Gitaar accessoires vergelijken? | Bekijk het volledige overzicht!
Gitaar Accessoires kopen?

Een aantal gitaar accessoires, waarover elke gitarist zou moeten beschikken

Gitaar accessoires zijn niet alleen belangrijk voor de gitaar zelf, maar maken het gitaarspel van de gitarist er ook nog eens makkelijker op. Zo is het verstandig om een aantal gitaar accessoires bij je te hebben. Het kopen van accessoires kan gewoon online en kosten in verhouding tot een gitaar bijna niks. Daarnaast nemen de meeste gitaar accessoires haast geen ruimte in, waardoor deze eenvoudig zijn te bewaren in een gitaarkoffer of- tas.

Gitaar accessoires

Maar welke accessoires bestaan er eigenlijk? Er zijn tal van accessoires, waarvan sommige noodzakelijk zijn en andere gewoon voor het gemak. We behandelen de volgende acht gitaar accessoires: gitaarstandaard, gitaarversterker, gitaar snaren, capo gitaar, stemapparaat gitaar, gitaarkoffer, gitaar plectrum en de gitaarbanden.

Belangrijkste gitaar accessoires overzicht

Zoals al werd aangegeven zullen de acht belangrijkste gitaar accessoires worden beschreven. Hierbij wordt elke accessoire kort omschreven met daarbij de mogelijkheid tot vergelijken.

Een gitaarstandaard is voornamelijk bedoeld om de gitaar te beschermen. Daarnaast zorgt een gitaarstandaard ervoor dat de gitarist even snel zijn snaarinstrument kan pakken om een paar liedjes te kunnen spelen. Zo kun je ervoor kiezen om een standaard te kopen of een beugel voor aan de meur (bescherming tegen huisdieren of kleine kinderen).

Soorten gitaarstandaards

Er zijn verschillende soorten gitaarstandaards en daarom is het verstandig om te gaan vergelijken. Hieronder wordt puntsgewijs een korte beschrijving gegeven van de soorten gitaarstandaards:

 • A-frame gitaarstandaard: bestemd voor één gitaar, welke met het bovenblad naar voren er in kan worden gezet. Daarnaast heeft deze gitaarstandaard de vorm van een A en kan zowel met als zonder een houder voor de hals worden geleverd.
 • Gitaarstandaard vrijstaand: met vrijstaand wordt eigenlijk bedoeld, dat de gitaar op de grond rust in een verticale positie. Deze positie is volgens men het beste om de kwaliteit van de gitaar te kunnen behouden. Ook zijn de vrijstaande gitaarstandaards verkrijgbaar in meerdere modellen en dus voor elke soort gitaar geschikt. Er zijn ook vrijstaande gitaarstandaards, welke meerdere gitaren kunnen houden en daarom uitermate geschikt voor optredens (snelle gitaar wisseling).
 • Gitaarstandaard driepoot: vergelijkbaar met de A-frame gitaarstandaards, maar dan met drie poten en altijd inclusief gitaarhals houder. Door deze constructie is een driepoot gitaarstandaard veel steviger en bovendien inklapbaar.
 • Gitaar muurhouder: met een gitaarstandaard staat de gitaar in de meeste gevallen op de grond, wat niet altijd even veilig is. Daarom kiezen veel gitaristen voor een gitaar muurhouder, welke eigenlijk een kleine haak is voor aan de muur. In de meeste gevallen heeft een gitaar muurhouder de vorm van een vork waartussen de hals van de gitaar wordt geplaatst.
 • Rekvormige gitaarstandaard: deze gitaarstandaards zijn speciaal ontworpen voor de opberging van meerdere gitaren. Door de constructie van meerdere ijzeren buizen staan de gitaren van de grond. Daarnaast worden de gitaren ervan de zijkant in geschoven en bevestigd met een gitaarhals houder. Een rekvormige gitaarstandaard kan gemiddeld 3 tot 10 gitaren houden.
 • Speelstandaard akoestische gitaar: zoals de naam al aangeeft is het een speelstandaard, welke alleen bedoeld is voor akoestische gitaren. Een speelstandaard wordt tijdens het bespelen van een gitaar gebruikt in een horizontale positie. Ook is het mogelijk om de hoogte eenvoudig te kunnen verstellen, waardoor deze ook zittend is te gebruiken.

Welk gitaarstandaard merk kopen?

Op een gitaarstandaard kunnen meerdere gitaren worden opgeborgen, waaronder elektrische als akoestische gitaren.

Een gitaarstandaard kopen van een bekend merk is verstandig. Zo zijn er meerdere merken, welke tal van gitaar accessoires leveren. Zo kun je kiezen voor een gitaarstandaard van het merk Stagg. Dit merk staat bekend om haar moderne gitaarstandaards. Daarnaast is Konig & Meyer gespecialiseerd in gitaarstandaards, waardoor dit merk erg populair is vanwege haar betrouwbaarheid. Ook kun je ervoor kiezen om een tweedehands gitaarstandaard te kopen. Zo maakte het merk Gracie altijd speelstandaarden, welke nu alleen nog maar tweedehands zijn te verkrijgen.

Zie ook: Gitaarstandaard

Gitaar accessoires

Gitaarversterker

De gitaarversterker valt onder de noodzakelijke gitaar accessoires wanneer je in het bezit bent van een elektrische gitaar. Gitaarversterkers zijn bedoeld om de elektrische signalen van elektrische of semi-akoestische gitaren te doen versterken. Het versterkte geluid wordt vervolgens weer gestuurd naar één of meerdere luidsprekers. Ook kun je met behulp van een gitaarversterker geluidseffecten toevoegen.

Soorten gitaarversterkers

Net als bij alle gitaar accessoires zijn er natuurlijk ook meerdere soorten gitaarversterkers. Zo zijn er maar liefs vier verschillende soorten gitaarversterkers. Versterkers verschillen van elkaar op basis van geluid, grootte en gebruikte technologieën. Hieronder een korte beschrijving van elk type gitaarversterker:

 • Hybride gitaarversterker: deze gitaarversterker beschikt over de positieve eigenschappen van alle andere soorten gitaarversterkers.
 • Transistor gitaarversterker: in plaats van buizen maken deze gitaarversterkers gebruik van transistors. Het voordeel van een transistorversterker is dat ze weinig onderhoud vereisen en erg betrouwbaar in gebruik zijn. Wanneer je een transistorversterker koopt kun je een heldere klank verwachten tegen een betaalbare prijs.
 • Buizen gitaarversterker: buizenversterkers zijn erg geliefd bij gevorderde gitaristen, omdat ze een warm en tevens luider geluid kunnen voortbrengen. Daarnaast is er de mogelijkheid om met een schakelaar de klank te vervormen. Een buizenversterker heeft daarentegen wel weer een paar nadelen. Zo vereisen deze gitaarversterkers veel onderhoud en is de kans groot dat de buizen in de loop van de tijd moeten worden vervangen. Wanneer je de kosten van onderhoud bij de prijs optelt zijn het vrij prijzige gitaarversterkers.
 • Modeling gitaarversterker: staan ook wel bekend als digitale versterkers, welke door middel van digitaal geluid dezelfde klanken voortbrengen als andere gitaarversterkers. Modelingversterkers hebben meestal meerdere digitale effecten en zijn in combinatie met een opnameapparaat te gebruiken.

In het volgende filmpje worden diverse modeling versterkers voor de elektrische gitaar uitgelicht.

Constructie van een gitaarversterker

De klankkast van de gitaarversterker bestaat meestal uit hout. De dikte en houtsoort zijn mede bepalend voor het geluid, wat de betreffende versterker voortbrengt. Zo zorgt dunner hout voor meer trillingen, waardoor onderdelen los kunnen gaan zitten. Ook is het belangrijk dat het hout van de luidsprekers minimaal 4 centimeter dik moet zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat het geluid beter klinkt en de luidspreker op zijn plaats blijft. Daarnaast leveren gitaarversterkers met een gesloten achterkant betere bastonen, dan er één die open is.

Zie ook: Gitaarversterkers

Gitaarsnaren

Zonder gitaar snaren kun je natuurlijk niet spelen en daarom de meest noodzakelijkste gitaar accessoire voor gitaristen. Daarnaast bepalen de snaren grotendeels het geluid van een snaarinstrument als de bespeelbaarheid voor de gitarist. Het is dan ook wel duidelijk dat de aankoop van nieuwe gitaar snaren zorgvuldig moet gebeuren. Hieronder worden kort de verschillende materialen en soorten beschreven.

Gitaar snaren

Verschillende materialen

Net als de verschillende gitaar soorten zijn er ook meerdere gitaar snaren. Zo hebben klassieke gitaren (akoestische) nylon snaren. Daarnaast kennen de western gitaren stalen snaren, welke meestal een wikkeling hebben van brons (meest voorkomend). Soms wordt er ook gekozen voor een combinatie van nylon en staal om het echte akoestische gitaar geluid beter tot zijn recht te laten komen. Bij elektrische gitaren wordt er ook gebruik gemaakt van stalen snaren, maar dan met een omwikkeling van nikkel.

Soorten gitaar snaren

Snaren kunnen op diverse manieren omwikkeld worden. Een gitaar snaar bestaat namelijk uit een kern, welke met een ander materiaal wordt omwikkeld. Hieronder worden de verschillende soorten gitaar snaren kort omschreven:

 • Roundwound snaren: de nylon kern van deze snaren is omwikkeld met een ronde draad. Deze snaren maken een helder geluid met aardig wat volume. Daarnaast kunnen roundwound snaren voor zowel akoestische als elektrische gitaren worden gebruikt. Het is dan ook niet zo gek dat de roundwound snaren het meest worden gebruikt.
 • Flatwound snaren: In tegenstelling tot de roundwound snaren is er voor de omwikkeling gebruikt gemaakt van een plat metalen lint. Het voordeel hiervan is dat de snaren veel gladder zijn, waardoor er minder wrijving ontstaat met de vingers. Bij roundwound snaren willen er namelijk nog weleens bijgeluiden ontstaan. De flatwound snaren zijn erg populair bij jazz gitaristen vanwege het zachte geluid.
 • Groundwound snaren: deze snaren zijn een combinatie van de round- en flatwound snaren. Er wordt in dit geval gewoon gebruik gemaakt van een ronde draad, welke vervolgens wordt plat gevijld. Groundwound snaren hebben de volgende twee voordelen: minder wrijving en heldere toon.

Zie ook: Onderhoud gitaar snaren: dit is belangrijk!

Capo gitaar

Gitaar capo’s zijn handige gitaar accessoires, welke op de hals van een gitaar worden gezet. Hierdoor krijgt elke fret er een halve toon bij. Wanneer je bijvoorbeeld een G-akkoord speelt met capo, dan wordt deze nu twee halve tonen hoger. In dit geval wordt het G-akkoord omgetoverd tot een A-akkoord. Eigenlijk speel je nu gewoon barré akkoorden met een capo als wijsvinger. Daarnaast kun je dus eenvoudig de toonhoogte van de snaren verhogen zonder deze opnieuw te stemmen.

Capo gitaar gitaar accessoires

Soorten gitaar capo’s

Er zijn verschillende soorten capo’s te onderscheiden. Zo zal de ene gitaar capo zes snaren klemmen, maar een ander maar drie. Ook hebben sommige een veer en andere juist weer een vergrendeling. Hieronder puntsgewijs de verschillende soorten gitaar capo’s:

 • Strap-on capo’s: klemmen de snaren door middel van een rubberen bandje.
 • Trigger style capo’s: uitgerust met een veer, makkelijkste en snelste optie.
 • Overige capo’s: vaak uitgerust met een schroef of vergrendeling.

Zie ook: Capo gitaar: uitleg, soorten capo’s en handige tips

Populairste capo gitaar merken

Als gitarist zijnde zal bijna elke capo wel geschikt zijn. Toch is het wel verstandig om rekening te houden met de kwaliteit van bepaalde merken. Hieronder een overzicht van de meest populaire capo gitaar merken:

 • Kyser capo: wellicht het meest populaire merk onder de capo`s. Kyser produceert tal van gitaar capo’s, maar de beste is misschien nog wel de zes snaren capo (eenvoudig in gebruik).
 • Dunlop capo: ook kun je kiezen voor een Dunlop capo, welke qua kwaliteit niet verschillen van de Kyser capo’s. De bekendste en meest gebruikte capo is de ‘trigger’ capo.

Effectief gitaar capo gebruik

Het is verstandig om de gitaar capo zo dicht mogelijk bij de klankkast (voorste fret) te plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat er zo min mogelijk bijgeluiden ontstaan. Wanneer je een capo hebt gebruikt op een beginners gitaar, dan is het verstandig om deze na het spelen even te stemmen. Dit hoeft niet altijd, maar wel als je de capo bovenaan de hals hebt gebruikt. Ook is het belangrijk om je capo van de gitaarhals te halen. Wanneer je dit niet doet, dan zal de levensduur van de frets verkorten en de snaren wellicht beschadigen.

Stemapparaat gitaar

Een gitaar stemapparaat of tuner is een gitaar accessoire om het stemmen van een gitaar eenvoudiger te maken. In sommige gevallen stemmen akoestische gitaristen hun gitaar ook gewoon door te luisteren, maar dit is voor beginners onbegonnen werk. Je kunt gebruik maken van de volgende gitaar tuners:

 • Clip-on tuners
 • Pedal tuners
 • Ingebouwde tuners
 • Online tuners
 • Tuner apps voor op je smartphone

Voor optredens is het verstandig om in het bezit te zijn van een pedaal tuner. Deze zijn gemakkelijk in gebruik en stemmen erg nauwkeurig. Wanneer je een beginnende gitarist bent, dan is een app voor op je smartphone of een online tuner voldoende.

Zie ook: Zelf je gitaar stemmen, hoe doe je dat?

Gitaar stemapparaat

Gitaarkoffer of- tas

Een gitaarkoffer- of tas is een gitaar accessoire om de gitaar te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo maken veel gitaristen gebruik van een gitaarkoffer (standaard accessoire bij een gitaar), omdat deze meer bescherming biedt in vergelijking tot een gitaartas. Toch is het vaak verstandig om zowel een gitaarkoffer als- tas te hebben. Zo is een gitaartas veel lichter en zitten er veel opberg mogelijkheden in voor je gitaar accessoires.

Zie ook: Gitaarhoes of gitaarkoffer? Voordelen en nadelen op een rij

Gitaar plectrum

Gitaar plectra zijn erg populaire gitaar accessoires, omdat ze klein zijn en het gitaarspel sterk kunnen veranderen. Maar waar moet je nou eigenlijk opletten als je een gitaar plectrum gaat kopen? Nou de volgende drie factoren: materiaal, vorm en dikte.

 • Materiaal: er zijn ontzettend veel materialen gebruikt om plectra mee te maken. Denk hierbij aan rubber, hout, kunststof, steen, ivoor etc. Toch blijft het populairste materiaal nog steeds kunststof.
 • Vorm: net als de materialen is er ook veel geëxperimenteerd met de vorm van een gitaar plectrum. Zo bestaan er plectra met ronde of vierkante vormen. Daarnaast zal je de driehoekige of triangelvorm het vaakste tegenkomen.
 • Dikte: akoestische gitaristen maken meestal gebruik van plectra met een doorsnede van 0,6 tot 1 mm. Ook voor ritmes
 • worden deze lichtere plectra gebruikt. Bij solo’s kiest de gitarist er vaak voor om een iets zwaardere plectrum te gebruiken.

Zie ook: Met of zonder plectrum gitaar leren spelen?

gitaar plectrum

Gitaarbanden

Wanneer je staand een liedje speelt, dan is een gitaarband een onmisbare gitaar accessoire. Het is daarom uitermate belangrijk om je gitaarband zorgvuldig uit te kiezen. Wanneer je een gitaarband gaat kopen houd dan rekening met het volgende:

 • Materiaal: gitaarbanden bestaan meestal uit materialen als polyester, nylon of leer. Zo zijn de nylon en polyester gitaarbanden vaak goedkoper in vergelijking tot de leren gitaarbanden. Daarnaast is de levensduur van een leren gitaarband wel veel langer.
 • Lengte: van de meeste gitaarbanden kun je eenvoudig de lengte verstellen. Daarnaast is het per gitarist afhankelijk, wat de juiste hoogte is.
 • Breedte: hetzelfde verhaal als bij de lengte. De ene gitarist heeft een beter gevoel bij een brede gitaarband, terwijl de ander juiste een smalle wil.

De belangrijkste gitaar accessoires zijn beschreven op deze pagina. Mochten er accessoires ontbreken, dan horen wij het graag in een reactie. Ook voor andere vragen mag je gewoon het reactieveld gebruiken, wij helpen je graag verder met het vinden van de juiste gitaar accessoire.

Zie ook: Gitaarband kopen: wat zijn de opties?

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: