Muziek leren maken op hoog niveau
Muziek leren maken op hoog niveau

Wil jij je muzikale talent aan de wereld laten horen en muziek leren maken op hoog niveau? Je ziet jezelf in de toekomst mensen vermaken met jouw muziek kunsten. Misschien heb je al een gitaar, (digitale) piano gekocht of hou je enorm van zingen om je eigen muziek te gaan maken. Misschien is het wel je droom om muziek te produceren als music producer of om DJ te worden. Kortom, droom jij ervan om professioneel muziek te maken, op welke manier dan ook en is dit al langere tijd je droom? Dan is het een hele goede stap om dit blog te lezen! We gaan je helpen bij het verwezenlijken van je doel en geven je tips om een goede start te maken.

Muziek leren maken op hoog niveau

Op hoog niveau muziek leren maken is op verschillende manieren mogelijk. Zo kan je aan de zelfstudie via YouTube, een ander kanaal of via websites. Misschien vind je het fijner om les te krijgen van een professionele muziekdocent. Of misschien wel beide. Nog een andere mogelijkheid is het volgen van opleidingen en cursussen. Welke lesmethode je ook kiest, het moet goed bij je passen. Ontdekken of een bepaalde lesmethode iets voor je is kan heel eenvoudig door het gewoon eens uit te proberen. Ga eens op internet op zoek naar tutorials en andere videolessen op YouTube en bekijk er eens een paar om te kijken of het iets voor je is. Of ga op zoek naar websites waar je lessen kunt volgen. Ik moet je er wel bij vertellen dat je met gratis lessen en tutorials op internet en YouTube niet veel verder komt dan beginnend muziekmaker. Misschien dat een enkele methode wat verder gaat dan dat, maar het zal niet veel verder zijn. Om echt op professioneel niveau muziek te leren maken zal je toch echt je moeten keren naar cursussen, opleidingen (die je overigens ook vaak online kunt volgen en van hoge kwaliteit zijn!) of op zoek naar een goede muziekdocent die je de ins-en-outs kan leren van de muziekindustrie. Eigenlijk overal waar je opleidingen en cursussen kunt volgen kan je wel brochures aanvragen, proeflessen volgen en komen kijken op locatie als je naar een muziekschool in de buurt wilt gaan. Mijn tip: maak van al deze mogelijkheden gebruik en schrijf voor iedere lesmethode de voor jouw persoonlijke voor-en nadelen op. Zo krijg je een mooi inzicht in welke lesmethode bij jou past.

Muzieklessen

Misschien kan je al een aardig deuntje pingelen op je gitaar of piano en misschien kan je al goed zingen. Of je nu een beginnende muzikant bent of al wat meer gevorderd, het is altijd aan te raden om muzieklessen te gaan volgen bij een professionele muziekschool of docent. Dit kan natuurlijk zowel online in je eigen tempo en wanneer jij tijd hebt, als bij een lokale muziekschool. Wanneer je al zangles, pianoles of gitaarles volgt, of misschien wel meerdere van deze lessen, leer je een hele hoop over muziektheorie. Je leert niet alleen spelen op het instrument van jouw keuze of zang, maar je leert ook hoe je met je instrument om moet gaan. Daarnaast kan een goede en professionele muziekdocent jou ook veel leren over muziek maken. Is jouw docent niet zo thuis in het zelf muziek maken en produceren, dan raad ik je aan om een cursus of opleiding naast je muzieklessen te gaan volgen die gericht is op echt het muziek maken aspect. Of je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een muziekles die het bespelen van een instrument of zang combineert met het direct zelf maken van je eigen muziek. Als je muziek producer of DJ wilt worden is dit natuurlijk weer een andere tak in de muziek en wil je natuurlijk kijken naar specifieke opleidingen en cursussen die op deze aspecten gericht zijn.

Muzikale ontwikkeling en discipline

Ieders muzikale ontwikkeling gaat met pieken en dalen. Soms kom je in een sleur en kan je er even helemaal geen zin meer in hebben. Misschien heb je een periode van veel droge stof leren of ben je even je motivatie kwijt. Het kan natuurlijk allemaal. Iedereen heeft wel eens een down momentje tijdens het leren van iets nieuws. Dat geeft ook helemaal niet. Maar wat als je nou even zo'n momentje of periode hebt dat je er even niet zoveel zin meer in hebt? Geef je je droom dan op? Nee. Dat lijkt me niet. Het is op dit moment belangrijk dat jij weer zin gaat krijgen in het muziek maken en je richt op het doel dat je wilt bereiken! Als je even in een dal zit zal je merken dat je motivatie omlaag gaat. Je leert weinig nieuws en blijft een beetje op een bepaald punt 'hangen'. Dat willen we natuurlijk allemaal graag voorkomen, maar toch gebeurd het vaker. Misschien dat je sneller door de oefeningen gaat en lesstof om maar bij het volgende onderdeel te komen. Hierdoor leer je eigenlijk weinig en helpt ook niet om je motivatie weer in topconditie te krijgen. Er gebeurd eigenlijk het tegenovergestelde. Je motivatie gaat nog verder naar beneden waardoor je er op ten duur gewoonweg geen zin meer in hebt en niet meer verder gaat met je muzikale ontwikkeling. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Dat gaan we dus ook niet doen. Maar hoe krijg je je motivatie weer terug? Wat gaat er voor zorgen dat je weer zin krijgt in het muziek maken en nieuwe dingen leren? Discipline! Soms is het bewust zijn van je gedemotiveerde gedrag al genoeg om uit de sleur te komen. Zo krijg je misschien een stimulans die je weer op weg helpt. Soms kan het helpen om je dromen voor ogen te zien en je einddoel in zicht te houden. Jezelf belonen kan ook ontzettend helpen! Natuurlijk is het leren en op weg zijn naar je droom al een beloning, maar het is heel menselijk om af en toe in een dip te komen en dan moet je jezelf even motiveren.

Jezelf blijven motiveren

Wanneer je iets leert, of zelfs blijft leren kan het nodig zijn om jezelf weer omhoog te trekken na een dip door jezelf opnieuw te motiveren en dat te blijven doen. Je kan jezelf bijvoorbeeld belonen. Als je bijvoorbeeld jezelf voorneemt om een bepaalde periode door te komen met leerstof, of jezelf voorneemt iets te leren en daarna voor jezelf een cadeau te kopen. Zo blijf je jezelf motiveren en belonen waardoor je ultieme doel steeds dichterbij komt. Ook is het belangrijk, zoals ik al eerder zei, om je doelen voor ogen te houden en jezelf in te beelden hoe het zou voelen als je je doel of doelen bereikt hebt. Hoe zou jij je voelen als je uiteindelijk zelf je eigen muziek maakt, op professioneel niveau en jouw muzikale talenten aan het grote publiek kan laten horen? Geweldig toch? Dat bedoel ik. Blijf jezelf motiveren en dan zal ook jij je dromen kunnen leven!