Een akoestische piano ombouwen naar een huiskamerstudio
Een akoestische piano ombouwen naar een huiskamerstudio

Een akoestische piano ombouwen naar een huiskamerstudio

Ben jij benieuwd wat je kan doen met een akoestische piano om deze om te toveren tot een volwaardige huiskamerstudio? Heb je geen plek voor een studio elders en maak jij voornamelijk muziek in de huiskamer of in huis? En maak je jouw muziek dan ook voornamelijk via je laptop of computer? Dan hebben wij een heel leuk blog voor jou klaar staan! In dit blog gaan we je alles vertellen over de akoestische piano, of eigenlijk, hoe je deze zelf ombouwt tot een huiskamerstudio. Lees je mee?

Wat hebben we nodig om een huiskamerstudio te maken?

Allereerst gaan we op zoek naar een akoestische piano. Dit hoeft absoluut geen nieuwe te zijn en hij hoeft het zelfs eigenlijk niet eens goed te doen. Misschien heb je nog wel ergens een oude akoestische piano gestald. Dan kan je die nu mooi gebruiken! Heb je geen (oude) akoestische piano in je bezit? Vraag het dan eens rond aan kennissen, vrienden en familie of zij er misschien nog één hebben waar ze niets mee doen. Daarnaast kan je altijd even op marktplaatsen rondsurfen om te zien of er misschien één in de buurt opgehaald kan worden. Veel mensen zetten ze namelijk ook vaak gratis neer omdat de piano misschien zo oud is of het niet goed meer doet. En dat komt mooi uit, want dat is voor ons nu net niet belangrijk. We hebben in principe alleen de buitenkant nodig!

Het plan: de akoestische piano ombouwen

Wanneer je eenmaal in het bezit bent van een akoestische piano is het tijd om aan de slag te gaan. Haal zo goed als alle onderdelen eruit, behalve de toetsen, deze laat je zitten. De harp kan je eruit slopen en deze eventueel aan je lokale ijzerboer meegeven! Dat levert je waarschijnlijk nog wel wat centen op. Zorg ervoor dat de piano stevig genoeg blijft om te kunnen gebruiken voor de huiskamerstudio. Vervolgens gaan we de akoestische piano een hele goede schoonmaakbeurt geven. Zorg dat je alle hoekjes en de gehele piano van binnen én van buiten schoonmaakt en geheel stofvrij maakt. Klaar? Dan gaan we nu naar de volgende stap.

Elektronische klavieren

Het is helaas niet mogelijk om losse elektronische klavieren aan te schaffen. Dit is enkel mogelijk als je direct een grote partij afneemt en dit ook jaarlijks blijft herhalen. We zullen dus op zoek moeten gaan naar een kant-en-klaar product en deze uit elkaar te halen om vervolgens in jouw piano te kunnen monteren. Heb je een vooraf bepaald budget voor de gehele huiskamerstudio gereserveerd? Dan is het goed om te weten dat het niet verstandig is om op de elektronische klavieren te gaan besparen en deze zo goedkoop mogelijk aan te schaffen! Dit is namelijk één van de meest lastige onderdelen om achteraf nog aan te passen of opnieuw in te bouwen dus ga voor goede kwaliteit, ook al is dat dan wat duurder dan je had gehoopt. Wat is belangrijk in de aanschaf van elektronische klavieren? 

  • Het gevoel van de toetsen is hierbij erg belangrijk. Speel even iets op de toetsen en voel hoe deze aanvoelen. Het is absoluut niet erg als het instrument wat ouder is. Het is namelijk zo dat veel toetsenborden die al enkele tientallen jaren geleden gemaakt zijn gemaakt zijn om hele lange tijd mee te gaan. Maar let in ieder geval op het gevoel wat de toetsen je meegeven. Dat is uiteraard heel persoonlijk. Dus probeer het even goed uit. Zoek voor jezelf even goed uit welk toetsenbord (keybed) in verschillende apparaten zit ingebouwd en probeer deze allemaal een keertje uit. Tip: schrijf na iedere probeersessie per apparaat je bevindingen op en wat je wel en niet fijn vond aan de ervaring. Zo kan je dat goed op een rijtje zetten en vergelijken wanneer je alle apparaten geprobeerd hebt. Je hebt verschillende leveranciers die degelijke toetsenbord maken en hebben gemaakt zoals Nord, Fatar, Roland, Akai, Korg en Yamaha
  • Ook de constructie van de elektronische klavieren is belangrijk. Hoeveel sensoren heeft iedere toets? Zijn de bas toetsen zwaarder dan de hogere toetsen? Hoe is de aftertouch? Bevat het apparaat echte hamers? En hoe is de demping van de toetsaanslag? En als laatste; Hoe hoog is het toetsenbord? Vaak kan je pas na het demonteren achter deze laatste vraag komen.
  • Wat zijn de features van het apparaat? Oplichtende toetsen zijn handig wanneer je geen (of niet direct) noten wilt leren lezen. Ook kunnen ze splits en scales aangeven. De splits, layers en scales is een leuk gegeven en kan nuttig zijn, maar ze moeten vooral goed bedienbaar zijn. Wat je je hierbij even moet afvragen is; ga ik de bedieningsorganen overnemen of neem ik een losse controller?
  • Het installeren of monteren van drie pedalen is wat mij betreft wel aanbevolen, vooral als je veel gaat loopen kun je hier ook loopfuncties aan hangen. Daarnaast zijn drie pedalen erg handig voor je pianospel. Fatar/ Studiologic heeft een erg handig triple pedaal in het assortiment die er ook nog eens zeer piano-achtig uitziet! Wel even een note voordat je dit triple pedaal aan gaat schaffen; het triple pedaal werkt alleen samen met de producten van Studiologic zoals SL en Numa X of de producten van Nord (Piano en Stage). Als je erg handig bent bent Teensy kan je dit pedaal wel met wat DIY werk op iedere piano laten werken. 

Het geluid oftewel de klankbron

Waar wil je dat het geluid vandaan komt? Wat wij aanraden is eigenlijk de meest gemakkelijke optie en dat is het gebruik van een al compleet instrument. Je kan dan zelfs voor een instrument kiezen waar al speakers in zijn gebouwd, dat scheelt ook nog eens hoop werk! Bijvoorbeeld de Casio Privia. Wanneer je kiest voor een Casio Privia zal je echter wel een hoop functies moeten laten varen. De meest veelzijdige optie is gebruik maken van software op je computer of laptop en dit in combinatie met speakers en een interface. Ook zou je kunnen gaan voor een losse klankmodule. Aan jou de keuze.

De bediening 

Ook in de bediening van je apparaat heb je verschillende keuzes. Ieder met zijn eigen voor-en-nadelen. In principe heb je hierbij de volgende vier keuzes;

  1.  Een minimale bediening in zicht. Dit is grofweg geen bediening waarvan je de instellingen aanpast via je computer of laptop via VNC of een andere Remote Access. Of je kiest voor één enkele knop. Door drukken en draaien van deze enkele knop te combineren kun je hiermee eenvoudig het volume beheren, resetten, instrumenten kiezen en de presets instellen. Tot slot kan je bij deze minimale bediening keuze nog kiezen voor een veelzijdige en onopvallende optie; de bedieningselementen loshalen en naast de toetsen van de piano verwerken.
  2.  Een wat meer uitgebreide bediening die verborgen zit. Als je een wat meer uitgebreide bediening wilt kan je ervoor kiezen om een MIDI controller onder je toetsenbord te plaatsen. Dit moet wel een klein model zijn. 
  3.  Een meer uitgebreide bediening die je tevoorschijn kunt halen. Als je liever een ietwat meer uitgebreide bediening wilt, maar deze niet altijd in het zicht wilt hebben kan dat ook. Plaats de bediening dan in een lade of achter bijvoorbeeld een deurtje of een luik zodat je de bediening wanneer je maar wilt zelf tevoorschijn kunt halen.
  4.  En tot slot dan de uitgebreide bediening die in het zicht is. Dat kan natuurlijk ook! Het kan natuurlijk ook heel erg mooi en professioneel eruit zien als je de bediening ziet van jouw zelfgebouwde huiskamerstudio! Hiervoor moet je wel een beetje creatief met techniek zijn, want anders kan het erg rommelig overkomen en bovendien veel ruimte in beslag nemen.

Even alles op een rijtje; wat heb je allemaal nodig om een akoestische piano om te bouwen naar een huiskamerstudio?

We hebben veel informatie met je gedeeld in deze blog dus misschien ben je nu een beetje duizelig van alles wat er net op je af is gekomen. Geen zorgen! Als je goed let op de punten die we in dit blog met je besproken hebben, gaat het je zeker lukken. En even voor de duidelijkheid zetten we hieronder nog even op een rijtje wat je nodig hebt om helemaal zelf een akoestische piano om te toveren tot een echte huiskamerstudio.

  • Een akoestische piano. Deze mag oud zijn en het liefst natuurlijk gratis!
  • Een tweedehands computer
  • Een fijn softwareprogramma
  • Goede toetsen
  • Fijne speakers
  • Goede bediening. Dit kan minimale tot uitgebreide bediening zijn. Wat jij zelf prettig vind om mee te werken.