Je zangstem verbeteren. Hoe doe je dat?
Je zangstem verbeteren. Hoe doe je dat?
in Zangles

Je zangstem verbeteren. Hoe doe je dat?

Zingen is een fantastische manier om je emoties te uiten, je gevoelens naar buiten te brengen en heerlijk bezig te zijn met muziek! Het maakt niet uit of je al een tijdje bezig bent met zingen, of je wel of (nog) geen zangles volgt of dat je net begint met zingen. Jij bent hier terecht gekomen omdat je graag je zangstem wilt verbeteren en beter en meer gecontroleerd wilt leren zingen, toch? Dat is mooi, want in dit blog gaan we je alles vertellen over hoe je het beste je zang kunt verbeteren en wat je kunt doen om met nog meer gevoel en toewijding te kunnen zingen. Dat zal je zeker een boost in je zelfvertrouwen geven en voor je het weet zing jij ook (nog meer) de sterren van de hemel! 

Je zangstem verbeteren. Hoe doe je dat?

Allereerst is het erg belangrijk dat jij vertrouwen gaat krijgen in je zang. Je zangstem kan je namelijk alleen verbeteren en tot het beste niveau mogelijk brengen wanneer je ervan overtuigt bent dat jij (goed) kunt zingen. Ben je pas net begonnen met zingen en heb je er ontzettend veel plezier in, maar heb je nog niet echt de volste vertrouwen in jouw zangcapaciteiten? Dan raad ik je aan om je eerst goed te gaan focussen op het ontwikkelen van je zangstem. Dit kan ontzettend goed door dagelijks minstens een kwartiertje bezig te zijn met je zang. Warm je stem goed op door toonladders te zingen van laag naar hoog en van hoog naar laag. Ga nooit direct uit volle borst zingen zonder je stem op te warmen om stemproblemen te voorkomen! Ga je favoriete songs zingen, zorg er hierbij wel voor dat je in het begin niet meteen de meest technisch moeilijke nummers uitkiest, maar gaat voor de nummers die wat betreft de zang wat eenvoudiger in elkaar steken en niet al te hoge noten bevatten. Wanneer je steeds meer vertrouwd raakt met een nummer of nummers en deze volledig kunt zingen met de juiste toonhoogtes en met zuivere zang, kan je doorgaan naar meer geavanceerde zang en kiezen voor nummers die zang technisch wat moeilijker in elkaar zijn gezet. Zo ga je steeds een niveau hoger met je stem. Je stem is als een spier en die zal je moeten trainen om beter te kunnen worden! 

Online zangles of bij een lokale muziekschool

Als je echt graag goed wilt leren zingen en stemproblemen wilt voorkomen dan is het toch wel aan te raden om eens op zoek te gaan naar een goede zangdocent bij jou in de buurt. Je kan natuurlijk ook online zangles volgen zoals bij ons, de Online Muziek Academie. Zowel online zangles als les bij een lokale zangdocent of muziekschool hebben beide zo hun voor en nadelen. Zo heb je tijdens het volgens van online zangles geen vaste tijden en dagen en kan je de lessen volgen waar en wanneer je maar wilt. Het nadeel hiervan is dat je hier wel discipline voor nodig hebt. Je hebt immers geen afspraak staan om ergens naartoe te moeten. Dit kan je natuurlijk wel oplossen door met jezelf afspraken te maken wanneer en zelfs hoe laat je jouw online zanglessen wilt gaan volgen. Wanneer je lessen volgt bij een lokale muziekschool of zangdocent heb je altijd mensen om je heen, je hebt persoonlijk contact, maar zit daarentegen dus wel aan tijden en dagen vast die je vaak niet kunt verplaatsen naar een andere dag of tijd. Kan je niet? Dan heb je meestal eigenlijk gewoon pech. Welke vorm van zanglessen je kiest, bij een online muziekschool of bij een lokale muziekschool ligt volledig aan jouw persoonlijke voorkeur. 

De voordelen van professionele zanglessen

Zoals ik al eerder noemde is het heel verstandig om goed bij de gezondheid van jouw stem stil te staan. Dit is namelijk erg belangrijk, je gebruikt je stem immers niet alleen tijdens het zingen en je wilt natuurlijk absoluut geen problemen krijgen met je stembanden en aandoeningen die je weken of zelfs maanden uit de running zetten en waardoor je tijden lang niet mag en kunt praten! Daarom is het zo belangrijk om verantwoord met je stem om te gaan. Een professionele zangcoach kan je daar bij helpen. Je leert niet alleen (beter) te zingen, maar je leert ook de juiste zangtechnieken, ademhalingsoefeningen en ademtechnieken, een goede houding tijdens het zingen en controle over je stem. Allemaal om jouw stem in de allerbeste conditie te brengen en te houden. Ook kan een goede zangdocent jou helpen om je zang naar het allerhoogste niveau te brengen door de juiste oefeningen en tips en tricks mee te geven die ervoor zorgen dat jij het meeste uit je zangcapaciteiten haalt.  

Tips om het beste uit je stem te halen

Ook dan ben je natuurlijk altijd gebaat bij een goede zangcoach en professionele zanglessen, ook als je al een meer gevorderde zanger of zangeres bent. Dit is wat je zelf kunt doen om je zangstem te verbeteren en tot het hoogste niveau te tillen; 

  • Let voordat je gaat zingen er altijd op hoe je houding is. Je hoeft natuurlijk niet kaarsrecht te gaan zitten of staan, dat werkt zelfs juist averechts op je zang want zo kan je niet ontspannen. Zorg ervoor dat je lichaam goed ondersteunt wordt en dat je niet té recht, maar ook zeker niet onderuitgezakt zit. Gewoon goed ontspannen. Zingen doe je tenslotte niet alleen met je stem, maar met je hele lichaam!
  • Om goed te kunnen zingen is een goede ademhaling nodig. Zonder lucht kan je ook niet zingen. Zie je stembanden als twee kleine spieren die door lucht gaan trillen en zo geluid produceren. Laat de lucht geleidelijk langs je stembanden vloeien en niet teveel tegelijk. Gebruik hierbij je ademsteun. Je ademsteun oefen je door bij inademing je buik bol te maken en via je buik te leren ademhalen. Wanneer je uitademt wordt je buik weer platter. Als je dit goed (blijft) oefenen leer je jezelf aan op een goede manier adem te halen en zal je merken dat je steeds langere zinnen kunt zingen zonder dat je adem te kort komt. 
  • Zorg voor een goede warming-up voor je stem. Als je je beseft dat je stembanden eigenlijk spieren zijn die moeten worden getraind om beter te worden, kan je je wel voorstellen dat je stembanden ook een warming-up nodig hebben voordat je begint. Om blessures te voorkomen. Je stem is erg kwetsbaar dus ga er dan ook voorzichtig mee om!
  • Veel oefenen zorgt ervoor dat je van goed naar beter gaat en van beter naar het allerbeste. Daarom zeggen we dus ook oefenen, oefenen, oefenen! Ieder moment dat je even tijd hebt. De uitdrukking 'oefening baart kunst' bestaat natuurlijk niet voor niets. Om ergens beter en goed in te worden zal je veel moeten oefenen en tijd moeten investeren. Dit geldt voor alles, dus ook voor je zangstem verbeteren!
  • Muziek luisteren en na zingen. Sommige mensen beseffen niet dat er veel bij zingen komt kijken. Die zingen mee met een liedje op de radio of tv en denken 'oh, nou dat valt toch allemaal best wel mee? Zo moeilijk is zingen toch niet?'. Nou zoals jij en ik wel weten is het allemaal niet zo eenvoudig. Bij een goede stem komt veel kijken! Probeer maar eens de instrumentale versie aan te zetten van een nummer die je goed kent. Zodat je zelf de zang moet zingen van het nummer. Dan zal je merken dat het toch een stuk moeilijker is dan sommige mensen denken! 
  • Tekst zingen. Wanneer je het nummer van een andere muzikant gaat zingen is het belangrijk om goed te begrijpen wat de artiest zingt en welk verhaal zij willen vertellen. Pas dan kan je het nummer goed zingen. Zonder emotie in een nummer zal je zang enkel een versje zijn die wordt uitgesproken. Dit is natuurlijk ook belangrijk wanneer je zelf muzieknummers schrijft. Leg je emoties erin, wat is het verhaal en het gevoel dat je over wilt brengen naar je luisteraars?
  • Duidelijk zingen is net zo belangrijk als het overbrengen van emotie en het vertellen van een verhaal in een nummer. Anders weten de mensen die naar je muziek luisteren natuurlijk niet waar je het over hebt! Let daarom dus goed op je uitspraak (dictie) tijdens het zingen van jou/ een nummer.
  • Zingen met zuiverheid. Niets is zo vervelend als een vals geluid. Zo ook onzuiver of vals zingen! Sommige mensen zingen van nature al erg zuiver terwijl anderen er wat meer voor moeten oefenen. Eén ding is een zekerheid; iedereen kan leren zingen en ook zuiver leren zingen! Het enige wat je hoeft te doen is (veel) oefenen!
  • Voelt je zang goed? Dat is ongetwijfeld één van de belangrijkste dingen om je zangstem te verbeteren en ervoor te zorgen dat jij het allerbeste van je stem naar boven haalt! Als het niet goed voelt zal het heel moeilijk worden om ontspannen én gezond te kunnen zingen en dat is wat we juist willen bereiken. Als je kriebel voelt in je keel, er iets pijn doet of gewoon onprettig aanvoelt, stop dan direct met zingen. Je hoeft er absoluut niet van te schrikken, maar het is beter om ermee te stoppen op dat moment omdat je anders jezelf dingen gaat aanleren die ongezond of schadelijk zijn voor je stembanden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer het eens op een andere manier en bekijk hoe dat voelt. 
  • Gewoon doen! Dat is vast een zin die je al vaak hebt gehoord of voorbij hebt zien komen. Vaak is het 'gewoon doen' een goed advies, maar ook vaak niet zo eenvoudig als het klinkt. Zingen kan in het begin nog erg onwennig voelen en misschien heb je nog niet echt veel zelfvertrouwen in je zang kwaliteiten waardoor je je nog niet helemaal comfortabel voelt om je zang te laten horen. Geen probleem! Oefen gewoon lekker op je eigen tempo en laat je stem horen wanneer jij daar klaar voor bent! Het allerbelangrijkste blijft veel oefenen, waardoor je beetje bij beetje steeds meer zelfvertrouwen krijgt, steeds meer controle krijgt over je stem en steeds beter leert zingen. Op ten duur zal je steeds zekerder zingen en zal je ook niet meer bang zijn dat iemand je hoort, waarschijnlijk zal je jouw mooie zang dan aan iedereen willen laten horen!