Pianoles voor kinderen: veel voordelen, maar is jouw kind er klaar voor?
Pianoles voor kinderen: veel voordelen, maar is jouw kind er klaar voor?

Pianoles voor kinderen: veel voordelen, maar is jouw kind er klaar voor?

Het is wetenschappelijk bewezen dat pianoles voor kinderen grote voordelen met zich meebrengt. Zo krijgen kinderen die piano spelen meer zelfvertrouwen, bouwen ze discipline op en verbeteren de prestaties op school. De hersenen ontwikkelen zich beter door de oog-hand coördinatie die vereist is en je kind leert dat volhouden en geduld hebben tot resultaten leidt. Als jij graag wilt dat je kind of kinderen piano leren, dan kunnen zij dus ook van deze voordelen profiteren. Het is heel belangrijk dat je dan wacht tot ze er klaar voor zijn. Maar wanneer is dat precies?

Pianoles voor kinderen: op welke leeftijd kunnen ze beginnen?

Als het antwoord op deze vraag gemakkelijk te geven was, dan zouden we hier geen heel artikel aan hoeven wijden. Want er is geen specifieke leeftijd te geven waarop een kind klaar is voor pianoles. Het is veel belangrijker dat je merkt dat de motivatie er is en dat je wacht totdat je dit duidelijk ziet. Het ene kind zal met 7 jaar interesse tonen en bij het andere kind is dit veel later. Zou je je zoon of dochter te vroeg naar pianoles voor kinderen sturen, dan is er een kans dat deze hier niet het concentratievermogen of de interesse voor heeft. En we weten allemaal dat het nooit te laat is om een muziekinstrument te bespelen. Daarom is het vaak beter om even te wachten en niets te forceren.

Een gemotiveerd kind herken je zo

Motivatie is de belangrijkste bijdrager aan succes. En dat betekent dat het mogelijk is dat jij graag wilt dat je kind piano leert, maar dat hij of zij daar totaal geen interesse in heeft. In dat geval zal je moeten accepteren dat pianoles voor kinderen voor hen nu geen goed idee is en dat er mogelijk alternatieve instrumenten zijn waarop ze wel willen muziek leren spelen. Er zijn enkele tekenen waaraan je duidelijk kunt zien dat je kind klaar is voor pianoles voor kinderen.

  • Je kind komt er zelf mee: de duidelijkste indicator is natuurlijk dat je kind zelf aangeeft op pianoles voor kinderen te willen. Dit kan altijd een trend zijn die ze op school meekrijgen, dus een proefles is dan een goed idee. Vinden ze het leuk en klikt het met de leraar of lerares, dan is het tijd om over echte lessen na te denken.
  • Interesse in de piano: hebben jullie thuis een piano en probeert je zoon of dochter daar wel eens op te spelen? Of zie je dat ze veel interesse hebben in een piano die ergens anders staat? Ook dat zijn tekenen van motivatie en seintjes voor jou dat het tijd is om een proefles in te plannen.
  • Interesse in pianomuziek: ook als je kind graag naar pianomuziek luistert kan dit een indicatie zijn van motivatie. Vraag je zoon of dochter of ze ook zo willen leren spelen. Is het antwoord ja, dan ga je op zoek naar een cursus.

Een goede voorbereiding helpt ook

Wat veel ouders vergeten is dat je je kind ook voor kunt bereiden op pianoles voor kinderen. Dit is ook een uitstekende manier om te zien of jouw kind hier klaar voor is en interesse in heeft. Begin daarom met blokfluit les. Dit is wat gemakkelijker en laagdrempeliger dan direct achter de piano te gaan zitten en deze lessen worden ook in groepsverband gegeven. Tijdens blokfluit les leert je kind al noten lezen, discipline opbouwen, er wordt een oefenroutine gecreëerd en hij of zij ziet hoe leuk het is om muziek te maken. Na twee jaar blokfluit les is de overgang naar pianoles voor kinderen snel gemaakt. Nadat de blokfluit les is afgerond kan je kind elk ander instrument leren spelen en veel kinderen gaan daarna ook over op iets anders.

Je kind op een productieve manier motiveren

Als ouder weet je waarschijnlijk maar al te goed hoe motivatie bij kinderen in één keer om kan slaan naar desinteresse. En op momenten dat jij denkt dat je een motivator bent, werkt je methode soms volledig averechts. Daarom is het belangrijk niets te forceren. Een goede leraar of lerares weet exact welk tempo voor jouw zoon of dochter het beste is. Vind een gulden middenweg, je kent je kind zelf het beste. Niets is zo demotiverend als overstimulatie van de ouders, maar als je weet dat jouw zoon of dochter soms lui kan zijn, snel neigt op te geven of een duwtje in de rug nodig heeft, dan kan een motiverend woordje van jou wonderen doen. Het is geen goed idee om dan direct te stoppen met pianoles voor kinderen, maar om eerst zelf te proberen je kind weer op het rechte pad te brengen.

Een goede cursus en leraar/lerares is cruciaal

Er zijn verschillende redenen waarom je kind gedemotiveerd kan raken tijdens de pianoles voor kinderen. Eén hele belangrijke factor is de kwaliteit van de lessen en degene die ze geeft. Daarom is het goed om even de tijd te nemen om een goede school en een goede leraar/lerares te vinden. Er zijn dan een aantal zaken belangrijk. Deze persoon moet ervaring hebben met lesgeven aan kinderen, moet geduld tonen, moet in kunnen schatten wat jouw kind motiveert en welk tempo er wordt aangenomen en er moet een klik zijn met je kind. De beste manier om iemand te vinden is door een proefles in te plannen. Er wordt ook regelmatig pianoles voor kinderen online aangeboden en het kan goed zijn dat dat een methode is die het beste bij jouw kind past. Oriënteer je, bekijk verschillende opties, neem je tijd en kies een leraar of lerares waar je kind zich goed bij voelt.

De vele voordelen van pianoles voor kinderen

Pianoles voor kinderen heeft een groot aantal voordelen. Ter afsluiting vind je hier daarom slechts een selectie positieve punten waar jouw kind de rest van zijn of haar leven van kan profiteren.

  • Zelfvertrouwen: je ziet dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt en dat deze elke keer als hij of zij een liedje onder de knie krijgt zelfverzekerder in de schoenen staat.
  • Discipline: wekelijkse lessen en huiswerk vergen discipline en jouw kind leert om regelmatig te oefenen en zich voor te bereiden op de volgende les.
  • Plannen: door pianoles voor kinderen te volgen leert je kind plannen en tijd indelen. Dit helpt hem of haar ook met huiswerk en andere verantwoordelijkheden in het leven.
  • Betere prestaties op school: de bovenstaande drie punten en de ontwikkeling van de hersenen tijdens het pianospelen helpen je kind beter te presteren op school en in andere situaties.