Hoge noten zingen. 10 tips om die hoge noot wél te halen!
Hoge noten zingen. 10 tips om die hoge noot wél te halen!

Hoge noten zingen. 10 tips om die hoge noot wél te halen!

Wil je de meest mooie hoge noten leren zingen, maar weet je niet zo goed hoe of waar je moet beginnen? Dan is dit blog een goed begin! In dit blog gaan we je namelijk 10 tips geven om goed van start te kunnen gaan met het aanleren van hoge noten. Zo zing ook jij straks de sterren van de hemel met een mooi zuiver stemgeluid! Iedereen kan in principe hoge noten leren zingen, bij de ene persoon klinkt het misschien erg zacht en bij de andere misschien juist wat scheller en ben je bang dat je stem overslaat of vals gaat klinken. De tips die we je zullen geven in dit blog zullen je helpen beter bij de hoge noten te kunnen komen en ook je stem in hoogte te verbeteren. Lees je mee?

Hoge noten leren zingen

Iedereen heeft het in principe in zich om hoge noten te kunnen zingen. Misschien wil je graag een prachtig stemgeluid als Beyoncé of Whitney Houston ontwikkelen, maar niet iedereen kan of wil klinken zoals de bekende sterren. Hier dan ook de eerste tip; ontdek tot waar jouw stemgeluid kan reiken en accepteer jouw unieke geluid dan ook. Niets is meer speciaal dan jouw unieke stemgeluid en daar mag je echt wel trots op zijn! Het aller belangrijkste is dat je je stem niet gaat overbelasten en dat je geniet van het proces, hoelang het ook duurt. Ben je bang dat je stem overslaat wanneer je zult oefenen op die ene hoge noot? Dat geeft helemaal niets. Laat je stem maar lekker overslaan en blijf oefenen! Je zult merken hoe langer je bezig bent hoe beter je die hoge noten zult gaan bereiken. Ook een belangrijke tip is om niet te stoppen met oefenen. Waarschijnlijk zal het je niet gelijk lukken om mooi en zuiver hoge noten te zingen en dat is ook helemaal niet erg. Geef dus niet op als het langzaam gaat of als je het idee hebt dat het je niet lukt of zal lukken. Geloof in je eigen kunnen en blijf proberen. Voor je het weet kun je wél die hoge noten zingen en dat nummer zingen die je zo mooi vindt!

Jouw borststem

Nu je een tijdje aan het oefenen bent op hogere noten is het tijd om uit te vinden wat jouw bereik is in je borststem. Je borststem is de hoogste noot die jij kan zingen zonder dat je stem overslaat. Door training kan je je borststem echter nog iets trainen om nog een stukje hoger te komen. Zoals we hierboven hebben besproken is dat een kwestie van veel oefenen met hoge noten en je stem uitdagen om steeds een stukje hoger te komen. Uiteraard moet je er hierbij wel op letten dat je je stem niet overbelast, maar het rustig aan doet! We willen je dan ook als tip meegeven dat wanneer je begint met oefenen op de hoge(re) noten, dat je goed blijft luisteren naar je lichaam. Voelt je keel wat zeer aan of word je schor? Doe het dan wat rustiger aan. Dit om grotere problemen aan je keel en stembanden te voorkomen! Je stem overbelasten zorgt er namelijk ook niet voor dat je sneller hogere noten zult leren zingen. Dat heeft nou eenmaal wat tijd nodig, dus doe het lekker op je gemak en in je eigen tempo. Wanneer je écht niet meer hoger kunt komen heb je je borststem gevonden. Daarbij heeft iedereen een ander bereik. Zo kun je als vrouw bijvoorbeeld een sopraan of een alt zijn en alles daartussen. Het is dus per persoon heel erg verschillend waar je bereik ligt. Wanneer je sopraan bent wil dat absoluut niet zeggen dat je geen lagere tonen kunt zingen. Jouw klank is alleen op zijn best in de hoger tonen. Dit geldt andersom natuurlijk ook voor de alt zanger of zangeres. Iedere individu is anders, zo ook ieders klankkleur (de klank waar je stem het beste tot zijn recht komt). Vaak kan je al aan je stem horen naar welke kant jouw stem leunt. Als je een wat lagere stem hebt zal je meestal merken dat je stem ook in de laagte het beste klinkt.

Kopstem of borststem

Wanneer we naar klassieke muziek gaan kijken zullen we merken dat hier de termen sopraan en alt zijn geboren. In de klassieke muziek wordt namelijk vrijwel altijd in kopstem gezongen (in de hoogte). In de popmuziek bijvoorbeeld wordt dan weer voornamelijk in borststem gezongen. Je kunt het beste je hand op je borst leggen en gaan zingen. Trilt je borstkas ietwat mee wanneer je zingt? Dan zing jij in borststem! Wanneer je in borststem zingt komt daar een andere manier van zingen bij kijken. In tegenstelling tot kopstem zang. Hier zing je namelijk altijd hoge tonen en klanken. Als je kijkt naar het zingen van popmuziek, zijn veel artiesten en eigenlijk vooral vrouwen “Mezzo Sopraan”. Dat wil zeggen dat zij in zowel de laagte als in de hoogte een redelijk goed bereik hebben. Zingen in de borststem betekent ook meer volume in de zang. In de kopstem ligt het volume daarentegen wat lager. Wanneer je hoge noten wilt gaan leren zingen is het goed om te gaan bepalen of je in kopstem of in borststem wilt zingen omdat beide toch best wel verschillende manieren van zingen zijn.

Hoge noten zingen in borststem

Als je de hogere noten wilt leren zingen in borststem komt het er op neer dat je met veel kracht en volume de hogere noten gaat proberen te halen. Zet daarbij je hele lichaam in, dan ontlast je ook een beetje je stembanden. Hierbij gebruik je ook je lachspieren. Hoe hoger de noot, hoe meer je je lachspieren mee kun laten werken tijdens het zingen. Wanneer je in borststem op volumineuze wijze gaat zingen zal je merken dat de klinkers ‘oe’, de ‘u’ en de ‘o’ vaak wat lastig te zingen is. Probeer om tijdens het zingen van hoge noten de zang zoveel mogelijk te laten klinken op een ‘e’ en ‘a’. Zo zijn de hogere noten wat makkelijker te zingen. Wanneer je hard en hoog zingt in je borststem is hier een benaming voor namelijk; belten. Misschien vind je het erg spannend om zo hard en hoog te gaan zingen en ben je bang dat je buren je zullen horen, maar het is echt een kwestie van over je angst heen stappen en het aandurven. Hier dan ook een goede tip; onthoud goed dat iedere zanger of zangeres hun stem heeft moeten trainen. Zij zullen ook op een gegeven moment wat overslag hebben gehad in hun stem totdat ze de zangtechnieken en het hogere noten zingen onder de knie hadden! Je hoeft je dus echt niet te schamen en denk eraan dat wanneer je veel oefent je steeds beter zult worden. Ook zal je na steeds meer oefenen steeds minder gevoel van angst hebben en meer zelfvertrouwen opbouwen wat betreft je zangkunsten. Ga er gewoon lekker voor en blijf oefenen totdat je je doel hebt bereikt!

Hoge noten leren zingen in kopstem

Wanneer je hoge noten gaat leren zingen in kopstem zal je niet zo hard kunnen zingen als in borststem, maar je zult wel hoger kunnen komen in toon. Als je hoge noten gaat zingen in kopstem in het belangrijkste dat je zorgt dat je met zo min mogelijk lucht zingt. Door je lachspieren aan te zetten kan je dit bereiken. Probeer bijvoorbeeld een te lachen of zelfs de slappe lach te hebben zonder geluid te maken. Wanneer je nu met je hand over je hals gaat zal je daar de spieren voelen, dat zijn je lachspieren. Deze moet je dan ook proberen te gebruiken wanneer je hoog gaat zingen in kopstem.

Nog een aantal tips om hoge noten te zingen

  • De eerste tip; als je hoge noten wilt zingen is het heel erg belangrijk altijd goed in te zingen! Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen.
  • Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen. Zo gaat het zingen een stuk makkelijker en je belast je stembanden ook een stukje minder.
  • De derde tip; het klinkt misschien een beetje gek, maar heel veel zangers en zangeressen vinden het fijn om tijdens het zingen van een hoge noot een voet op de grond te stampen of een arm in de lucht te gooien. Probeer het eens, misschien werkt het voor jou ook wel!
  • Tip nummer vier; let goed op je houding tijdens het zingen. Wanneer je je schouderbladen naar beneden trekt kun je je hoge noten mooi ondersteunen.
  • Tip nummer vijf; probeer je goed in te leven in wat je zingt. Het is veel makkelijker om emotionele verbinding te voelen tijdens het zingen van een lied om tegelijkertijd de hoge noten te behalen. Dit komt omdat je op deze manier meer bezig bent met de emotie van het lied overbrengen, dan de hoge noten halen.
  • De zesde tip; probeer je te focussen en voor te bereiden op de hoge noten die gaan komen in een nummer. Wanneer je namelijk heel comfortabel hangt in de lagere noten zal je niet optimaal voorbereid zijn op de hoge noten die eraan komen.
  • Tip zeven; je hoeft niet altijd te letten op je gezichtsuitdrukkingen in je gezicht tijdens het zingen, maar voor de ideale techniek is het wel beter om een neutraal gezicht te houden en niet teveel in een enorme frons te blijven hangen. Go with the flow van het nummer, daar horen natuurlijk ook gevoelens en gezichtsuitdrukkingen bij.
  • Tip acht; probeer wat afstand te houden van je microfoon. Wanneer je te dicht in de microfoon zingt zal dit een wat minder effect hebben op je zangkwaliteit.
  • De negende tip; het is beter om iedere dag eventjes of een paar keer hoge een noot te oefenen, dan dat je te lange tijd achter elkaar je stem gaat belasten.
  • De laatste en tiende tip; blijf lekker oefenen op de hoge noten! Je stembanden zullen zo beetje bij beetje wennen aan de inspanning die je stem moet leveren.