Gitaar vasthouden | Hoe houd je een gitaar vast? | voetenbankje bestellen!
Gitaar vasthouden: vingerzetting links- en rechtshandigen

Gitaar vasthouden: vingerzetting links- en rechtshandigen

De gitaar vasthouden op de juiste manier behoort tot de essentiële basis stappen wanneer je begint met een online gitaarcursus. Niet alleen bevordert een goede houding een comfortabele speelstijl, maar ook voorkomt het lichaamsklachten en blessures. Nu is het de vraag welke manieren van vasthouden er allemaal bestaan. Te denken aan rechts- en linkshandig of het vasthouden van verschillende gitaren.

gitaar vasthouden met gitaarband

De manier waarop een gitaar vastgehouden kan worden zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Denk bijvoorbeeld aan links- of rechtshandige gitaristen. Beiden hebben namelijk een eigen manier van vasthouden.

De meeste mensen zijn rechtshandig en houden de gitaar als volgt vast. Met wat fantasie heeft de body van de gitaar de vorm van het cijfer acht. De versmalling in het midden van de body laat je rusten op je rechterbeen. Het gat van de klankkast bevindt zich nu aan de voorkant. De linkerhand wordt gebruikt om de gitaarhals vast te houden. Zorg ervoor dat de achterkant van de gitaar tegen je lichaam aankomt. Dit voorkomt namelijk blessures.

Vingerzetting gitaar

Leg de duim van je linkerhand bovenaan achter de gitaarhals. Zorg ervoor dat de vingers van je linkerhand de eerste 5 vakjes (fretten) kunnen bereiken gezien vanaf de topkam. Met links speel je nu de gitaarakkoorden en met rechts sla je de snaren aan. Laat je rechterhand gemakkelijk hangen op het verdikkende achterste gedeelte van de body.

Wanneer je linkshandig bent is alles omgekeerd. De gitaar rust nu niet op je rechter, maar linkerbeen. Ook hou je de gitaarhals nu vast met je rechterhand. De verdere stappen van een gitaar vasthouden voor linkshandige zijn al uitgelegd in het rechtshandige gedeelte.

Tip: een handige tip bij het vasthouden van je gitaar is dat de dikke E-snaar altijd de bovenste snaar is en de dunne e-snaar de onderste snaar.

Gitaar vasthouden klassieke muziekscholen

Natuurlijk zijn er veel manieren om een gitaar vast te houden. Bijvoorbeeld gitaristen bij een klassieke muziekschool. Hier wordt gebruik gemaakt van een voetenbankje. Nu gaan we even uit van een rechtshandige positie. Waarbij je je linkerbeen op het voetenbankje zet. Nu leunt de onderkant van de body op het rechterbeen. En valt de versmalling van de body tegen het linkerbeen aan. De gitaar wordt nu een stuk verticaler vastgehouden.

voetenbankje gitaar vasthouden

Een gitaar voetenbankje is er in vele vormen en maten te verkrijgbaar. In dit geval is vergelijken daarom uitermate belangrijk. Probeer bijvoorbeeld meerdere voetenbankjes voor het gitaar spelen uit en kijk welke het beste bij je past.

Staand gitaar vasthouden

Ook is het mogelijk om een gitaar vast te houden terwijl je staat. Hierbij maak je gebruik van een gitaarband. Let wel op bij de aankoop van een gitaar dat deze de bevestigingspunten voor een gitaarband heeft. Deze zitten aan de bovenkant en onderkant van de gitaar body. De bevestiging aan de onderkant van de gitaar is bij alle gitaren bijna hetzelfde. De bevestiging aan de bovenkant verschilt per gitaar merk. Onderaan de gitaarhals of bovenaan de gitaarhals, het is maar net wat je fijn vindt.

Gebruik maken van de gitaarkruk

Naast de bovengenoemde methoden om je gitaar goed vast te kunnen houden en de houdingen die daarbij passen, kan je ook gebruik maken van een gitaarkruk. Veel gitaristen merken dat ze bij het zittend spelen al gauw de neiging hebben om hun been op te trekken. Het is dan een goed idee om iets onder je voet te zetten zodat je been automatisch iets omhoog komt. Dit voorkomt kramp na lange tijd in dezelfde positie zitten en zorgt ervoor dat je houding goed blijft zodat je lekker kunt doorspelen. Je kan hier een stapeltje boeken voor gebruiken of een opstapje, maar je kunt ook een speciaal gitaarkrukje aanschaffen. Op veel van de beschikbare gitaarkrukken is een voetsteun aanwezig die je vaak ook kunt verstellen en zo kunt aanpassen naar jouw houding en voorkeur. Ook is de gitaarkruk zonder voetsteun te verkrijgen als je liever speelt door iets onder je voet te plaatsen. Dat is natuurlijk een geheel persoonlijke keuze en die keuze is helemaal aan jou. Als jij maar lekker kunt spelen!

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: