Aandachtspunten voor het kopen van een digitale piano
Aandachtspunten voor het kopen van een digitale piano

Aandachtspunten voor het kopen van een digitale piano

Je hebt verschillende soorten piano’s, zo kun je tegenwoordig zelfs piano spelen op je laptop of piano spelen op je tablet. Wanneer je lessen volgt is dit echter bijna altijd op een akoestische piano. Wanneer piano spelen echt een onderdeel wordt van je dagelijkse activiteiten, dan is het een goed idee om op termijn een akoestische piano aan te schaffen. Maar omdat dit een kostbare aankoop is, zijn er veel mensen die eerst kiezen voor een digitale piano. Naast de prijs, is een ander groot voordeel van een digitale piano dat je er veel verschillende geluiden mee kunt produceren. Ben jij van plan om een digitale piano aan te schaffen? Lees dit artikel dan door voor tips en aandachtspunten.

Verschil in techniek

Het grootste verschil tussen een akoestische piano en een digitale piano is het verschil in de achterliggende techniek om het pianogeluid te produceren. Bij een akoestische piano zijn de toetsen aanslaggevoelig, het geluid verandert dus afhankelijk van hoe krachtig je een toets bespeelt. Deze aanslaggevoeligheid wordt velocity sensitivity genoemd. Velocity sensitivity ontbreekt normaliter bij een digitale piano: hier is simpelweg één geluid verbonden aan één toets.

Er bestaan digitale piano’s die wel snelheidsgevoelig zijn, we raden dan ook aan om een digitale piano aan te schaffen waarbij het geluid van de toetsen afhangt van hoe snel je deze bespeelt. Test dit altijd eerst uit in de winkel.

Let op het merk van de piano

In de pianowereld bestaan een aantal gevestigde merknamen. Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van Roland, Casio, Yamaha en Kurzweil. Omdat al deze namen al ontzettend lang piano’s op de markt brengen is het een goed idee om bij de aanschaf van een digitale piano te kiezen voor een bekend merk. Zo weet je zeker dat de kwaliteit van je nieuwe piano goed is, en dat je altijd terug kunt vallen op de garantie indien dit onverhoopt nodig blijkt te zijn. Alle merken verschillen onderling altijd een beetje, dus ga eens naar de muziekwinkel om te kijken welk merk jij prettig vindt. Ook kun je kiezen voor het kopen van een piano van het merk waarop je ook les krijgt, dan ben je al vertrouwd met het merk.

Kies voor 88 toetsen

Digitale piano’s zijn niet alleen goedkoper, maar ook een stuk lichter en mobieler dan akoestische piano’s. Daarom is het niet altijd even gemakkelijk om te schakelen tussen de soorten. We adviseren met deze reden om voor een digitale piano te gaan die, net als een akoestische piano, 88 toetsen heeft. Dan verandert in elk geval dát aspect niet wanneer je switcht tussen de soorten.

Koptelefoonaansluiting

Een groot voordeel aan een digitale piano is dat ze vrijwel allemaal een koptelefoonaansluiting hebben. Door te spelen met een koptelefoon kun je voor je omgeving ‘in stilte’ spelen terwijl je zelf wel hoort wat je aan het doen bent. Dat is vooral handig wanneer de digitale piano in de woonkamer staat en er ook andere gezinsleden aanwezig zijn en bijvoorbeeld televisie willen kijken.

Een tweedehands digitale piano

Natuurlijk is een digitale piano een stuk goedkoper dan een akoestische piano, maar dat betekent niet dat digitale piano’s goedkoop zijn. Het is voor sommigen daarom geen gek idee om voor een tweedehands piano te kiezen. Deze kun je kopen via sommige muziekwinkels, maar natuurlijk ook op een particuliere tweedehands website zoals Marktplaats. Wees secuur wanneer je een tweedehands digitale piano aanschaft, test altijd alle onderdelen uit, bijvoorbeeld of de koptelefoonaansluiting naar behoren werkt. Er bestaan trouwens ook ‘nepmerken’ van tweedehands piano’s: is er een aanbieder die een A-merk piano heel goedkoop aanbiedt, dan is de kans groot dat het model van het merk is nagemaakt met goedkopere onderdelen. Wees hier dus voorzichtig mee.

Het is belangrijk om stil te staan bij wáár jij je digitale piano voor gaat gebruiken. Volg je lessen en zal je de piano voornamelijk gebruiken om thuis te oefenen, gaat je piano mee naar optredens of wil je met je piano kunnen opnemen en produceren? Dit zijn allemaal verschillende doeleindes die invloed hebben op de piano die je aan gaat schaffen.

Gewicht: Als de piano voor een iemand bedoeld is die de piano regelmatig meeneemt naar een bandje, optreden of school: dan wil je natuurlijk geen gigantisch zware digitale piano. Wanneer de piano thuis blijft staan, dan maakt het gewicht van het instrument opeens een stuk minder uit.

Pedalen: Wil je een digitale piano met een ingebouwd pedaal of is het ook prima wanneer deze er los bij wordt geleverd? Er zijn digitale piano’s waarbij het geluid deels wordt gedempt wanneer je het sustainpedaal indrukt, net zoals bij een akoestische piano. Heeft dit jouw voorkeur? Vraag daar dan altijd naar in de winkel en test de functionaliteit uit.

Uiterlijke kenmerken: Wanneer de piano die je aanschaft ergens in het zicht komt te staan, dan is het ook van belang dat je het een mooi instrument vindt. Let dus ook op de uiterlijke kenmerken van de piano en of deze bij de rest van je interieur passen.

Intuïtieve bediening: Het ene merk is voor de ene persoon heel intuïtief te bespelen terwijl de ander juist vindt dat de knoppen zich op een onlogische plek bevinden. Probeer verschillende digitale piano’s uit, niet alleen de toetsen maar ook de overige functionaliteiten. Zo merk je welke indeling voor jou het meest natuurlijk aandoet.

Tonen en akkoorden: Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen werkt de techniek van een digitale piano heel anders dan die van een akoestische piano. Er zijn digitale piano’s die heel vlak klinken, wat je wil vermijden. Speel verschillende tonen en akkoorden om erachter te komen welk geluid van welke piano het meest overeenkomt met het geluid van een akoestische piano.