Kampvuurliedjes gitaar | Top 20 meest gespeelde liedjes!
Kampvuurliedjes gitaar leren spelen

Kampvuurliedjes gitaar spelen? Gezellig met anderen bij het kampvuur gitaar spelen is iets waar veel gitaristen naar uitkijken. Gelukkig is de lente alweer begonnen en is het al zo weer zomer! Tijd om je gitaarspel weer op te pakken, maar welke liedjes zou je juist wel (of niet) moeten spelen bij het kampvuur en zijn deze dan nog wel recent genoeg? Allemaal vragen die bij veel gitaristen spelen nu de zomer in een snel tempo nadert.

Kampvuurliedjes gitaar

Bij het beeld, wat mensen hebben wanneer zij aan een kampvuur denken, komt vaak ook de gitaar terug. Tegenwoordig zijn deze twee onderwerpen dan ook niet meer los van elkaar te zien. Gitaar kampvuurliedjes doen het nou eenmaal goed onder het grote publiek. Neem bijvoorbeeld de scouting waar het spelen van kampvuurliedjes bijna een dagelijkse bezigheid is geworden. Het is immers gezellig en ook nog eens goed voor het moraal. Lekker marshmallows roosteren, verhalen vertellen en op de achtergrond een leuk deuntje van de gitaar. In deze stemming zal het ongetwijfeld voorkomen dat mensen mee gaan zingen met jouw gitaarspel. Zeker als je voor de juiste kampvuurliedjes hebt gekozen!

Welke gitaar voor kampvuurliedjes?

Je zal waarschijnlijk al wel weten dat elke gitaar zo zijn eigen karakter heeft. Waar de ene gitaar zich meer richt op volume/effecten zal de andere gitaar juist een warm gevoel creëren. Een belangrijk uitgangspunt om de juiste sfeer te creëren is om het geluid zo natuurlijk mogelijk te houden. Het creëren van een warm en intens gevoel is daarbij erg belangrijk. Daarom is het verstandig om voor een akoestische gitaar te kiezen, zoals bijvoorbeeld de ukelele.

Een basgitaar of elektrische gitaar zal in dit geval niet de juiste sfeer overbrengen, maar dat zal voor de meeste gitaristen wel duidelijk zijn. Daarom wordt het aangeraden om een akoestische gitaar te gebruiken wanneer je kampvuurliedjes gaat spelen.

Kampvuurliedjes gitaar do’s en don’ts

Er zijn niet echt regels te noemen wanneer je gitaar liedjes gaat spelen bij een kampvuur. Toch kan je de sfeer bij het kampvuur versterken als je rekening houdt met onderstaande tips! Deze tips hebben we voor het gemak onderverdeeld in do’s en don’ts. Het klinkt allemaal heel serieus, maar uiteindelijk zijn zelfs de don’ts niet echt verkeerd. Fouten maken is niet erg, want het gaat om de sfeer en mensen begrijpen het heus wel als je af en toe een foutje maakt.

Publiek is koning

Hou er altijd rekening mee dat je publiek koning is, zij zijn nou eenmaal degene die luisteren. Een simpele vraag die je jezelf tijdens het spelen van kampvuurliedjes kunt stellen: “Hoe reageert het publiek?”. Het is namelijk zo dat je gezamenlijk de sfeer bepaald en daarom met elkaar rekening moet houden.

Begin niet te vroeg

Het is belangrijk om op het juiste moment te beginnen met het spelen van kampvuurliedjes. Hebben de aanwezigen elkaar nog veel te vertellen en zijn ze gezellig aan het kletsen? Dan is het vaak beter om even te wachten. Het beste moment is vaak wanneer de gespreksonderwerpen langzaam opraken. Met behulp van kampvuurliedjes kun je de avond dan weer wat meer sfeer geven! Een andere optie is om te wachten op het publiek. Zij zullen zelf wel aangeven wanneer je nou eens begint met gitaar spelen.

Eenvoudige kampvuurliedjes

Het is erg belangrijk om voor kampvuurliedjes te kiezen die niet alleen bekend zijn, maar ook eenvoudig. Hoe eenvoudiger een kampvuurliedje des te groter de kans dat mensen mee gaan zingen. Dit zal voor meer sfeer zorgen en het publiek weet direct hoe goed je gitaar kunt spelen. Reken er maar op dat aanvragen voor nummers snel zullen volgen! Natuurlijk kun je niet elke aanvraag spelen, maar probeer een aantal leuke uit te kiezen (die je uiteraard kent).

Weet wanneer je moet stoppen

Wanneer stop je eigenlijk met het spelen van kampvuurliedjes? Een simpele vuistregel die je kunt hanteren is: “Je gitaar is niet waar het omdraait, maar juist een leuk hulpmiddel”. Besteedt daarom niet de hele avond aan het spelen van gitaar liedjes. Vaak is een uur kampvuurliedjes spelen op je gitaar meer dan genoeg! Mocht het publiek graag willen dat je doorspeelt, dan kun je het beste doorgaan. Mits je dit zelf natuurlijk ook wilt, maar dat is waarschijnlijk geen lastige keuze.

Refrein spelen

Soms is het leuker om van een liedje wat vaker het refrein te herhalen. Dit doet het namelijk goed bij het publiek, maar let wel op dat je dit niet te vaak herhaalt. Niet iedereen zal elk kampvuurliedje even leuk vinden.

Top 20 gitaar kampvuurliedjes

We hebben al veel behandeld als het gaat om kampvuurliedjes gitaar. Nu wil je natuurlijk vast weten welke kampvuurliedjes hot zijn op dit moment. Een aantal geschikte kampvuurliedjes zijn hieronder opgesomd. We hebben ze ingedeeld naar jong en oud, zodat jezelf kunt bepalen welke voor jouw publiek het meest geschikt zijn. Om meer variatie aan te brengen in het spelen van liedjes is het verstandig om zowel liedjes voor jong en oud te combineren.

Jong

 • Jason Mraz – I’m Yours
 • Trigger Finger – I Follow Rivers
 • Bruno Mars – Billionaire
 • Oasis – Wonderwall
 • Guus Meeuwis – Het is een Nacht
 • Passenger – Let her go
 • Ed Sheeran – A Team
 • Jason Mraz – I won’t give Up
 • Ed Sheeran – I See Fire
 • Dotan – Let The River In

Oud

 • John Denver – Leaving on a jetplane
 • Bob Marley – No Women No Cry
 • Rolling Stones – Angie
 • The Beatles – Obladi Oblada
 • Tina Turner – Proud Mary
 • Simon & Garfunkel – Sound of Silence
 • Pink Floyd – The Wall
 • Metallica – Nothing Else Matters
 • Red Hot Chili Peppers – Otherside
 • Anouk – Hey Michel

Heb je nog vragen over het spelen van gitaar kampvuurliedjes? Dan is het verstandig om hieronder een reactie te plaatsen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

 • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
 • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
 • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
 • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: