Zingen helpt tegen stress!
Zingen helpt tegen stress!

Iedereen heeft het druk tegenwoordig, jij bent daarop vast geen uitzondering. We zoeken allemaal de nodige ontspanning op zijn tijd.
Wist je dat zingen heel goed werkt tegen stress? Een onderzoek heeft zelfs aangetoond dat zingen stressverlagend werkt. Het maakt daarbij niet uit of je in een koor zingt, onder de douche of in de auto. Dus waar wacht je op… Zing uit volle borst!

Zingen bewezen stressverlagend

De universiteit van Frankfurt heeft onderzoek gedaan naar het effect van zingen op het stressniveau in je lichaam. En wat blijkt, zingen werkt stressverlagend en verhoogt je weerstand.
Tijdens het onderzoek werd bij leden van een koor bloed afgenomen en onderzocht. Hierbij werd gekeken naar de waardes immuunglobuline A en cortison.

Cortison is een lichaamseigen hormoon dat helpt tegen stress. Immuunglobuline A is een proteïne die als afweerstof werkt. Beide waardes stegen door te zingen. Na een uur zingen was er een duidelijke verhoging te zien.

Maar dat is niet de enige reden om te gaan zingen. Tijdens het zingen wordt de ademhaling dieper, wat goed is voor je bloedsomloop. Een diepere ademhaling werkt daarnaast ook ontspannend.
En vergeet ook niet het stressverlagende effect door het plezier dat je hebt als je zingt.

Zingen als therapie bij stressZingen Therapie

Regelmatig zingen werkt dus stressverlagend. Zingen zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Door te zingen activeer je jouw ademhaling waardoor je lichaam en geest ontspant.
Zingen is dus een gezonde activiteit die heel effectief is tegen stress, burn-out en overspannenheid.

Zet zingen in als therapie, het draagt bij aan een positievere levenshouding.

Ontspan door te zingen

Zodra je begint te zingen gebeurt er van alles in je lichaam. Door de diepe ademhaling stroomt de zuurstof door je lichaam en geeft je energie. Diep ademhalen is van nature een manier om te ontspannen. Denk maar aan alle ontspannende ademhalingsoefeningen.

Als je gaat zingen komt er endorfine vrij. Deze stof werkt pijnstillend en geeft je een geluksgevoel. Het hormoon oxytocine rekent af met stress en angst. Dit verklaart ook waarom je na een paar maten zingen over je plankenkoorts heen bent.

Het positieve effect van zingen gaat nog verder. Het zou zelfs je concentratievermogen vergroten. Er zijn dus genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met zingen.

Wil jij je stress verdrijven met zingen?

Zing jij al regelmatig onder de douche, in de auto of tijdens het koken maar zou je graag nog beter willen leren zingen? Je kunt natuurlijk, bij jou in de buurt, op zangles gaan. Maar wist je dat je ook online zangles kunt volgen? Gewoon, comfortabel, vanuit je eigen huis. Op de tijden die jou uitkomen.

Weet je niet zeker of je zanglessen leuk vindt? Geen probleem. Dan probeer je het toch gewoon gratis uit? Na de eerste 7 gratis zanglessen bepaal je of je verder wilt gaan of niet.