De gitaarstandaard en andere benodigdheden
De gitaarstandaard en andere benodigdheden

De gitaarstandaard en andere benodigdheden

Als we gaan kijken naar muziekinstrumenten, dan zal je al gauw merken dat de gitaar één van de meest populaire instrumenten is om te leren spelen en dat is niet zonder reden. Met wat goede lessen, doorzettingsvermogen en plezier in het spelen kan je al snel de mooiste muziek in verschillende muziekstijlen op de gitaar spelen! Naast het kiezen van een voor jou geschikte gitaar, zijn er ook een aantal andere dingen waarop je kunt letten tijdens het aanschaffen van een gitaar. Wil je je gitaar goed kunnen opbergen bijvoorbeeld? Dan heb je een gitaarstandaard of gitaartas/ gitaarkoffer nodig of misschien vind je het wel fijn om beide aan te schaffen zodat je zowel thuis als onderweg je gitaar kunt neerzetten of meenemen. En wat dacht je van zo’n handig stemapparaat waarmee je je gitaar zelf kunt stemmen? Of andere accessoires of benodigdheden zoals een gitaarband of een gitaarversterker?

De gitaarstandaard voor thuis of in de studio

De gitaarstandaard, ook wel gitaar statief genoemd, is één van de echte musthaves voor iedere gitarist. Gitaarstandaarden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en worden gemaakt van verschillende materialen. Wanneer je een klein budget hebt kan je natuurlijk altijd beginnen zonder gitaar statief en hem weer terug doen in de verpakking of ergens neerleggen, maar is dat nou wel echt fijn? Wanneer je je gitaar mooi in het zicht hebt, geeft dit niet alleen een mooi aanzicht, je zal ook sneller de neiging hebben om je gitaar op te pakken en te gaan spelen! Bovendien hoeft een gitaarstandaard ook helemaal niet duur te zijn. Over het algemeen zijn er 6 verschillende gitaarstandaarden of statieven te onderscheiden. Dit zijn de vloerstandaard, het A-frame statief, rekstandaard, de speelstandaard, de driepoot-standaard en niet te vergeten, de gitaar ophangbeugel. Deze verschillende standaarden en statieven zijn vervolgens ook weer te onderscheiden in verschillende kleuren en worden gemaakt van verschillende materialen. Dit is vaak per merk verschillend.

De gitaartas of gitaarkoffer

Wanneer je je gitaar liever opbergt is een gitaartas of een gitaarkoffer ook een goede optie. Of misschien wil je wel graag een gitaar statief én een gitaar tas of koffer? Misschien omdat je je gitaar vaak meeneemt. Ook de tassen en koffers voor de gitaar zijn te verkrijgen in verschillende vormen en maten en worden gemaakt van verschillende materialen. Je hebt natuurlijk ook verschil in prijsklasse, zodat er voor iedere voorkeur én budget een mooie koffer of tas te vinden is! Veel straatartiesten kiezen bijvoorbeeld voor een harde koffer die goed is bestand tegen water en vocht, mocht het gaan regenen. De koffer wordt tenslotte open gezet zodat voorbijgangers de artiest kunnen belonen voor zijn optreden en muziek.

Gitaar stemmen met een stemapparaat

Eens in de zoveel tijd moet je je gitaar stemmen of laten stemmen om een goede toon te behouden en te voorkomen dat je gitaar vals gaat klinken. Hoe fijn zou het zijn als je dat voortaan zelf kunt doen! Je gitaar stemmen is noodzakelijk omdat eigenlijk ieder snaarinstrument op ten duur ontstemd raakt. Wanneer je merkt dat dat gebeurt kun je direct je gitaarstemmer erbij pakken en je gitaar weer een mooi geluid geven. Als je gitaar speelt is het altijd belangrijk je stemapparaat of iets soortgelijks bij je, of in je buurt te hebben. Zo kun je tegenwoordig gebruik maken van een cliptuner, maar ook zijn er tuner-apps beschikbaar om je te helpen bij het tunen van je gitaar. Erg handig en je kunt de app op je telefoon of tablet installeren zodat je je stemapparaatje altijd bij de hand hebt! Nog niet zo heel lang geleden ging het stemmen voornamelijk via stemvorken, via een ander instrument of met behulp van het gehoor, daar is wel een hoop in veranderd!

De gitaarversterker

Wanneer je een elektrische gitaar speelt is een gitaarversterker een onmisbaar onderdeel van je gitaarspel. Een gitaarversterker zorgt ervoor dat door het aansluiten van de gitaar door middel van een kabel het geluid van de gitaar wordt versterkt. De gitaarversterker is in verschillende formaten te vinden met diverse sterktes en van verschillende merken. Welke je kiest is volledig afhankelijk van welk geluid je wilt produceren, waar je de versterker zult gaan gebruiken en hoe je wilt dat je gitaargeluid gaat klinken. Ook zijn er versterkers te vinden die geschikt zijn voor het aansluiten van één gitaar, maar ook voor meerdere gitaren tegelijk. Hiervoor heb je dan uiteraard wel een sterkere versterker voor nodig. Enkele voorbeelden van versterkers op de markt zijn de buizenversterker, de transistorversterker, de modelling versterker en de hybride versterker die de technieken van verschillende versterkers combineert. Het is niet mogelijk om het geluid van een akoestische gitaar te versterken, deze gitaar heeft daar geen aansluiting voor. Het geluid van een akoestische gitaar versterk je door voor de microfoon te spelen of door een microfoon aan de gitaar te bevestigen.

Overige accessoires en benodigdheden voor de gitaar

Naast de bovengenoemde producten zijn er natuurlijk nog meer benodigdheden of accessoires die jouw gitaarspel gemakkelijk of beter kunnen maken. Zo is er bijvoorbeeld de gitaarband. Speel je zonder? Dan zal je na het proberen van spelen mét een band zeker het verschil gaan merken! Je kunt de gitaarband namelijk zo afstellen dat deze jouw gitaar op de perfecte positie brengt om goed en gemakkelijker gitaar te kunnen spelen. Wanneer je zonder band speelt zal je merken dat je na een tijdje echt last zal krijgen van je armen omdat je steeds de gitaar in positie moet houden. Ook zal je zonder band merken dat je gitaarspel niet optimaal is. Een gitaarband is geheel naar jouw smaak aan te schaffen want er zijn oneindig veel kleuren en ontwerpen beschikbaar. Naast de gitaarband zijn er ook andere accessoires die je helpen bij het gitaar spelen. Zo bijvoorbeeld de plectrum waarmee je met dit onderdeel de gitaarsnaren aanslaat in plaats van met je vingers. Maar er is ook nog zoiets als de capo, ook wel topkam genoemd. Deze kam of klem zet je op je gitaar om zo de snaren hoger te laten klinken. Daarnaast is er bijvoorbeeld nog het pedalboard. Een pedalboard is de plek waar je effectpedalen, oftewel stompboxen op monteert wanneer je bijvoorbeeld de elektrische gitaar of de basgitaar speelt. Verder zijn er natuurlijk nog meer accessoires of benodigdheden voor de gitaar, kijk eens rond in een (online) muziekwinkel en ontdek wat jij allemaal goed zou kunnen gebruiken bij jouw specifieke gitaar.