De gitaarband afstellen. Kies je voor comfort of uitstraling?
De gitaarband afstellen. Kies je voor comfort of uitstraling?

De gitaarband afstellen. Kies je voor comfort of uitstraling?

Wanneer je graag met een gitaarband speelt en deze goed wilt afstellen, is het goed om te weten dat er niet één correcte manier is om je gitaarband af te stellen. Misschien volg je gitaarles? Dan kan je deze vraag ook bespreken met je gitaardocent en er tijdens de gitaarlessen achter komen en experimenteren met wat voor jou het fijnst speelt. Ook dit blog kan een goede gids voor je zijn. In dit blog gaan we samen met jou dieper in op het afstellen van de gitaarband waarbij je de keuze hebt uit grofweg twee manieren. Namelijk comfort of uitstraling. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de gouden middenweg en kiezen voor een combinatie van beide. 

Gitaarband hoogte afstellen

Wanneer je je gitaarband niet op de voor jou juiste hoogte afstelt kan dit nadelige gevolgen hebben op jouw gitaarspel. Natuurlijk is het fijn dat het er goed uitziet, maar een gitaarband die zowel functioneel als mooi is afgesteld kan een groot verschil maken! Het afstellen van de 'strap', oftewel de gitaarband van je gitaar of basgitaar kan op verschillende manieren. Hieronder gaan we het met je hebben over de voor- en nadelen van het afstellen op bepaalde hoogtes. Lees je nog even gezellig mee?

Verschillende soorten gitaarbanden

Om te beginnen zijn er net als andere gitaar accessoires, enorm veel verschillende gitaarbanden op de markt verkrijgbaar. Je komt gitaarbanden van verschillende lengtes en breedtes tegen, maar ook gitaarbanden gemaakt van een diversiteit aan materialen. Ook is er verschil in bevestigingsmethoden. Dit hoeft namelijk niet standaard een gaatje in een stukje leer te zijn waardoor de bevestiging plaatsvindt. Er zijn veel merken die hun eigen 'strap-lock' methode hebben ontwikkeld zoals bijvoorbeeld Planet Waves, Ernie Ball, Ibanez en DiMarzio. Dit hebben zij gedaan om te voorkomen dat je gitaarband zomaar los schiet. 

De gitaarband: bevestiging en hoogte

De gitaarband wordt bevestigt op twee punten aan jouw gitaar of basgitaar en hangt op deze manier als het ware aan je schouders of ook wel over je schouders. Zo hoef je je gitaar niet steeds vast te houden. Een groot voordeel hieraan is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de ontwikkeling van kram of iets dergelijks aan je armen en handen. Je hoeft je gitaar immers niet vast te houden. Ideaal als je veel staand speelt. Door gebruik te maken van een strap of gitaarband blijft je gitaar op een bepaalde plek hangen. Hierbij is het afstellen van de hoogte een belangrijk aspect om goed te kunnen spelen. 

De lengte van de gitaarband speelt hierbij een grote rol. Hoe langer je de strap instelt, hoe lager hij hangt en uiteraard dan ook hoe korter, hoe hoger je gitaar hangt. Op welke hoogte je gitaar hangt heeft zowel gevolgen voor je speelwijze als voor je imago. Hierbij is het aan jezelf om te bepalen aan welk aspect je de meeste waarde hecht. En zoals al eerder gezegd, kun je natuurlijk ook kiezen voor een goede middenweg waardoor je zowel comfort kunt ervaren tijdens het spelen waarbij je je imago tot stand houdt.  

Hoge afstelling

Een korte strap of hoge gitaarband afstelling kwam vroeger veel vaker voor dan tegenwoordig. Waarom is dat? Waarschijnlijk omdat de klassieke (akoestische) gitaar eerder werd ontworpen en gebruikt dan de elektrische gitaar. Een klassieke gitaar werd vrijwel altijd zittend gespeelt. Hierdoor hoefde een eventuele gebruikte gitaarband niet lang te zijn. In de jaren 1960 ontstond er een enorme opkomst van bands. De gitaristen van deze bands hadden hun gitaren nog steeds hoog hangen. Daar is één simpele reden voor: de lange gitaar straps of banden bestonden toen simpelweg gewoon nog niet! 

Tegenwoordig zijn er nog steeds gitaristen die hun gitaar liever hoog hebben hangen en dus een voorkeur hebben voor een hoge afstelling van hun gitaarband. Zoals bijvoorbeeld Alex Hutchings. Er zijn verschillende redenen waarom deze alleskunner en meerdere gitaristen de gitaarband graag hoog afstellen. De gitaarband hoog afstellen geeft een bepaalde vrijheid waardoor de gitarist vrij is om vrijwel alles te spelen wat hij of zij wilt. Naast speel vrijheid kan het spelen met een korte gitaarband ook een onderdeel geworden zijn van het imago van een bepaalde gitarist. 

Lage afstelling

Wanneer je kiest voor een lage afstelling heeft dat sowieso één groot voordeel. Je kunt je gitaar namelijk eenvoudig af- en omdoen. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je tijdens bijvoorbeeld een optreden een of meerdere keren van gitaar wisselt. Een andere reden kan zijn dat een laaghangende gitaar er stoer uit kan zien en dus een bepaald imago uitstraalt. Er is meer mogelijkheid tot coole poses. Een nadeel van een lage afstelling is wel dat je op sommige momenten je benen ver moet spreiden of voorover zal moeten buigen om toch comfortabel te kunnen spelen. Wat niet iedereen even fijn vindt of aan kan wennen. Let er dus wel op dat je je gitaar niet té laag hangt. Veel bands omarmen de laaghangende gitaar als onderdeel van hun imago, om dikke straps ten gehore te brengen of om vrijuit te kunnen headbangen. 

Tips & trics

Hieronder geven we je een aantal tips en trics mee waar je waarschijnlijk wel een hoop aan kunt hebben. Lees je nog even mee?

  • Je gitaar hangt het beste als deze op de hoogte van ongeveer je broekzak hangt. Net onder je heup dus eigenlijk. Verstel de gitaarband of strap dus zo dat je gitaar goed op deze hoogte hangt. Door deze methode toe te passen zal je met je linkerhand voldoende bewegingsvrijheid hebben om gitaartechnieken als vibrato toe te passen tijdens het gitaar spelen. Zo kan je op een natuurlijk manier spelen zonder dat je pols op wat voor manier dan ook wordt afgekneld en je kramp in je hand of arm kunt krijgen. Je rechterhand krijgt bij deze hang methode de volledige vrijheid om verschillende aanslagtechnieken te gebruiken.
  • Wanneer je als gitarist veel oefent in een zittende positie, en dat doen er veel, dan geef je zowel je linker- als rechterhand een vrije en natuurlijke houding om vrijuit te kunnen spelen. Je polsen staan in een goede positie tegenover de gitaarhals. Het is dan ook een goed idee om je gitaarband af te stellen in een zittende positie. Zo zorg je ervoor dat je altijd volledige bewegingsvrijheid biedt voor beide handen. Zorg er hierbij voor dat je gitaar je been nét niet raakt. Ga ook goed rechtop zitten wanneer je je gitaarband af gaat afstellen. Wanneer je nu opstaat zal je merken dat je gitaar op precies dezelfde plaats hangt op je lichaam als wanneer je zittend zou spelen. Dat is de bedoeling. Mocht het zo zijn dat je je gitaar toch niet lekker vindt hangen of anders speelt dan zittend, probeer het dan nogmaals en let er hierbij op dat je echt goed rechtop zit maar wel ontspant. Voordat je de strap buttons daadwerkelijk bevestigd ga je tussendoor even staan om te checken of de hoogte klopt. 
  • Probeer goed naar jezelf te kijken als gitarist. Met welke bekende gitarist vergelijk jij jezelf het meest, welke gitarist spreekt jou het meeste aan? Kijk ook goed naar het muziekgenre dat je speelt. Dit is ook belangrijk om trends te ontdekken binnen de verschillende muziekgenres. In de Jazzmuziek hebben jazzmuzikanten de gitaar bijvoorbeeld vaak vrij hoog hangen, terwijl Punk gitaristen de voorkeur geven aan een (zeer) laag hangende gitaar. Soms zelfs tot op de knieën. In Punk wordt veel gebruik gemaakt van snelle powerchords en daarnaast is een stoer uiterlijk bij dit genre meer belangrijk dan een comfortabele gitaar positie voor bijvoorbeeld snelle solo's die niet vaak voorkomen in de Punk muziek. In de Rockmuziek pakken de gitaristen vaak de middenmoot en hangen de gitaar op de heup. Zo ziet het er nog steeds erg goed uit, maar speelt toch nog steeds comfortabel. 

De ideale afstelling is niet alleen erg afhankelijk van het muziekgenre dat je speelt, maar ook zeker van je persoonlijke voorkeur en de hoogte van comfort dat jij wilt hebben tijdens het spelen. We willen je dan ook graag aanraden eens te experimenteren met de hoogte van je gitaarband. Het zal je verrassen hoeveel verschil slechts een paar centimeter kan maken wat betreft speelcomfort, technieken en uithoudingsvermogen.