Gigbag of koffer onmisbaar als je op stap gaat
Gigbag of koffer onmisbaar als je op stap gaat

Gigbag of koffer onmisbaar als je op stap gaat

Een gitaar is een prachtig en kostbaar instrument. Wanneer je gitaar leert spelen en je eigen gitaar hebt aangeschaft, dan wil je daar uiteraard voorzichtig mee om gaan. Het is de bedoeling dat het instrument langer dan een paar maanden meegaat. Gelukkig hoef je niet moeilijk te doen met normale tassen wanneer je je gitaar wil vervoeren, er zijn meer dan genoeg gitaarkoffers of gigbags te vinden. Ook bestaan er een aantal andere handige gitaaraccessoires die het spelen of vervoeren van je gitaar vergemakkelijken. We bespreken ze in dit artikel.

Gigbag, gitaarkoffer of hoeskoffer

Of je je gitaar nu mee moet zeulen naar je gitaarles, naar vrienden om mee te jammen óf naar een optreden omdat je in een band zit: een gitaarkoffer of gigbag (ook wel gitaarhoes genoemd) is dan essentieel. Welke van de twee je nodig hebt ligt simpelweg aan je gitaar. Je kunt je hierover laten adviseren in een muziek- of gitaarwinkel.

Wanneer je een gitaar hebt met een gelamineerd bovenblad heb je waarschijnlijk genoeg aan een gigbag. Wanneer je van jezelf weet dat je erg klunzig of onvoorzichtig bent, is het misschien toch een goed idee om uit voorzorg voor een gitaarkoffer te kiezen. Houd trouwens ook rekening met het feit dat verschillende soorten gitaren een verschillend design hebben. Wanneer je doet aan klassiek gitaar spelen, past je gitaar waarschijnlijk niet in de gigbag bedoeld voor een elektrische of western gitaar.

Duurdere gitaren met een massief bovenblad hebben meer bescherming nodig dan een gigbag. In dit geval doe je er dus verstandig aan om een gitaarkoffer aan te schaffen. Gitaarkoffers zijn duurder dan gigbags. Maar je kunt natuurlijk ook altijd opzoek gaan naar een goede tweedehands gitaarkoffer of een tijdje lopende aanbiedingen in de gaten houden. Een ander nadeel is dat er meestal geen schouderriem bij de koffer zit, waardoor je genoodzaakt bent om de koffer aan het handvat te dragen. Gelukkig bestaan er gitaarkoffers die bevestigingspunten hebben voor schouderriemen, zodat je tócht een riem aan de koffer kunt bevestigen. Test in dit geval altijd wel even of de riem ook daadwerkelijk aan je koffer past, voordat je de koop doet.

Tot slot bestaat de hoeskoffer. Een goede tussenweg die wél goede bescherming biedt voor je gitaar, vaak voorzien is van schouderriemen en ook nog eens een stuk betaalbaarder is dan gitaarkoffers. Deze hoezen zijn gemaakt van stevig kunststof en vanbinnen met stof bekleed. Natuurlijk moet je nog steeds niet met je gitaar gooien wanneer deze in de hoeskoffer zit, maar het is een prima oplossing voor wanneer je je gitaar regelmatig meezeult op de fiets, in de auto of het openbaar vervoer.

Wanneer je al een tijdje bezig bent met klassiek gitaar spelen, Spaanse gitaar leren spelen of blues gitaar spelen, dan heb je op een gegeven moment misschien niet meer genoeg aan enkel de gitaar: je krijgt interesse in accessoires die het spelen gemakkelijker, beter of leuker maken.

De halssteun is bijvoorbeeld ontwikkeld om het verwisselen of schoonmaken van je snaren te vergemakkelijken. Wanneer je je gitaar op een beschermende onderlaag legt, kun je de halssteun op de bovenkant van de hals plaatsen. Op deze manier komt de gitaar schuin te liggen en kun je gemakkelijk bij de stemmechanieken komen. We raden aan om een inklapbare halssteun te kopen, zodat je deze mee kunt nemen in je gigbag of gitaarkoffer.

Koop een vochtigheidsmeter wanneer je een gitaar hebt met massief bovenblad. Dit metertje kan, zoals de naam al zegt, informatie geven over de luchtvochtigheid. Hang ‘m daarom op in de buurt van je gitaar, zodat je weet hoe hoog de luchtvochtigheid is. Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid tussen de 40 en 65 procent blijft om je gitaar goed te houden. Wanneer de lucht te droog is kan dat zorgen voor uitdroging en barsten van het hout, terwijl een te hoge luchtvochtigheid juist resulteert in het loslaten van de lijm die de gitaaronderdelen verbindt.

Een snarenwinder is handig wanneer je snaren op je gitaar wil plaatsen. Je kunt ze natuurlijk ook strak draaien met de stemknoppen, maar dat is nogal wat werk. Met een snarenwinder wordt het heel gemakkelijk om alle snaren binnen de kortste keren strak te krijgen. En, nog een pluspuntje, je vindt ze al vanaf een paar euro.