Wat zijn de meest bekende piano merken?
Wat zijn de meest bekende piano merken?

Wat zijn de meest bekende piano merken?

De beste piano's en vleugels worden gemaakt door de meest bekende piano merken. Door jarenlange ervaring en levering van de allerbeste kwaliteit hebben ervoor gezorgd dat wij een aantal piano merken als beste beschouwen en graag een piano of vleugel van deze pianobouwers in ons bezit hebben. Ben je benieuwd welke merken de beste piano's en vleugels ter wereld produceren? Lees dan gezellig mee met ons blog en we vertellen je er alles over!

Piano's van Duitse, Zwitserse of Oostenrijkse kwaliteit

De piano van de allerbeste kwaliteit komen (of kwamen) voornamelijk uit landen zoals Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Wanneer je een authentieke piano uit één van deze landen aanschaft kan je er vrijwel zeker van zijn dat wanneer je met liefde met je piano omgaat en deze goed onderhoud dat je piano je gehele leven mee kunt gaan en misschien zelfs nog langer! Hoog aangeschreven merken van Duitse, Zwitserse of Oostenrijkse kwaliteit zijn Grotrian-Steinweg, Schimmel, Bechstein, Steinway & Sons, Sauter, August Förster, Berdux, Finger, Steingraeber & Söhne, Carl Ecke, Ibach, Baldur, Blüthner, Richard Lipp, Manthey, Weiss, Pfeiffer, Haegele, Bösendorfer, Schmidt-Flöhr, Wilh. Steinberg, Euterpe, Goetze, Carl, Rönisch, Görs & Kallmann, Zeitter & Winkelmann, Schiedmayer & Söhne, Uebel & Lechleiter en Ferdinand Thürmer. Wanneer je een piano van één van deze merken wilt aanschaffen is het altijd verstandig om een groot aantal verschillende piano's uit te proberen. Ook binnen hetzelfde merk, de piano's verschillen namelijk zelfs van klank binnen hetzelfde merk en zelfs hetzelfde model. Probeer er daarom dus een aantal voordat je over gaat tot aanschaf van een piano. Let er ook op dat tegenwoordig piano's worden geproduceerd onder een Duitse naam, maar worden daadwerkelijk in China gemaakt. Deze piano's zijn van veel mindere kwaliteit dan de authentieke Duitse merken en piano's! De oudere piano's van deze merken zijn nog wel van goede kwaliteit. Naast de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse merken bestaat er een merk in Tjechië genaamd Petrof. Dit merk staat ook bekend om zijn hoge kwaliteit piano's en degelijke duurzaamheid. Verder zijn er natuurlijk de bekende Aziatische merken zoals Yamaha en Kawai. Ondanks dat deze merken degelijke piano's produceren van goede kwaliteit, gaan deze piano's niet zo lang mee als de piano's van bovenstaande merken. De piano's van de Aziatische merken gaan hooguit zo'n twintig jaar mee, dan zijn de piano's al flink oud te noemen. Niet dat dit feit de piano's van Kawai en Yamaha van slechte kwaliteit maken, helemaal niets zelfs! Deze merken zijn nog steeds degelijke merken en produceren piano's en keyboards die vele jaren mee gaan.

De beste en meest bekende piano merken

De meest verkochte piano's en vleugels worden vaak aangeschaft van bekende merken en dat is natuurlijk niet voor niets zo! De beste vleugels en piano's worden namelijk verkocht door de beste piano merken die al vele decennia lang werken met alleen de allerbeste materialen kennis van zaken. Deze worden allemaal geproduceerd door slechts enkele pianofabrikanten die door deze vele jaren ervaring enkel en alleen de allerbeste kwaliteit leveren. Wanneer we praten over de beste en meest bekende piano merken hebben we het natuurlijk vooral over Yamaha, Steingraeber & Söhne, Bösendörfer, Steinway & Sons, Pearl River Piano Company Ltd. en Bechstein. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer merken die als erg goed bekend staan, maar hieronder gaan we de meest bekende piano merken met je bespreken.

Steingraeber & Söhne

Steingraeber & Söhne wordt gezien als het meest exclusieve en luxueuze piano merk ter wereld. Het piano merk werd opgericht in 1952 in de Duitse stad Bayreuth. Steingraeber & Söhne bouwt in alle exclusiviteit instrumenten. Dat wil zeggen dat zij enkel in kleine oplages instrumenten bouwen en op de markt brengen. Daarom was dit het favoriete merk van de meest grote componisten zoals Franz Liszt en Richard Wagner. De materialen die worden gebruikt ondergaan eerst een zeer strenge selectie en moeten een lange testperiode doorstaan om te mogen worden gebruikt tijdens de productie van de Steingraeber & Söhne piano's en vleugels. Ook moeten de materialen voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsnormen om te voldoen aan de geëiste standaarden van dit zeer exclusieve en kwalitatieve piano merk.

Bösendörfer

De muziekinstrumenten die Bösendörfer maakt staan in de wereld van de pianisten bekend als instrumenten van absolute wereldklasse! De hoogste kwaliteit, de crème de la crème. Het karakter van de instrumenten staat bekend als zijnde zeer subtiel in zijn klanken en is uitermate geschikt om klassieke composities mee te maken. In Wenen, Oostenrijk werd dit geweldige merk in 1828 opgericht en behoort hiermee tot één van de oudste piano merken ter wereld! Bösendörfer maakte furore in de 20e eeuw en tot de jaren '50 was de regio van Wenen, Praag, Dresden, Leipzig en Berlijn het ongeëvenaarde culturele hart van Europa. De instrumenten van Bösendörfer zijn favoriet bij onder andere Andras Schiff, Anton Bruckner, Wibi Sourjardi en Oscar Peterson. Bekende toppianisten in hart en nieren. Wat ook erg leuk is om te weten is dat alle gebruikte materialen voor de piano's van Bösendörfer uit de ongerepte natuur van Oostenrijk komen. Vooral uit de Oostenrijkse Alpen. Het hout dat wordt gebruikt voor de zangbodems wordt enkel verkregen uit de meest hoog gelegen bomen. Waar de bomen op de rand van de boomgrens groeien. Doordat deze bomen nooit zon krijgen omdat zij aan de noordzijde van de berg groeien, krijgt het hout een unieke, dichte structuur die ideaal is voor het verwerken in zangbodems of bovenbladen van bijvoorbeeld violen en cello's. Doordat Bösendörfer een streng beleid hanteert in de selectie van de te gebruiken materialen, maar ook doordat het niveau van het vakmanschap zo hoog ligt maakt dit het grote verschil in kwaliteit. In het verleden van dit hoogwaardige piano merk is er een kortdurende samenwerking geweest met Ehrard. Een pianobouwer in wederom Oostenrijk. Sinds een aantal decennia heeft Bösendörfer een nauwe samenwerking met het Japanse merk Yamaha.

Yamaha

Yamaha Corporation, zoals het bedrijf tegenwoordig heet, is begonnen Torakusu Yamaha die destijds horlogemaker was. Hij begon in 1887 zijn carrière als horlogemaker en later firma oprichter. Hij kreeg een reparatieopdracht van een lokale basisschool om een harmonium te repareren. Door de Amerikaanse Mason & Hamlin te kopiëren bouwde hij de eerste in Japan geproduceerde harmonium. Na ervaring opgebouwd te hebben richtte hij in 1888 zijn orgel bouw werkplaats op welke in zeer korte tijd groter en groter werd. Een jaar na de opening van zijn werkplaats telde zijn bedrijf al ruim honderd medewerkers! Na negen jaar, in 1897, richtte Torakusu een muziekinstrumentenfabriek op genaamd Nippon Gakki Seizo. Na het honderdjarige bestaan in 1997 werd de muziekinstrumentenfabriek omgedoopt tot Yamaha Corporation. Door voorbeelden te volgen van de Verenigde Staten en met de nodige ondersteuning van pianofabrikant Bechstein ging in 1990 de eerste piano van Yamaha in serieproductie. Na ongeveer vijftig jaar rond het jaar 1950 breidde Yamaha uit met de fabricage van vleugels. In 1975 bereikte Yamaha een record met zijn 393.000 verkochte piano's en vleugels. En dat alleen al in Japan! In 1983 kwam Yamaha met de ontwikkeling van de eerste synthesizers. Bekend als de DX-7, wat een baanbrekend succes betekende voor Yamaha. Na de productie van de DX-7 gingen er meer dan 250.000 over de toonbank.

Pearl River

Pearl River ofwel de Pearl River Piano Company is niet alleen de meest grote en moderne piano producent ter wereld, maar ook de milieuvriendelijkste. Het is dan ook volkomen terecht dat de piano's en vleugels van Pearl River de best verkochte zijn van de wereld. Dit hebben ze onder andere te danken aan de uitstekende kwaliteit-prijs verhouding van hun muziekinstrumenten! Pearl River is de enige pianofabrikant in de wereld die het ISO-14001 certificaat in handen heeft. De piano producent produceert dan ook geheel volgens de ISO-9001 richtlijnen. De Pearl River fabriek maakt onder andere piano's en vleugels voor Steinway & Sons, Kayserburg, Ritmüller en Yamaha. Het succes van Pearl River is in maar circa zestig jaar uitgegroeid tot de meest grote, moderne en de meest milieuvriendelijke pianofabrikant ter wereld. Het bedrijf produceert jaarlijks zo'n 140.000 piano's en vleugels in meer dan 100 landen wereldwijd. Een succes dat maar zeer zelden voorkomt in de pianowereld!

Bechstein

Bechstein bouwt prachtige, hoogwaardige vleugels welke uitermate geschikt zijn voor licht klassieke muziek. Alleen de allerbeste materialen zijn goed genoeg voor de productie van de piano's en vleugels van Bechstein. De selectie van de uitgekozen materialen is dan ook zeer streng te noemen. Niet alleen de structuur en de gebruikte materialen voor de bouw zijn geheim, ook de wijze waarop de hamerkop wordt gemaakt is tot de dag van vandaag een goed bewaard bedrijfsgeheim. De toch heel dynamisch blijvende hamerkop produceert een prachtige warme en milde toon die ongeëvenaard is. Zeker wanneer er harder op de piano of vleugel wordt gespeelt is dit een erg bijzonder fenomeen. In 1853 werd Bechstein opgericht en is tot de dag van vandaag één van de topproducenten in de piano en vleugel industrie.