Hoe komt het toch dat we zo snel emotioneel betrokken kunnen zijn bij een bepaald nummer? Hoe bepaalde muziek de complete sfeer in een ruimte kan veranderen. Hoe muziek een belangrijke rol speelt bij onze herinneringen?
De juiste muziek maakt een leuk feestje, helemaal geweldig. En precies dat ene nummer zorgt ervoor dat een begrafenis extra emotioneel wordt. Ook bepaalde herinneringen worden getriggerd door muziek die we toen, op dat moment, hoorden.
Muziek doet iets met ons brein. Onze hersenen reageren uitermate sterk op muziek, maar wat gebeurt er nu precies?
De invloed van muziek op ons brein
Er zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan, en elke keer komt het weer naar boven. De invloed van muziek op ons brein. Muziek roept emoties op. Tijdens het luisteren naar muziek worden er verschillende netwerking in onze hersenen geactiveerd. Deze hersengebieden hebben te maken met beloning, geheugen, zelfreflectie en sensorische en motorische processen.
Tijdens het luisteren naar muziek worden verbindingen gelegd tussen beide hersenhelften. De rechterhersenhelft, die zich voornamelijk bezig houdt met de non-verbale zaken zoals ruimtelijk denken, verbeelding en emotie, vormt beelden en emoties bij de muziek die we horen.
De linkerhersenhelft, het verbale gedeelte waar zaken zoals taal worden geregeld, richt zich op het ritme, de betekenis van de tekst en analyseert de partituur.
Voordelen van muziek voor onze hersenen
We kunnen onze hersenen gezond houden door muziek te luisteren, of nog beter, muziek te maken. In de linker hersenhelft worden bepaalde delen extra gestimuleerd wanneer je leert muziek te maken. Vooral het ritme, de coördinatie, je geheugen en de fijne motoriek (afhankelijk van het instrument dat je bespeelt) zullen verbeteren.
Ook de rechterhersenhelft wordt aan het werk gezet. De verbeelding, creativiteit en harmonie worden op scherp gezet. Het spelen van muziek heeft grote invloed op de emoties, je kunt bijvoorbeeld de empathie bevorderen door muziek te maken. De hersenen zullen nieuwe verbindingen leggen, tijdens het maken van muziek.
Niet voor niets wordt muziek zelfs ingezet als therapie. Het is een effectieve manier om nieuwe strategieën te leren en jezelf beter te leren kennen. Je ontdekt wat emoties betekenen die je op de achtergrond voelt. Muziek heeft de kracht om je twee hersenhelften te verbinden, het maakt je gelukkiger en gezonder. Dus begin vandaag nog met muziek!
Niets leuker dan zelf muziek maken
De invloed van muziek op onze hersenen is duidelijk. En je merkt het zelf ook wanneer je naar een lekker nummer op de radio luistert, je voelt je meteen vrolijker en lekkerder in je vel. De invloed van muziek is nog groter als je zelf muziek leert maken. Bijvoorbeeld het bespelen van een piano of gitaar.
Hiervoor hoe je niet wekelijks naar de muziekschool of een privé piano- of gitaarleraar te zoeken. Je kunt het gewoon leren vanuit je eigen huis, of waar je maar bent. Met de online pianolessen en gitaarlessen van de Online Muziek Academie heb jij altijd toegang tot de lessen van jouw muziekleraar. Probeer het gerust eens uit, de eerste 7 lessen zijn gratis!