Compact (elektrische) gitaar spelen zonder slepen van apparatuur!
Compact (elektrische) gitaar spelen zonder slepen van apparatuur!

Compact (elektrische) gitaar spelen zonder slepen van apparatuur!

Heb je er geen zin in of behoefte aan om steeds wanneer je gaat oefenen op je elektrische gitaar, je al die zware en vaak ook dure apparatuur moet meeslepen? Dan hebben we dé oplossing voor jou! Leer in dit blog hoe je compact gitaar kunt spelen en je alle apparatuur thuis kunt laten. Natuurlijk geeft die apparatuur jouw elektrisch gitaarspel het beste geluid, maar dit is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer je gewoon even lekker wilt oefenen of jammen met je gitaar.

Compact elektrisch gitaar spelen

Stel je eens even voor, je wilt even een paar liedjes pingelen op je elektrische gitaar. Ergens op een andere locatie of misschien wel buiten in het mooie weer. Dan heb je natuurlijk geen zin om al die zware apparatuur te moeten meesjouwen naar locatie, toch? Er zijn tegenwoordig tal van manieren om gewoon lekker te kunnen spelen waar en wanneer je maar wilt zonder gesleep van apparatuur. Wil je weten welke handige hulpjes je kunt gebruiken? Lees dan gezellig even mee!

Koptelefoon-oefenversterker gebruiken

Zo kan je bijvoorbeeld een koptelefoon-oefenversterker gebruiken. Dit apparaatje wordt misschien met een groot woord aangeduid, maar is in werkelijkheid een heel kleine en compacte gadget die je overal kunt gebruiken! Je kan dit kleine apparaat makkelijk in je broekzak of tas steken of direct inpluggen in je (elektrische) gitaar. Om hem te gebruiken sluit je de koptelefoon erop aan en gaan met die banaan! Wanneer je er eentje wilt aanschaffen zal je merken dat de koptelefoon-oefenversterker te verkrijgen is met diverse functies zoals overdrive en reverb. Welke voor jou het beste geschikt is, is geheel persoonlijk, maar wanneer je je keuze gemaakt hebt heb je een heel handig maatje om overal mee te jammen!

De miniatuur-versterker

Weer een apparaatje met een grote benaming, maar van mooi klein formaat. De miniatuur-versterker! Dit kleine versterkertje mag er dan misschien uitzien als een speelgoedje, dit handige apparaatje werkt heel fijn en is wel degelijk heel erg nuttig! Hij produceert goed volume, natuurlijk niet evenveel als een volwaardige versterker, maar ach, in ieder geval wel meer als je gitaar helemaal niet versterken! Daarnaast ziet de miniatuur versterker er heel gezellig en leuk uit en is makkelijk overal mee naartoe te nemen vanwege zijn kleine formaat en lichtgewicht karakter. En dat is waar het uiteindelijk om draait, toch?

Het multi-effectpedaal

In de gitaarwereld zijn de multi-effectpedalen tegenwoordig echt niet meer weg te denken. De meest beroemde gitaristen zijn bekend met deze handige gitaartool en verkiezen het multi-effectpedaal dan ook liever boven de stompboxes met hun grote, lange kettingen! Wanneer je kiest voor een compact model met koptelefoon aansluiting heb je verder eigenlijk weinig nodig. Deze mini-rig is er eentje die je gemakkelijk en zonder moeite overal mee naartoe kunt nemen om heerlijk te pingelen waar je maar wilt! Je hebt wel vaak nog een stopcontact nodig om met het multi-effectpedaal te kunnen spelen. Houd hier wel even rekening mee.

Een zuignap-speaker gebruiken

De zuignap-speaker. Voor zover we weten is er slechts één merk die een zogeheten zuignap-speaker op de markt heeft gebracht en dat is Fluid Audio. Zij noemen hun zuignap-speaker de Strum Buddy. Deze Strum Buddy gebruik je door hem met de zuignap op je gitaar te bevestigen en hem in te pluggen in de jack-output. Dat is het! Super makkelijk dus eigenlijk. Je hoeft geen gigantisch volume te verwachten, maar de zuignap-speaker oftewel de Strum Buddy heeft toch een leuk, verrassend karakter die zeker goed genoeg is om gewoon even lekker te oefenen en te jammen. De Strum Buddy is overigens ook heel eenvoudig op te laden, via USB.

Compact, maar liever toch ietsjes groter?

Als je op zoek bent naar iets compacts om mee te nemen, maar je toch de zuignap-speaker of de miniatuur-speaker niet zo ziet zitten is er altijd nog een alternatief. De 3 t/m 5 inch speakers. In deze categorie vinden we speakers die niet zo klein zijn als de hierboven genoemde speakers, maar ook zeker niet zo onhandig en zwaar als andere apparatuur. Zo neem je deze toch makkelijk mee én heb je toch net dat ene tandje meer volume. Bepaalde speakers in deze categorie kun je zelfs opladen! Zo kan je lange tijd jammen en oefenen. De Fazley Kubo, de Blackstar ID  en de Laney Mini AMP zijn slechts enkele voorbeelden van compacte draagbare speakers die je overal mee naartoe kunt nemen.

Virtuele effecten en versterking

Door gebruik te maken van je laptop, tablet of smartphone en een gitaar interface f software heb je alles wat je nodig hebt om visueel een versterkend effect toe te passen op je gitaarspel. Bij een aantal interfaces wordt ook standaard een vorm van software meegeleverd zodat je er gelijk mee aan de slag kunt. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag met de gitaar software Guitar Rig van Native Instruments of IK Multimedia Amplitube. Daarnaast zijn er ook meerdere gitaar-apps te vinden voor zowel Android als iOS. Let bij het aanschaffen van een interface of software, maar ook apps altijd goed op dat het product compatibel is met jouw apparaat en instrument. Dit kan je eenvoudig terug vinden in de specificaties van het product of vraag het even na bij de verkopende partij.

Een kleinere gitaar?

Een kleinere gitaar? Hoor ik je denken. Maar dat kan toch helemaal niet? Mijn gitaar is toch mijn gitaar? Een goed antwoord daarop is ja en nee. Een gitaar is over het algemeen best een groot instrument om steeds overal mee naartoe te slepen. Als je absoluut niet met een andere gitaar wilt spelen dan die je gewend bent, dan kan je deze natuurlijk altijd meenemen in een handige gitaarkoffer. Houd er alleen wel rekening mee dat je dan een best zwaar en groot instrument mee moet nemen in bijvoorbeeld de auto, trein of bus. Er zijn ook zogeheten reis gitaren te verkrijgen. Dit zijn vaak de 3/4 modellen. Deze zijn een stuk kleiner en compacter dan een reguliere gitaar en dus ook een stuk gemakkelijker om mee te nemen op reis. Je kunt deze gitaar ook een stuk eenvoudiger meenemen naar gitaarles! Een 3/4 gitaar is een soort ingekorte gitaar waarbij zoveel mogelijk overbodig hout en materiaal is weggelaten. Ben je benieuwd welke gitaar nou echt een goede gitaar is om mee op reis te nemen? Bekijk dan eens de gitaren van Traveler Guitars.

Conclusie: compact gitaar spelen maakt alles eenvoudiger

Zeker wanneer je vaak onderweg bent en je veel speelt op diverse plaatsen en jamsessies hebt, is op een compacte manier gitaarspelen een super goed idee! Wanneer je de juiste tools hebt gevonden die goed passen bij jouw manier persoonlijke voorkeur maakt het het reizen een stuk eenvoudiger. Mijn tip: ga eens naar een muziekwinkel en probeer eens verschillende manieren en producten uit om compact gitaar te kunnen spelen. Probeer ook eens een meer compacte gitaar die je kunt gebruiken wanneer je veel onderweg bent. Samen met kleine, slimme apparaatjes en de juiste software en/ of interface kom je echt een heel eind en zorgt het er zeker voor dat je met een stuk minder apparatuur hoeft te slepen! Zo hoef je je vooral ook zeker niet tegen gehouden te voelen om lekker op pad te gaan.