Een digitale piano aanschaffen - de top 10 weetjes
Een digitale piano aanschaffen - de top 10 weetjes

Een digitale piano aanschaffen - de top 10 weetjes

Wanneer je van plan bent een digitale piano aan te schaffen en graag goed geïnformeerd op pad wilt gaan, dan is het goed dat je dit blog nu aan het lezen bent! In dit blog gaan we het met je hebben over de top 10 weetjes die ervoor zorgen dat je vol vertrouwen jouw nieuwe digitale piano kunt aankopen. Lees je mee?

Weetje #1: de imitatie van een akoestische piano

De fabrikanten van de digitale piano proberen tijdens de productie van de piano's het geluid van een akoestische piano zo goed mogelijk te imiteren. Niet alleen het geluid is hierbij belangrijk, ook het speelgevoel. Door steeds vernieuwende technieken lukt dat over de jaren heen steeds beter. De gemiddelde digitale piano heeft vandaag de dag dan ook een veel meer realistische en betere speelervaring dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.

Het fijne aan de ontwikkelingen op het gebied van vervaardiging van de digitale piano is dat deze technieken ook steeds meer betaalbaar worden en daardoor beschikbaar voor een steeds groter publiek. Je betaalt minder voor een mooie toetsaanslag en klank dan jaren terug. Natuurlijk blijft het wel een feit dat hoe hoger je budget is, hoe beter de imitatietechniek zal zijn en hoe dichter bij het geluid van de akoestische piano zal komen. Vrijwel alle digitale piano's hebben in deze tijd bijvoorbeeld een 'hammer-action' toets, in de duurdere versies reageert deze toets nog echter dan bij goedkopere versies.

Weetje #2: het kunnen van een digitale piano

Het zal je vast wel opgevallen zijn dat een digitale piano een stuk goedkoper is dan een akoestische piano. Daarnaast is een digitale piano vaak overal mee naartoe te nemen omdat hij een stuk lichter van gewicht is dan een akoestische. Volg je bijvoorbeeld pianoles? Dan kan je er dus ook voor kiezen om te leren spelen op je eigen digitale piano door deze mee te nemen naar je pianolessen. Wat zijn verder de voordelen van een digitale piano die een akoestische piano je niet geeft? Nou, dat zijn er best wel wat.

Zo kun je bijvoorbeeld een koptelefoon aansluiten zodat je niemand tot last bent met jouw speel geluid. Naast het akoestische piano geluid bevat de digitale piano ook geluiden van andere instrumenten zoals strijkers, orgel en klavecimbel. Per model verschilt het klank aanbod en ook hoe goed deze geluiden klinken. Ook komt de prijsklasse hierbij om de hoek kijken. Bovendien biedt vrijwel iedere digitale piano een groot scala aan handige functies die je tijdens het piano spelen kunt inzetten.

Weetje #3: verschil met een keyboard

Een keyboard is zo ontworpen dat je kunt spelen met de klanken van honderden verschillende muziekinstrumenten. Dus niet alleen de piano, maar ook bijvoorbeeld drums, gitaar, orkestinstrumenten en elektronische geluiden. Automatische begeleidingen behoren ook tot de functies van het keyboard. De meest voorkomende en populaire keyboards hebben 61 toetsen, welke vrij licht spelen.

De digitale piano is anders. De digitale piano is vooral ontworpen en technisch ingesteld om zoveel mogelijk het geluid van een akoestische piano na te bootsen om een zo piano-achtig mogelijk speelgevoel te creëren. Andere instrumenten klanken zijn overbodig tijdens het spelen van de digitale piano, dit is namelijk niet het doel van dit instrument. De pianoklanken zijn hierdoor een heel stuk beter dan die van een keyboard. Daarnaast zijn de toetsen ook zwaarder om zo meer overeen te komen met een akoestische piano.

Weetje #4: de 88 toetsen (of iets minder) van de digitale piano

Net zoals de akoestische piano, zijn de meeste digitale piano's voorzien van 88 toetsen. Zo kan je er zeker van zijn dat je vrijwel de meeste pianostukken kunt spelen op je piano. De laagste en hoogste toetsen worden hierbij het minst gebruikt en dat zorgt ervoor dat er ook digitale piano's op de markt zijn met 'slechts' 73 of 76 toetsen. Een piano met minder toetsen kan een uitkomst zijn als je niet zo heel veel ruimte hebt om de piano te plaatsen. Bovendien kan je de meeste pianostukken ook gewoon spelen op een digitale piano met 73 of 76 toetsen. Wanneer je voor het eerst op pianoles gaat is het gebruik van een piano met minder toetsen overigens ook geen probleem. We willen je wel afraden om een piano aan te schaffen met nog minder toetsen dan 73. Tenzij je niet heel serieus aan de slag wilt gaan als pianist en gewoon lekker wilt pingelen natuurlijk.

Weetje #5: Hammer Action toetsen

Hammer Action toetsen zorgen ervoor dat je het echte akoestische piano gevoel ervaart. Deze toetsen hebben onder zich een ingewikkeld mechanisme dat ervoor zorgt dat een hamertje tegen de snaar slaat wanneer je een Hammer Action toets indrukt. Hierdoor zijn de toetsen zwaarder. Ook veren ze terug op een unieke manier. Je hebt met deze toetsen meer controle over het volume en de timing van de aanslag.

Er bestaan ook 'Graded' Hammer Action toetsen. Deze toetsen spelen links met de bastonen zwaarder dan de toetsen aan de rechterzijde voor de hoge tonen. Zoals bij een echte piano. Als je een piano kiest met gewogen toetsen is er geen hamer imitatie, maar heb je alleen zwaardere toetsen. Hierdoor reageren deze toetsen minder realistisch.

Daarnaast bestaan er ook semi-gewogen toetsen. Deze zitten tussen de zwaardere toetsen van de piano en de lichte toetsen van het keyboard in. Wanneer je een meer gevorderde pianist bet is het raadzaam om altijd te kiezen voor Hammer Action toetsen. Ook wanneer je op pianoles gaat.

Weetje #6: piano accessoires

Als je wilt spelen zoals een pianist op een akoestische piano heb je een aantal piano accessoires nodig zoals het sustainpedaal. Deze wordt ook wel het demperpedaal genoemd. Dit pedaal zorgt voor een meer vloeiende speelervaring. Wanneer je het pedaal niet meegeleverd krijgt met je digitale piano is het een goed idee om te kijken naar een voordeelbundel waarbij een sustain pedaal inbegrepen zit.

Veel piano's worden ook geleverd met drie pedalen, zoals een akoestische piano. Het sustainpedaal is hiervan wel de meest belangrijke, de andere twee gebruik je namelijk zelden. Om goed te kunnen spelen is het daarnaast erg belangrijk om op de juiste hoogte te zitten. Daarom is een pianostoel of kruk zeker aan te raden. Als de door jou gekozen digitale piano niet wordt geleverd met een onderstel of standaard is het ook zeker een goed idee om deze los aan te schaffen. Let er hierbij op dat je onderstel of standaard in hoogte verstelbaar is of je kunt kiezen voor een speciaal voor jouw piano ontworpen standaard of onderstel.

Weetje #7: voldoende polyfonie

Polyfonie staat voor de hoeveelheid tonen die de piano tegelijk ten gehore kan brengen oftewel tegelijk kan produceren. Het overgrote deel van de piano's hebben een polyfonie van 128 of meer. Misschien klinkt dit overdreven omdat je maar zoveel toetsen tegelijk kunt aanslaan, maar met het sustainpedaal kan je tonen vasthouden waardoor je in principe alle 88 toetsen en dus de tonen tegelijk zou kunnen spelen. Als je de mogelijkheid hebt om klanken te stapelen als het ware zoals bijvoorbeeld pianogeluiden en strijkers, dan kan je de tonen verdubbelen.

Tegenwoordig gebruiken digitale piano's ook diverse effecten om nog meer het geluid van een akoestische piano na te kunnen bootsen. Deze tellen in het pianospel mee als op zichzelf staande tonen. Om als beginnend pianist aan de slag te gaan is een polyfonie van 32 voldoende. Dit is genoeg om eenvoudige pianostukken te kunnen spelen. Met 64 kan je al serieus aan de slag, maar is nog steeds op beginnersniveau. Wil je echt serieus aan de slag en jezelf ontwikkelen tot een professional? Kies dan voor een piano met een zo hoog mogelijke polyfonie. Dus 128 of hoger.

Weetje #8: stage piano's voor op het podium

Stage piano's zijn in principe digitale piano met een optimaal gebruikersgemak voor op het podium. Speel je in een band of ben je een Pop, Rock of Jazz muzikant dan kan het zijn dat een stage piano voor jou het meeste geschikt is. Veel muzikanten die vaak op het podium staan maken gebruik van een piano zonder luidsprekers omdat ze hun instrument aansluiten op een keyboardversterker of het centrale geluidssysteem.

Stage piano's hebben bovendien diverse handige functies waardoor het wisselen tussen nummers en de algemene bediening vergemakkelijken. Bovendien is een gemiddelde stage piano gemakkelijker te vervoeren dan een digitale piano. Dit omdat de stage piano niet gemaakt is om mooi te staan in de huiskamer, maar enkel een functionele functie heeft. Verder is het zo dat wanneer een stage piano ook andere klanken kan spelen, deze van opvallend hoge kwaliteit zijn.

Weetje #9: functies met moeilijk namen

De digitale piano kun je hoger of lager laten klinken door gebruik te maken van de functie Transpose. Strak in de maat spelen kun je leren door Metronoom te gebruiken. Met de Split functie kan je met het ene gedeelte bijvoorbeeld orgel spelen en met het andere gedeelte bijvoorbeeld piano. Met Layer of Dual kan je het laten klinken alsof er twee instrumenten tegelijk spelen wanneer je op een toets drukt. De Duo of Twin functie of een functie met een soortgelijke naam zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de docent aan de ene kant kan spelen en de leerling aan de andere kant. Met de Recorder functie kun je één of meerdere korte opnames maken en als je langere opnames wilt maken stuur je de opgenomen muziek door naar DAW software, USB, MIDI of maak je een geluidsopname via de Line uitgangen of koptelefoon uitgang en deze aan een audio interface aan te sluiten. Let er wel op dat de USB uitgang niet geschikt is voor opnames, alleen MIDI.

Weetje #10: de speakers

Wanneer je gaat spelen en een koptelefoon of losse speakers aansluit op je digitale piano (dit is overigens altijd mogelijk), dan zijn de eventuele ingebouwde speakers van je piano niet van belang. Als je graag zonder speakers of zonder koptelefoon speelt is het aan te raden ook goed te kijken naar de kwaliteit van de ingebouwde speakers van je nieuwe piano. De meest goedkope modellen zijn vaak voorzien van speakers met ieder 2,5 tot 10 Watt. Hoe hoger het aantal Watt, hoe harder je kunt spelen zonder dat de boxen beschadigen (worden opgeblazen) en het geluid lelijk wordt. Ook het formaat van de speakers is van belang. De fabrikant vermeld deze vaker niet dan wel, maar als je kijkt naar de speakers kan dit je al vaak veel vertellen. De goedkopere modellen digitale piano's hebben namelijk vaak ook wat kleinere speakers dan wanneer je gaat voor een wat duurder model.

Het is goed om te onthouden dat hoe groter de speakers, hoe voller het geluid zal zijn en een mooiere weergave van lage tonen ten gehore zal brengen. De duurdere modellen piano's zijn bovendien ook voorzien van meerdere speakers welke allemaal van hogere kwaliteit zijn. Samen met de meer geavanceerde technieken zorgen deze speakers ervoor dat je een zo ruimtelijk mogelijk geluid kunt maken met rijke tonen.