Western gitaar | Steelstringgitaar leren spelen?
Western gitaar of steelstringgitaar: alles wat je moet weten

Western gitaar of steelstringgitaar: alles wat je moet weten

De western gitaar, welke ook wel steelstringgitaar wordt genoemd, is een akoestische gitaar. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze gitaar stalen snaren. Een Spaanse gitaar daarentegen heeft nylon snaren, maar heeft net als de western gitaar zes snaren. Voor pop- en rockmuziek is de steelstringgitaar ideaal, omdat de stalen snaren veel feller klinken. Ook is de hals in vergelijking tot andere akoestische gitaren een stuk smaller, waardoor de gitarist nog sneller en tevens makkelijker kan spelen. Naast deze twee benamingen kent de western gitaar nog de volgende benaming: flattopgitaar. Weten waarom deze benaming wordt gebruikt? Lees dan snel verder.

 

Constructie van de western gitaar

In de meeste gevallen heeft de steelstringgitaar een vlak bovenblad (vandaar de benaming flattop). In sommige gevallen wordt het bovenblad van de western gitaar gebogen, waardoor deze op een archtop gitaar lijkt. Vaak kiest men er dan ook voor om de gitaar elektrische te versterken om de kwaliteit van het geluid te verhogen. Wanneer men dit niet zal doen zal de dikte van het bovenblad/klankkast het geluid aantasten (minder volume).

Het bovenblad van een western gitaar is in de meeste gevallen gemaakt uit sparrenhout. De keuze voor deze houtsoort heeft men gemaakt, omdat de gitaar hierdoor een heldere klank krijgt. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor cederhout vanwege de warme klanken.

Klankkast steelstringgitaar

De klankkast van een western gitaar is van hoogwaardige kwaliteit. Zo zijn de achter- en zijkanten gemaakt van Braziliaans- of Oost-Indisch palissander, wat ook wel rosewood wordt genoemd. In sommige gevallen kiest de gitaarbouwer ook voor esdoorn of mahonie. Als de klankkast bestaat uit mahonie betekent dit, dat de gitaar minder duur is. Daarnaast zegt dit nog niks over de kwaliteit van de western gitaar.

 

Steelstringgitaar bovenblad

 

Als we kijken naar de constructie van deze gitaar zien we dat de achterkant soms uit twee of drie delen bestaat. Daarnaast wordt een steelstringgitaar vaak verstevigd met dunne latjes. Deze versteviging heeft namelijk een belangrijke rol bij het voortbrengen van de klank. De trillingen van het bovenblad worden extra versterkt, waardoor de lagere tonen beter naar voren komen.

Stalen snaren

Zoals je weet heeft een western gitaar metalen snaren (staal), welke vaak bronskleurig zijn. Het bespelen van de snaren doet de gitarist gewoon met de vingers of met een plectrum (plat stukje plastic). In het begin kunnen de stalen snaren pijn doen aan de vingers, maar door veel oefenen zal dit van zelf overgaan door de ontwikkeling van eelt.

 

stalen snaren western gitaar

 

Verschil tussen een klassieke en western gitaar

Het grootste verschil tussen deze twee gitaren zit hem in de snaren. Zo heeft een klassieke of Spaanse gitaar nylon snaren en een steelstringgitaar stalen. Wanneer een gitaar uitgevoerd is met bepaalde snaren (bv. stalen), dan is het niet mogelijk om deze te vervangen door een andere variant snaren. Aan beginnende gitaristen wordt meestal aangeraden om te beginnen met een nylonsnarige gitaar. Dit heeft onder andere te maken met de spanning van de snaren, welke in dit geval veel lager ligt in vergelijking tot een gitaar met stalen snaren. Maar tegenwoordig zijn er ook gewoon veel western gitaren verkrijgbaar met een lagere spanning.

Naast de snaren verschilt ook de constructie van een western gitaar. Zo is bijvoorbeeld de hals van een klassieke gitaar veel breder, dan die van een steelstringgitaar. Daarnaast zijn er ook een paar verschillen te herkennen in het bovenblad, klankkast als de versteviging van deze gitaar. Meer weten over de verschillen tussen een klassieke en western gitaar? Bekijk dan eens het volgende filmpje:

Meerdere varianten van de steelstringgitaar

Eigenlijk is de steelstringgitaar een soort van doorlopend experiment. In tegenstelling tot de klassieke gitaar, welke min of meer hetzelfde is gebleven, wordt er met de western gitaar nog steeds geëxperimenteerd. Gitaarbouwers maken steeds weer gebruik van verschillende constructies, materialen en vormen. Wanneer je als beginner een steelstringgitaar wilt kopen heb je enorm veel keuze, wat aan de andere kant weer kan zorgen voor verwarring.

 

12 snarige western gitaar

 

Een bekende variant van de steelstringgitaar is bijvoorbeeld de 12-snarige gitaar (zie afbeelding). Eigenlijk is hierbij gewoon het aantal snaren verdubbeld, want een normale gitaar heeft er namelijk zes. De extra snaren klinken in dit geval allemaal een octaaf hoger. Daarnaast is de klank van de twee hoogste en tevens dunste snaren volledig uniek. Met name hierdoor is het geluid van een 12-snarige gitaar veel voller. Naast dit even aantal snaren kan de gitaarbouwer er ook voor kiezen om een western gitaar te maken met een oneven aantal snaren.

Modellen

Western gitaren kennen de volgende modellen: dreadnought, auditorium (standaard steelstringgitaar), en de jumbo. Dit laatste model heeft een veel grotere omvang, waardoor het volume automatische toeneemt.

 

steelstringgitaar modellen

Semi-akoestische western gitaren

Wanneer een western gitaar wordt uitgevoerd met een gitaarelement, waardoor deze ook versterkt gespeeld kan worden, noemen we dat een semi-akoestische gitaar. Deze semi-akoestische gitaren worden vooral gebruikt tijdens muziekopnames of on-stage. Veel gitaristen kiezen met name voor een semi-akoestische variant vanwege het akoestische geluid, wat nu gewoon versterkt wordt weergegeven.

Naast de semi-akoestische modellen kun je ook kiezen voor een elektro-akoestische western gitaar. Bij deze gitaren is het element al standaard ingebouwd. Van plan om op te gaan treden met je gitaar? Dan is het verstandig om te kiezen voor zo`n elektro-akoestische gitaar. Daarnaast is het ook mogelijk om een akoestische western gitaar te voorzien van gitaarelementen, maar dat is een stuk duurder.

Steelstringgitaar kopen

Als je een gitaar gaat kopen is het proberen, testen en vergelijken. Zo is niet iedere western gitaar hetzelfde en zal je vooral op basis van je gevoel een keuze moeten maken. Hieronder vind je een korte beschrijving van de prijscategorieën behorende bij de steelstringgitaar:

  • Vanaf € 50: eenvoudige akoestische western gitaren;
  • Tussen € 100 en € 500: elektro-akoestische modellen van merken als Ibanez en Yamaha;
  • Vanaf € 500: western gitaren van hoogwaardige kwaliteit van merken als Martin (grootste en bekendste merk), Taylor, Takamine en Yamaha.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: