Kun je piano leren spelen zonder noten te lezen?
Kun je piano leren spelen zonder noten te lezen?

Kun je piano leren spelen zonder noten te lezen?

Heel veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze eerst noten moeten leren lezen voordat ze piano kunnen leren spelen. Wat we vaak zien is dat veel mensen hier tegenop zien en eigenlijk maar gewoon helemaal niet leren piano spelen. Enorm zonde natuurlijk! Het antwoord op de vraag 'kun je piano leren spelen zonder noten te lezen?' is dan ook, ja dat kan! Er is namelijk een manier om piano te leren spelen zonder dat je eerst noten hoeft te leren lezen. Wil je graag weten hoe? Lees dan snel verder!

Piano leren spelen zonder eerst noten te leren lezen

Je kan op YouTube enorm veel video's vinden boordevol instructies om zonder noten liedjes op de piano te spelen. Je kunt deze liedjes dan net zo lang en zo vaak oefenen totdat je ze helemaal kunt naspelen op de piano. Als je dit een langere tijd blijft doen, kun je op ten duur best wel een heel aantal liedjes aanleren om te spelen. Het enige nadeel is wel, dat het erg veel tijd kost om op deze manier piano te leren spelen. Bovendien heb je er enorm veel doorzettingsvermogen voor nodig. Het is namelijk zo dat als er geen speelmethode achter de manier van pianospelen zit, kan het veel tijd in beslag nemen om door te krijgen hoe je op een simpele en snelle manier meerdere liedjes op de piano kunt spelen. 

In vroegere tijden

Wanneer je in de vroegere tijden een muziekinstrument wilde leren spelen, ging daar een lang proces van theorie aan vooraf voordat je ook maar een instrument had aangeraakt. Je begon eerst met de muziektheorie, vervolgens ging je muzieksleutels leren, de namen van de noten oefenen en je door een groot aantal boeken werken. Soms kwam er zelfs een examen aan te pas om te controleren of je wel écht alle theorie onder de knie had. Kort gezegd kostte het dus erg veel tijd en moeite om eerst alle theorie te begrijpen. Dat kan in deze tijden natuurlijk nog steeds, maar is gelukkig niet meer een vereiste!

Noten leren lezen

Over het algemeen is noten leren lezen niet heel erg moeilijk of ingewikkeld. Je moet er alleen even de tijd voor nemen. Als je het eenmaal doorhebt is het een ontzettend handig middel om diverse muziek te kunnen spelen op verschillende instrumenten, zo dus ook op de piano! De liedjes die je als beginner met bladmuziek kunt spelen zijn vrij simpel opgezet. Dit is natuurlijk erg logisch, want je moet natuurlijk ergens beginnen en niet al meteen in het diepe gegooid worden zodat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het altijd het beste om met eenvoudige bladmuziek te beginnen wanneer je net noten leert spelen en gaat leren piano te spelen. Dit kun je stapsgewijs opbouwen naar steeds ingewikkelder naar een gevorderd niveau. Wil je snel liedjes leren spelen zonder noten te leren lezen? Dat kan ook akkoorden! Lees hieronder meer hierover.

Piano leren spelen met akkoorden in plaats van noten

Je hebt misschien weleens over akkoorden gehoord. Vaak worden akkoorden toegepast tijdens het spelen van de bijvoorbeeld de akoestische gitaar. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je akkoorden ook heel goed kan toepassen op de piano! Akkoorden zijn simpel uitgelegd combinaties van 3 of meer tonen die goed bij elkaar passen. Doordat je met akkoorden drie of meerdere noten tegelijk speelt, klinkt het geluid meteen al een stuk voller en is mooier in klank dan wanneer je een liedje noot voor noot zult spelen. Door diverse akkoorden te leren en deze met elkaar leert te combineren, zal je als beginner al snel liedjes kunnen spelen die een mooi geluid en klank hebben.

Kun je dus piano leren spelen zonder noten te lezen?

Ja, dat kan! Met akkoorden! Akkoorden zijn grofweg in te delen in twee soorten, namelijk de mineur en de majeur akkoorden. De majeur akkoorden zijn over het algemeen wat opgewekter in klank en de mineur akkoorden dan weer iets droeviger. Door een aantal akkoorden te leren, kun je al binnen vrij korte tijd jouw favoriete nummers op de piano leren spelen. Hoe leuk is dat! En dat allemaal zonder eerst noten te leren lezen!

Is piano leren spelen zonder noten moeilijker?

Nee, moeilijker is het zeker niet. Het is enkel een andere manier van spelen. En wanneer je een aantal akkoorden hebt geleerd en op deze manier piano speelt, kun je natuurlijk altijd later nog aan de slag met noten lezen! Het grote verschil tussen piano spelen met noten of akkoorden is dat wanneer je op basis van bladmuziek speelt (en dus met noten) er op papier precies staat aangegeven wat je gaat spelen en hoe je het stuk speelt. Met akkoorden is dit anders. Wanneer je piano speelt met akkoorden kun je en mag je het helemaal zelf invullen en bedenken. Het grote voordeel aan piano spelen met akkoorden is dan ook dat er ontelbare variaties mogelijk zijn om op veel verschillende manieren piano te spelen! De vele akkoorden en allerlei variaties zijn namelijk op onwijs veel manieren met elkaar te combineren! Dat maakt het natuurlijk extra leuk. Je zit namelijk niet vast aan de bladmuziek die al voor je geschreven is. 

Door piano te spelen op basis van akkoorden leer je gemakkelijker te improviseren en haal je al jouw creativiteit naar boven. Bovendien oefen je je gehoor en kan je de muzieknummers die je speelt zo makkelijk of zo moeilijk maken als dat je zelf wilt of zin in hebt op dat moment. Alles is mogelijk wanneer je piano speelt zonder noten, maar met akkoorden!

Vier simpele basis akkoorden om snel liedjes te spelen

Wist jij dat je al met vier simpele basis akkoorden een hele hoop liedjes kunt spelen? Deze akkoorden zijn de C, G, F en Am. Oke, maar hoe speel ik deze dan op de piano? Denk je waarschijnlijk nu. Dat gaan we je hieronder allemaal uitleggen! 

Wat alvast goed is om te weten is dat je bij al deze vier akkoorden alleen de witte toetsen van de piano gebruikt.

C akkoord

Een C-akkoord bestaat uit de tonen C-E-G. Je hebt ook van die handige kaartjes waar alle tonen van de pianotoetsen op vermeld staan. Dit heet een (specter) akkoordenkaart. Ook staan hier vaak de muzieknoten op aangegeven, dan kun je die tegelijkertijd ook een beetje doorkrijgen tijdens het piano spelen! Ook heb je stickers die je op de toetsen kunt plakken. 

G akkoord

Het G-akkoord bestaat uit de tonen G-B-D.

F akkoord

Het F-akkoord is opgebouwd uit de tonen F-A-C.

Am akkoord

Het Am-akkoord speel je met de tonen A-C-E. De kleine m in dit akkoord geeft aan dat het hier om een mineur akkoord gaat. Staat er geen m achter het akkoord, zoals de andere akkoorden die hierboven worden beschreven? Dan gaat het om een majeur akkoord. 

Bekende nummers die je met deze 4 akkoorden kunt spelen

Wanneer je een beetje tijd steekt in het leren van deze 4 piano akkoorden, zou je deze met gemak al in één dag kunnen leren! Hiermee zal je de basis hebben om direct al tientallen nummers te kunnen spelen. Hieronder een paar voorbeelden van bekende nummers die met deze vier akkoorden te spelen zijn;

 • Alicia Keys - No One
 • U2 - With Or Without You
 • Lady Gaga - Paparazzi
 • Black Eyed Peas - Where Is The Love?
 • Maroon Five - She Will Be Loved
 • Bob Marley - No Woman No Cry
 • Train - Hey, Soul Sister
 • Beyoncé - If I Where A Boy
 • Bon Jovi - It's My Life
 • Adele - Someone Like You
 • The Beatles - Let It Be
 • Toto - Africa
 • Joan Osborne - One Of Us
 • Jason Mraz - I'm Yours

Zoals je hierboven kunt zien zijn er al ontzettend veel nummers die je met slechts een viertal piano akkoorden kunt spelen en dat is nog lang niet alles. Zo zijn er nog veel, veel meer nummers die je met deze vier akkoorden kunt spelen! Wanneer je nóg meer akkoorden leert zal deze lijst alleen maar groter worden! Piano spelen zonder noten te lezen is dus wel degelijk mogelijk. Met deze akkoorden methode speel je binnen de kortste keren de sterren van de hemel en dat helemaal op jouw eigen manier!