnaar we luisteren voor een gedeelte genetisch bepaald is of er misschien vanaf kinds af aan ingeslopen is. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn, dat je van dezelfde soort muziek houdt zoals je ouders of voorouders. Het kan namelijk ook zo zijn dat de soort muziek waarnaar je ouders luisteren of luisterden helemaal niets voor jou is! Jouw soort muziek is de muziek waar jij je het meest verbonden bij voelt. Laat je dan ook zeker niet wijsmaken dat jouw soort muziek niet leuk is. Dat is ieders eigen mening. Jouw soort muziek of de diverse soorten muziek die je luistert brengen een bepaald gevoel bij je naar boven, jij voelt je er goed bij en dat is wat telt!