Akoestische piano of digitale piano, een moeilijke keus?
Akoestische piano of digitale piano, een moeilijke keus?

Akoestische piano of digitale piano, een moeilijke keus?

Een piano is een prachtig instrument. De volle, warme klanken nemen je mee in de muziek. Luisteren naar pianomuziek is al een feest op zich, zelf prachtige stukken spelen is nog mooier. Wanneer je wilt leren pianospelen zal je graag een piano in huis hebben, zodat je vaak kunt oefenen. Wellicht sta je dan voor de keus, een akoestische piano of een digitale piano?

Het verschil tussen een akoestische- en digitale piano

Iedereen kent de akoestische piano met zijn statige houten klankkast. Wanneer de pianist een toets aanslaat zal, via een mechanisme, de hamer tegen de snaren slaan. Hierdoor komen de klanken vrij.
Met de pedalen kan je nog meer gevoel in de muziek leggen.

Een digitale piano is een nabootsing van de akoestische piano. De klanken van een akoestische piano worden opgenomen en omgezet naar digitale informatie. De klanken worden door middel van een versterker en speakers weergegeven. Hierdoor klinkt een moderne digitale piano verrassend natuurgetrouw. Al blijven er altijd elementen die niet digitaal na te bootsen zijn. De toets aanslag van de meeste digitale piano’s is anders dan bij de akoestische. Ook het gebruik van de pedalen geeft een ander effect, wat niet helemaal te vergelijken is.

De voor- en nadelen van de akoestische- en digitale piano

Elk instrument heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een digitale piano is goedkoper, zowel in aanschaf als onderhoud. Daarentegen heeft een akoestische piano een veel langere levensduur. Dit instrument kan zomaar 80 tot 120 jaar meegaan. En als het nodig is kan hij nog gereviseerd worden. Zo blijft een akoestische piano soms generaties lang in de familie.
Een digitale piano gaat over het algemeen 10 jaar mee maar zal in deze tijd weinig onderhoud vragen.

We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen Akoestische pianoAkoestische Piano
✓ Unieke, niet te evenaren klanken
✓ Gaat generaties lang mee
✓ Ook voor gevorderde uitdagend
✓ Behoudt lang zijn waarde

Nadelen Akoestische piano
– Hogere aanschafprijs
– Moeilijker te verplaatsen
– Meer onderhoud nodig, zoals stemmen
– Meer geluid door trillingen (sommige piano’s zijn met koptelefoon te bespelen)

Voordelen digitale piano
✓ Lagere aanschafprijsDigitale Piano
✓ Makkelijker te verplaatsen
✓ Aan te sluiten op een computer
✓ Minder geluidshinder (ook te bespelen met koptelefoon)
✓ Digitale opname mogelijkheden
✓ Ook andere klanken mogelijk, zoals een compleet orkest

Nadelen digitale piano
– Verliest snel zijn waarde
– Kortere levensduur
– Geen voldoening voor gevorderde spelers
– Het blijven kunstmatig gevormde klanken

Welke piano kies jij?

Welke piano je kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Het budget en de beschikbare ruimte spelen een grote rol. Maar ook jouw verwachtingen. Een digitale piano biedt meer mogelijkheden en instrument klanken. Ook het aansluiten op een computer en het opnemen van je pianospel biedt perspectief. Maar de bijzondere klanken van een akoestisch instrument zal de digitale variant nooit helemaal kunnen evenaren.

Wanneer je net begint met pianolessen zal de toetsaanslag en klank van het instrument weinig verschil maken tijdens je leerproces. Maar na 2-3 jaar zal je wellicht meer uitdaging zoeken.
Daarnaast blijft het ook altijd nog een kwestie van smaak. Kies een piano die bij je past. Die jij mooi vindt klinken. Speel eens op verschillende piano’s. En bedenk goed of je alle technische snufjes, die een digitale piano biedt, ook echt gaat gebruiken?

Naar welke piano gaat jouw voorkeur uit? Welke je ook kiest je kunt meteen beginnen met de gratis pianolessen.