Muziek uitzoeken op gehoor - hoe doe je dat in deze tijd?
Muziek uitzoeken op gehoor -  hoe doe je dat in deze tijd?

Muziek uitzoeken op gehoor - hoe doe je dat in deze tijd?

Muziek op gehoor uitzoeken. Het klinkt eenvoudig, maar is dat het ook echt? We zijn visuele wezens. Mensen. En dat betekent ook dat we vaak muziek niet alleen op ons gehoor uitkiezen, maar ook met ons zicht. Daar speelt de muziekindustrie dan natuurlijk ook op in. Promotie in de vorm van visuele afbeeldingen en plaatjes, reclames en al dat soort dingen is hier onderdeel van. Maar muziek uitzoeken op basis van enkel je gehoor is misschien lastiger dan je denkt. Het maakt je dan ook zeker een betere muzikant als je muziek kunt uitkiezen op enkel je gehoor zonder visuele afleiding. Hoe je dat doet? Daar vertellen we je graag alles over in dit blog. Lees je mee?

Muziek uitzoeken op gehoor

Tegenwoordig bestaan er zoveel mogelijkheden om muziek uit te kiezen die je leuk vindt om te spelen. Makkelijker dan ooit door de grote aanwezigheid van internet. YouTube lessen, digitale bladmuziek, gitaar tab sites en zo nog veel meer behoren tot de mogelijkheden. Absoluut heel handig natuurlijk en dan zeker voor de beginnende muzikant, maar er kleven ook nadelen aan deze vergemakkelijking van muziek uitkiezen. Je verwaarloost hier namelijk een vaardigheid mee die je zeer zeker een betere muzikant maakt, namelijk muziek op gehoor uitzoeken. 

Als je bijvoorbeeld een tekening overtrekt of na tekent is een groot verschil. Degene die ervoor gekozen heeft om het plaatje over te trekken zal waarschijnlijk niet eenvoudig een zelfde tekening kunnen na tekenen wanneer je dit een paar weken later aan hem of haar zou vragen. In tegenstelling tot degene die het plaatje heeft na getekend. Deze persoon heeft tijdens het na tekenen meer geleerd over de theorie van het tekenen zelf zoals verhoudingen en dergelijke. Daarom zal deze persoon dan ook een aantal weken later een veel betere afbeelding kunnen tekenen dan degene die de afbeelding heeft overgetrokken. Het einddoel is nagenoeg hetzelfde, maar de weg ernaartoe is heel anders. Zo werkt dat ook met muziek. 

Drie stappen om muziek uit te zoeken op enkel gehoor

We kunnen muziek uitzoeken op gehoor grofweg indelen in drie stappen. Een song leren aan de hand van een lesvideo of met notatie is net zoiets als het overtrekken van een plaatje. Misschien dat je sneller een mooi resultaat zult zien, maar uiteindelijk leer je minder doordat je onderweg vrij weinig leert. Als je muziek op gehoor uitkiest doorloop je een aantal stappen, de drie stappen die we je hieronder uitleggen.

  1. Om muziek uit te kunnen kiezen op basis van je gehoor is het allereerst belangrijk en dus stap één dat je goed en aandachtig naar de muziek luistert. Daarnaast probeer je op een nauwkeurige manier de muziek als het ware op te nemen in je hoofd. Zo train je jezelf om aandachtig te luisteren naar wat je hoort en alles tot in de kleinste detail te beluisteren en te onthouden
  2. Stap twee is het uitzoeken hoe je de muziek die je hoort kunt spelen op je instrument.
  3. Tijdens stap drie, als je eenmaal weet en doorhebt wat je moet doen op je instrument om het nummer te spelen, ga je nu oefenen om de song ook daadwerkelijk goed te spelen.  

Wanneer je je muziek niet op gehoor uitkiest sla je eigenlijk de eerste twee stappen over en dat is natuurlijk enorm zonde want daar leer je juist zoveel van. 

Het krijgen van scherpere oren

In stap één ga je op een aandachtige manier luisteren naar de muziek die je hoort. Door goed te luisteren en het in je hoofd opslaan van de details krijg je een veel beter beeld van wat er gebeurt in een muzieknummer. Dit zal ervoor zorgen dat je een scherper gehoor krijgt. Zoals bijvoorbeeld snelle licks. Je zult na verloop van tijd steeds beter iedere noot los kunnen horen in plaats van enkel een hele reeks noten achter elkaar. Waarschijnlijk zullen ook andere dingen gaan opvallen in het nummer, zoals bijvoorbeeld instrumenten die je nog niet eerder waren opgevallen omdat ze wat meer verborgen zitten in de muziek zoals de basgitaar. Als je zelf je muziek uitkiest op je gehoor zal je hier allemaal steeds beter in worden.

Spelen op gehoor

Tijdens stap twee ga je meer in op het trainen van je eigen door wat je hoort in je hoofd te vertalen naar wat je speelt met je instrument. Misschien denk je dat dit veel te moeilijk is en dat dit alleen voor bovengemiddelde muzikale talenten is weggelegd, maar dat is zeker niet zo! Het is echt een kwestie van oefenen zodat je je gehoor en jezelf steeds meer traint om een betere muzikant te worden. 

Wanneer je een nummer op de radio hoort kan je deze vaak vrij snel wat mee zingen en neuriën. Van nature zijn we afgestemd om binnen korte tijd de stembanden te manipuleren en zo op grofweg de juiste toonhoogtes te zingen. Ook dit heeft enorm veel met het gehoor te maken. Je luistert en doet het na. Muziek op een instrument spelen werkt eigenlijk hetzelfde als het zingen. Je maakt in dit geval alleen gebruik van een instrument in plaats van je stem. 

In het begin zal dit lastig zijn omdat je het waarschijnlijk niet gewend bent, maar alle begin is moeilijk en daar zal snel verbetering in komen wanneer je genoeg oefent. Na verloop van tijd zal dit je veel sneller en gemakkelijker afgaan. Ook zal het op ten duur net zo natuurlijk aanvoelen als wanneer je een nummer nazingt. Het geeft een enorme muzikale vrijheid wanneer je kunt spelen wat je hoort. Het goed kunnen luisteren naar een muzieknummer en deze vervolgens naspelen op je instrument, puur op basis van je gehoor maakt je niet alleen een betere muzikant, maar zal je ook helpen bij vrijwel al je muzikale activiteiten van songwriting en opnemen tot aan improvisatie en optreden voor een publiek.   

Stap drie

Tijdens stap drie blijf je oefenen en oefenen totdat je het nummer helemaal goed in de vingers hebt, maar ook blijf je oefenen om steeds nieuwe nummers enkel op gehoor uit te zoeken, deze tot in de kleinste details te beluisteren en ze vervolgens na te spelen op je instrument. Zo kom je steeds een stapje dichterbij om muzikale vrijheid te ondervinden en ieder nummer dat je hoort net zo eenvoudig op je instrument na kunt spelen als dat je deze neuriet of zingt. 

Wat maakt jou uniek als muzikant?

Het zal waarschijnlijk een hoop tijd kosten en heel veel oefening om muziek echt volledig op gehoor uit te zoeken, maar het is zeer zeker de moeite waard! De voordelen zijn groot en dat is zeker een goed iets om te onthouden om door te zetten tijdens het leerproces. Door muziek op gehoor uit te kiezen wordt je niet alleen een betere muzikant, maar ook een heel stuk meer onafhankelijk. Zo ben je niet meer afhankelijk van iemand anders om je heen of zal je niet meer iemand hoeven te benaderen om muziek uit te zoeken en te verkennen. 

Je kunt met deze muzikale skill je eigen pad bepalen en alle muziek ontdekken en spelen die je maar wilt. Van intro muziek voor films of muziek tijdens games en soundtracks tot aan podcasts en alle muziekgenres. Kortom alle muziek  binnen de muziekindustrie is jouw speelplaats! Je kunt letterlijk alle muziek spelen die je maar aanspreekt. Getrainde muzikale oren geven je de mogelijkheid om je eigen pad, sound, en smaak te volgen zonder dat je daar ook maar iemand voor nodig hebt behalve jezelf en je instrumenten. En dat maakt je een werkelijk unieke muzikant.