Wat is de juiste gitaar houding? | Klassieke of casual houding?
Wat is de juiste gitaar houding?

Voor iedereen die gitaar speelt is de juiste houding enorm belangrijk. Het is de basis van het gitaar spelen. Iedere sessie op de gitaar begint met het correct vasthouden van het instrument. Door dit in de juiste houding te doen zal je beter kunnen spelen. Bovendien zal je minder last hebben van pijntjes, omdat je niet in een krampachtige houding zit.

De vraag: “Wat is de juiste gitaar zithouding?”, kan je niet met een definitief antwoord beantwoorden. Er zijn namelijk meerdere houdingen die als correct gezien kunnen worden. Veel mensen zullen zeggen dat de klassieke gitaarhouding de juiste manier is om een gitaar vast te houden. Belangrijker is echter dat je comfortabel zit en dit is bij de meeste mensen niet het geval bij de klassieke houding. Zij kiezen daarom voor een iets aangepaste stand van de gitaar die we ook wel de casual houding noemen. Meer hierover lees je in deze blog.

Klassieke gitaar houding

De houding die door de meeste mensen wordt gezien als de juiste manier om je gitaar vast te houden is de klassieke gitaarhouding. Hierbij leunt de gitaar op je linkerbeen dicht tegen je knie aan. De onderste inkeping van de body van de gitaar is waar je been inschuift. Hierdoor ligt de gitaar stevig en kan deze niet zomaar van je been afschuiven. De rechterarm laat je leunen op de bovenkant van de gitaar. Het gedeelte van de arm, dat leunt, is net boven de elleboog. De linkerarm houd je ontspannen, zodat je met de hand de akkoorden kunt aanslaan.

Doordat de gitaar ver naar voren over het been heen ligt kan je de hoogte van het instrument nog wat bijstellen door je voet met je tenen iets op te tillen. Dit is echter maar een beperkte afstand. Wil je de gitaar nog iets hoger hebben dan kan je een bankje of een andere verhoging onder de linkervoet neerzetten. De klassieke houding is niet altijd het meest comfortabel maar wel een goede houding als je wilt leren gitaar spelen.

Casual houding van de gitaar

De klassieke houding, waarbij de gitaar op de linkerknie rust, is misschien wel een goede houding om gitaar te leren spelen, maar niet de meest comfortabele houding. De meeste mensen kiezen daarom in een later stadium voor wat we noemen de casual houding. Bij deze houding rust de gitaar niet op het linker- maar het rechterbeen. Het voordeel van de gitaar op deze manier vasthouden is dat je de armen ook op een natuurlijke manier langs je lichaam kunt houden. Je hoeft de armen en handen minder ver van het lichaam te strekken, waardoor een meer natuurlijke houding ontstaat die je langer vol kunt houden.

Het beste is om ook zelf wat te experimenteren met de juiste houding. In het begin zal je veel moeten oefenen en op die momenten merk je vanzelf welke houding voor jou het meest comfortabel is.

gitaarhouding: klassiek, casual, staand

Staand gitaar spelen met band

Een gitaar kan je niet alleen zittend spelen natuurlijk. Regelmatig zal je ook staand gitaar spelen. Eigenlijk is de houding voor het staand spelen van een gitaar makkelijker aan te leren. In de meeste gevallen zal je dan namelijk een band gebruiken die over de schouders en nek wordt geplaatst. De juiste houding van de gitaar kan je dan makkelijk afstellen met de positie en lengte van de band. Wil je bijvoorbeeld de gitaar iets hoger dan maak je de band korter. Wil je de gitaar iets meer naar boven laten wijzen dan kan je dit makkelijk doen door de band iets te verschuiven. Uiteindelijk ontstaat een positie waarbij de gitaar precies in de juiste houding hangt ten opzichte van je handen.

Houding bij een elektrische gitaar

De houding bij het bespelen van een elektrische gitaar is anders dan die bij een klassieke gitaar. Dit komt door de vorm en de geringere omvang van de body van dit type gitaar. De  meeste gitaristen kiezen ervoor om in de zittende positie de gitaar op het rechterbeen te laten rusten. Verder heeft de elektrische gitaar niet altijd een inkeping waar het been in past. Als dat het geval is, wordt daarom gekozen om bij een zittende houding de achterkant van de gitaar op het been te laten rusten, of gewoon altijd staand te spelen.

Bij staand spelen met een elektrische gitaar is een draagband onmisbaar. De lengte van de draagband kan worden aangepast om de gitaar hoger of lager te hangen, al naar gelang de voorkeur van de gitarist. Door een beetje te experimenteren ontdek je snel wat voor jou het prettigst is.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: