Beste piano voor beginners. Alle tips voor een goede keuze!
Beste piano voor beginners. Alle tips voor een goede keuze!

Beste piano voor beginners. Alle tips voor een goede keuze!

Misschien ben je nog jong, misschien al wat ouder. Hoe dan ook, het is nooit te vroeg of te laat om piano te leren spelen! De piano is een geweldig toetsinstrument en is naast veel muzikaal plezier ook zeker goed voor je mentale gezondheid. Je kunt wanneer je piano speelt even helemaal opgaan in de prachtige muziek en tot rust komen. Ben je een beginnende pianist en wil je weten welke piano het beste is voor beginners? In dit blog geven we je alle tips om een goede keuze te kunnen maken. Lees je mee?

De beste piano voor beginners

Allereerst is het goed om een aantal dingen te bekijken voordat je een piano gaat aanschaffen. Er zijn namelijk een aantal factoren waar je het beste rekening mee kunt houden wanneer je een goede piano voor beginners wilt aanschaffen. Is de piano bestemd voor jezelf of misschien wel voor je kind of heel het gezin? Is het vereist dat het een goed verplaatsbare piano is zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen of wil je juist liever een zwaarder model die op een vaste plek in huis komt te staan? Daarnaast zijn er digitale piano´s, maar ook de klassieke akoestische piano´s. Hieronder een aantal tips om een goede piano als beginnende pianist te vinden.

Het verschil tussen de digitale en akoestische piano

Een van de keuzes in de pianowereld is of je voor een digitale of akoestische piano gaat. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en welke is het meest geschikt voor beginners? Laten we even de verschillen op een rijtje zetten. Allereerst de akoestische piano:

  • De werking van de akoestische piano is mechanisch en deze piano wordt dan ook wel de "echte" of traditionele piano genoemd.
  • Door op de akoestische piano te spelen zorgt de vrij complexe mechaniek ervoor dat de toetsen een mooi akoestisch geluid maken doordat de hamers op de snaren slaat en zo het geluid versterkt wordt door het klankbord.

En dan nu de digitale oftewel elektrische piano:

  • De digitale piano produceert geluiden die zijn nagebootst door de akoestische piano.
  • Vaak zijn er ook meerdere klanken en melodieën die gespeelt kunnen worden op de digitale piano.

Twee verschillende instrumenten

Ondanks dat de akoestische piano en de digitale piano een vergelijkbaar uiterlijk kunnen hebben, zijn het twee compleet verschillende instrumenten. Wel is het zo dat wanneer je op een akoestische piano kunt spelen, je vaak ook op een digitale piano kunt spelen. Het zal alleen even wennen zijn aan het geluid en de aanslag, hier zit namelijk het grootste verschil tussen de twee instrumenten. Je kan beginnen met leren spelen op een digitale piano, maar toch gaat vaak de voorkeur uit naar het beginnen op de akoestische piano. Dit is eigenlijk omdat het als eenvoudiger wordt beschouwt om op een akoestische piano te leren spelen. Uiteindelijk is dit natuurlijk geheel je eigen keuze. Een akoestische piano heeft altijd een rijker geluid dan een digitale piano. Dit omdat de aanslag van de toets zo goed als niet in digitale vorm kan worden geëvenaard. Tijdens het spelen van de akoestische piano kun je namelijk de trilling voelen en dit is bij het bespelen van de digitale piano niet het geval. Echter worden er tegenwoordig ook digitale piano's gemaakt die worden ontworpen met echte piano mechaniek. Deze digitale piano's zijn bijzonder krachtig in de aanslag en worden hierdoor ook wel hybride piano's genoemd. Wanneer we kijken naar de kosten van een akoestische piano vs de digitale piano, zal je merken dat de akoestische piano in aankoop een stuk duurder is dan de digitale piano.

Dé piano voor de beginnende pianist

Wanneer we gaan kijken naar dé beste piano voor beginners dan kunnen we niet één enkele piano aanwijzen. Naast het feit dat iedereen anders is en de beste piano voor jou een vrij persoonlijke keuze is, zijn er veel piano's op de markt die geschikt zijn voor de beginnende pianist. We kunnen je wel een aantal tips geven waarop je kunt letten tijdens de aanschaf van een piano. Het is op de eerste plaats altijd aan te raden eens naar een winkel te gaan die een vrij uitgebreid assortiment aan diverse piano's heeft, zowel akoestische als digitale piano's. Ga er eens een deuntje op spelen, voel hoe de piano voelt wanneer je speelt. Hoe is het geluid en wat zijn de functionaliteiten van de piano? Een goede piano voor beginners heeft niet al te veel opties en is gemakkelijk te gebruiken. Maar hoe weet je als beginner wat een goede piano is? Voor kinderen en of beginners met geen of weinig ervaring is het aan te raden een piano te nemen met een lichte toets. Meestal gaat het hier om een digitale piano zoals een keyboard. Deze is overigens ook eenvoudig op te bergen en mee te nemen wanneer dat nodig is. De vele functies die meerdere digitale piano's hebben zijn vaak meer geschikt voor de gevorderde pianist. Verder kan je eenvoudig lessen met een akoestische piano en thuis oefenen op een digitale. Dat is eigenlijk niet zo'n probleem. Les je vanuit huis bij een online muziekschool zoals bij ons? Dan kan je direct leren spelen op een digitale piano als dat je voorkeur heeft.

Voordelen van een digitale piano

Naast het feit dat een digitale piano vaak een stuk lichter is dan een akoestische piano en hierdoor dus makkelijker te verplaatsen is, kan het ook zo zijn dat je het geluid van een digitale piano simpelweg mooier vindt. Dit kan natuurlijk ook andersom zijn. Misschien gaat jou voorkeur wel uit naar een akoestische piano! Het is dan ook heel goed mogelijk om piano te leren spelen op beide instrumenten. Het grootste voordeel van een digitale piano tegenover een akoestische, is de prijs. De digitale piano is vaak een stuk goedkoper in aanschaf. Daarnaast hoef je een digitale piano nooit te stemmen want de piano gaat nooit uit toon. De digitale piano is eenvoudig aan te sluiten op diverse apparaten. Let er dan ook goed op tijdens de aanschaf van een digitale piano welke in en uitgangen de piano heeft en of deze geschikt zijn voor de apparatuur die je wilt gaan gebruiken! De digitale piano is in vele modellen, vormen en maten te verkrijgen en heeft tegenwoordig een prachtig geluid die bijna niet van een akoestische piano te onderscheiden is. Dus eigenlijk heeft de digitale piano wel een hele hoop voordelen tegenover de akoestische piano. Maar misschien maakt jou dat allemaal niets is en vind je dat er niets tegen op het geluid en de feeling van een akoestische piano kan. Dat kan natuurlijk ook en je bent altijd vrij in je eigen keuze! Weet alleen wel dat er kwa onderhoud een stuk meer komt kijken bij een akoestische piano dan een digitale en dat de akoestische piano vrijwel nooit mee kunt nemen.