Muziek luisteren is goed voor je
Muziek luisteren is goed voor je

Muziek luisteren is niet alleen een ontspannende bezigheid. Het is ook nog eens goed voor je lichaam en hersenen. Verschillende onderzoekers hebben het effect van muziek op mensen onderzocht. Muziek maakt slim, verhoogt het empathisch vermogen, zorgt voor stress vermindering en een algeheel verbeterd welzijn.

Vooral het zelf maken van muziek heeft positieve effecten op de mens. Maar ook alleen het luisteren, liedjes schrijven of zelfs het praten over muziek is al goed voor je.

Wat doet muziek luisteren met je?muziek luisteren vrolijk

Gemiddeld luisteren we naar zo’n 25 liedjes per dag. En dat is goed nieuws want muziek luisteren is goed voor je. Je hersenen reageren bij het horen van, en zelfs het praten over, muziek. Het luisteren naar muziek laat je jezelf beter en sterker voelen. En het kan zelfs depressies en pijn verminderen.

Het luisteren naar muziek, waar je van houdt, zorgt ervoor dat je gedachten van de negatieve dingen afgehaald worden en je meer positieve gedachten en gevoelens krijgt.

Muziek met een sterke beat stimuleert de hersengolven en maken je meer alert, daardoor kan je veel geconcentreerder werken. Je wordt dus ook nog eens productiever van het luisteren naar muziek.

muziek luisterenMuziek luisteren tijdens het werken

Leidt muziek je af van je werk? Het is toch het proberen waard. Onderzoekers hebben ontdekt dat het luisteren naar de juiste muziek je helpt geconcentreerder te werken. Je wordt productiever als je muziek op de achtergrond aan hebt staan.
Je leert er ook beter door multitasken. Nu ben je toch al twee dingen tegelijk aan het doen als je muziek luistert en werkt. Maar daarnaast nemen je hersenen de teksten ook op. Zelfs terwijl je zelf een andere tekst aan het lezen bent. Je leert dus meer dingen tegelijk op te nemen, door tijdens je werk naar muziek te luisteren.

Muziek luisteren helpt tegen pijn

Muziek luisteren heeft een bijzonder effect op pijn. Wanneer je naar muziek luistert, waar je van houdt, maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een lichaamseigen pijnstiller. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het draaien van muziek in de operatiekamer ervoor zorgt dat mensen tijdens hun herstel minder pijnstilling nodig hebben.

Muziek luisteren is goed voor je hele welzijnmuziek luisteren goed

Muziek luisteren heeft bewezen effect op je hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, spierspanning en je hersenen. Daarnaast zou muziek zelfs hersenschade kunnen herstellen.

Last van je geheugen? Muziek kan veel hersengebieden stimuleren. Ook de hippocampus, en laat dit nu juist het hersengebied zijn dat het lange termijn geheugen aanstuurt.

Nog beter dan naar muziek luisteren….

Wil je nog een stapje verder gaan, nog meer positiviteit halen uit muziek? Dan is zelf muziek maken iets voor jou. Al na zes maanden heeft het maken van muziek een duidelijk effect op je geheugen, je verbale vaardigheden, cognitieve functies en je vermogen tot plannen en organiseren.
En vergeet natuurlijk niet het heerlijke gevoel als iets, waar je lang op geoefend hebt, lukt. Samen muziek maken geeft je ook sociaal nog eens heel veel voordelen. Dus niet alleen muziek luisteren is goed voor je, ook zelf muziek maken. Waar wacht je nog op?

Start vandaag nog met onze online gitaarlessen of online pianolessen. Ben je niet in het bezit van een instrument dan kan je altijd nog je eigen instrument gebruiken, je stem. Onze online zanglessen laten je nog steeds muziekaal bezig zijn.

Probeer de eerste 7 lessen gratis uit!