Gitaar hacks - deel 1
Gitaar hacks
Gitaarles
Online Muziek Academie
Gitaarles
09/19/2022
6 min
0

Gitaar hacks - deel 1

09/19/2022
6 min
0

In dit blog nemen we je mee in de wereld van de gitaar hacks! Het maakt niet uit of je een beginnende of een al meer gevorderde gitarist bent. Je zal zeker een hele hoop profijt hebben van de hacks die we in dit blog met je gaan bespreken. De meeste hacks die we gaan bespreken zijn zowel geschikt voor de akoestische als de elektrische gitaar, maar sommige ook enkel voor de akoestische gitaar. Lees je mee?

Speling geven aan de snaren

Je gaat de snaren of misschien een enkele snaar vervangen op je gitaar. Hoe weet je dan hoeveel speling genoeg is? De snaar moet sowieso speling hebben anders krijg je problemen met de stemming omdat de snaar te strak staat. Een teveel aan speling is daarentegen ook weer niet goed. Want dan kan de snaar ook niet goed worden gestemd omdat hij te slap hangt. Maar hoeveel speling moet ik de snaar dan wel geven? Hoor ik je denken. Daar is dus een gitaar hack voor! Wanneer je je hand haaks op de twaalfde positie zet en vervolgens de snaar over de vier vingers van je hand legt dan weet je dat je de juiste speling hebt voor de snaar. Misschien denk je nu 'oke, maar ik heb een vrij grote hand (of misschien juist wel een kleine)'. Dat kijkt niet zo nauw. Deze methode is een goede richtlijn om de juiste speling op de snaar te krijgen.

De stemmechanieken

Deze hack is alleen geschikt voor de akoestische gitaar. Bij deze hack gaat het erom dat je een teveel aan gepriegel aan de stemmechanieken gaat voorkomen. Zo verbind je het ene einde van de nieuwe snaar aan de brug terwijl je het andere einde vastmaakt aan de stemmechaniek. Hierbij haal je het einde van de snaar eerst door het gaatje in de stift van het stemmechaniek om deze aan de onderkant er doorheen te halen. Het lastige hieraan is dat je met je vingers lastig bij de kop van de gitaar komt en je dus lastig het einde van de snaar te pakken kunt krijgen. Dat is dus vaak echt een gepriegel waardoor je het risico loopt schade aan te brengen aan de lak van je gitaar. Daar is dus een gitaar hack voor! Draai aan de stemknop waar de snaar doorheen moet totdat deze met het gaatje in een hoek van 45 graden naar jou en naar boven 'kijkt'. Wanneer je nu de snaar door het gaatje steekt en tegelijkertijd je wijsvinger onder de stift door beweegt naar het andere uiteinde van het gaatje zou het einde van de snaar tegen je vinger moeten komen en zo omhoog moeten worden geduwd. Hierdoor kan je de snaar eenvoudig vastpakken.

Geen knoop in de snaren leggen

Veel gitaristen leggen een knop in de snaar wanneer ze deze bevestigen aan de stem stiften in het stemmechaniek. Doe dit niet! Wanneer je de snaar in een later stadium weer moet vervangen wordt het namelijk erg lastig om deze knoop of lus (of beide) weer los te krijgen. Zit de snaar goed vast aan de brug? Let er hierbij ook op dat de snaar goed door het juiste gootje in de topkam loopt en dat de snaar een goede speling heeft. Goed, dan gaan we nu naar de bevestiging aan de stem stiften. Wanneer je de snaar door het gaatje van de stift hebt gedaan, breng je de snaar weer terug. Je haalt het einde van de snaar nu onder om de snaar heen en vervolgens ga je over de stemstift heen en weer terug naar beneden. Je pakt nu het einde van de snaar beet die nu naar beneden hangt en draait de stem stift tegen de klok in/ naar je toe om hem vaster te draaien. Zo zit de snaar vast zonder een knoop te hoeven maken en krijg je hem ook zo weer los door de stem stift de andere kant op te draaien wanneer je de snaar gaat vervangen.

Voorkom dat snaren elkaar in de weg liggen

Ook deze tip is enkel geschikt voor akoestische gitaren. Wanneer je de nieuwe snaar vast gaat draaien, zorg er dan voor dat je met één van je vingers de snaar begeleid om ervoor te zorgen dat de windingen goed naast elkaar komen te liggen op de stem stift. Hier kan je er op letten dat de twee buitenste snaren met de windingen naar buiten lopen en de rest van de snaren naar binnen. Zo voorkom je dat de snaren te dicht op elkaar komen te liggen en elkaar dus in de weg gaan zitten. Als de snaren elkaar in de weg liggen of elkaar zelfs kruisen zal het stemmen een lastig verhaal worden.

De oude snaren bewaren

Wanneer je een oude snaar hebt vervangen door een nieuwe, gooi de oude dan niet weg maar bewaar deze. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer je aan het spelen bent er plotseling en onverwachts een snaar breekt. Wat als je dan geen nieuwe snaar hebt liggen, of dat de muziekwinkel in de buurt ze niet op voorraad heeft en deze er pas over een paar dagen wel weer zijn? Wat ga je dan doen? Deze dagen niet spelen? Dat zou ontzettend balen zijn! Bewaar daarom altijd de oude snaren van je gitaar om zulke situaties te voorkomen. Bewaar ze ook goed. Rol ze op en bewaar ze in het doosje van de nieuwe snaar. Mocht het dan ooit gebeuren dat een snaar breekt en je geen nieuwe in huis hebt, zal je altijd de oude snaar nog achter de hand hebben als noodoplossing.

Zet de datum op de verpakking van je nieuw geplaatste snaar en bewaar deze

Heb je net je oude snaar vervangen door een nieuwe? Zet dan de datum van vervanging op de verpakking van de nieuwe snaar en bewaar deze goed. Zo kun je altijd zien hoe lang geleden je de snaar hebt vervangen en of deze misschien weer aan vervanging toe is. Wanneer je snaren een beetje dof als het ware of vals beginnen te klinken kan je kijken of de snaren oud zijn, of jij misschien op een verkeerde manier met de snaren omgaat of dat er een andere oorzaak is. Gitaarsnaren gaan bij regelmatig gebruik zo ongeveer drie of vier maanden mee tot ze weer aan vervanging toe zijn. Dan is het handig als je de datum van vervanging op de verpakking van de snaren hebt geschreven zodat je direct kunt checken hoe lang je de snaren nu in gebruik hebt.

Snaren die kraken

Herken je het dat je snaren kunnen kraken? Dit gebeurd weleens wanneer je een nieuwe snaar aan het stemmen bent en je aan de stem stiften draait. Ineens hoor je een krakend geluid en de snaar klinkt geheel vals! Sommige mensen denken geheel onterecht dat dit ligt aan een valse stemmechaniek. Dat is niet zo. De reden dat je snaar kan kraken is omdat tijdens het stemmen de snaar even langs of over de topkam komt. Iedere snaar heeft een klein gootje de ruimte om doorheen te lopen. Dit zie je wanneer je even goed naar de topkam van je gitaar kijkt. Door wrijving van de snaar tegen de topkam kan de snaar gaan haperen wat het krakende geluid veroorzaakt. De oplossing is eigenlijk heel simpel: smeer het gootje zodat de wrijving tussen het gootje en de topkam minder wordt. Let er wel op dat je geen standaard smeerolie gebruikt! Dit zorgt voor een grote smeerboel aan de kop van je gitaar. Gebruik in plaats daarvan droge smeersel in de vorm van grafiet. Hier worden ook vaak droge sloten mee gesmeerd. Schap een B potlood aan en maak de gootjes van de topkam zwart, iedere keer als je de snaren van je gitaar gaat stemmen. Je zal merken dat na een paar keer je snaren niet meer gaan kraken bij het stemmen.

Voorkom dat je gitaar wegglijdt tijdens het spelen

Stel je voor; je staat lekker, je hebt je gitaar lekker in je handen en opeens begint je gitaar steeds verder en verder weg te glijden. Je moet steeds tijdens een pauze in het spelen je gitaar positie weer corrigeren waarna het proces weer opnieuw begint. Heel vervelend! Daar hebben wij de oplossing voor met deze handige gitaar hack! Schaf een anti slip matje aan en knip deze eventueel op maat. Leg het anti slip matje op je been en plaats daar op je gitaar. Je gitaar zal nu niet meer wegglijden en het probleem is opgelost. Nu kan je weer lekker ongestoord door spelen!

Oude sok gebruiken om snijden te voorkomen

Het is lekker warm buiten en je hebt een top of t-shirt aangetrokken. Heel lekker natuurlijk, maar na een tijdje op je gitaar te spelen merk je dat je arm begint vast te plakken aan het bovenblad van je gitaar. Na een tijdje begint dit te schuren en begint ook nog eens de rand van je gitaar in je arm te snijden. De oplossing: een oude sok! Knip de 'voet' van de sok of als je een wat kortere sok hebt alleen de 'tenen'. Gebruik het overige stuk door deze over je onderarm tot over je elleboog te trekken. Weg wrijving!

Benieuwd naar nog meer gitaar hacks? Lees dan snel ons blog gitaar hacks deel 2!

Reacties
Categorieën