Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano
Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano

Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano

Let op de volgende punten wanneer je een akoestische piano aanschaft

Piano leren spelen als volwassene of piano leren spelen als kind: vrijwel iedereen die lang genoeg lessen volgt heeft uiteindelijk als doel of droom om een eigen akoestische piano aan te schaffen. Je moet dan wel heel zeker weten dat je gepassioneerd bent over het spelen: een akoestische piano is tenslotte niet goedkoop. Wanneer je als volwassene piano leert spelen kun je misschien een betere inschatting maken of het spelen een tijdelijke hobby is of niet. Maar ook zijn er veel kinderen helemaal verzot op pianospelen, voor hen is het dan ook misschien wel een goed idee om een akoestische piano in huis te hebben staan. Maar voordat je zo’n grote aankoop doet, sta dan wel goed stil bij de volgende punten.

Bereid jezelf voor

Een piano is een groot en opvallend onderdeel in het interieur, je doet er daarom verstandig aan om eerst eens van tevoren na te denken over de uiterlijke kenmerken waaraan je wil dat je nieuwe piano voldoet. Misschien koop je je droompiano, maar zodra je ‘m in de woonkamer ziet staan ben je ineens een stuk minder gelukkig omdat hij niet bij de rest van het interieur past. Denk daarnaast ook aan welke plek goed is voor de piano, hij moet niet te veel zonuren krijgen, in een vochtige ruimte komen te staan of opeens niet door het trapgat passen als de piano een verdieping de hoogte in moet. Dit zijn allemaal praktische aspecten die weinig met het bespelen van de piano te maken hebben, maar er wel echt toe doen wanneer je een piano gaat kopen.

Test een piano altijd eerst

Ondanks dat het tegenwoordig heel gemakkelijk is om online een piano aan te schaffen, adviseren we om de piano die je wil kopen eerst áltijd in een fysieke winkel te bekijken en uit te proberen. Het gaat bij het bespelen van een muziekinstrument tenslotte om het gevoel wat je er mee hebt, muziekinstrumenten hebben vaak een heel eigen karakter dat maar net bij je moet passen. Daarnaast is het heel prettig dat een medewerker in een muziekwinkel verstand heeft van zaken, deze kan je dus altijd adviseren en helpen bij het maken van een keuze.

De aanslag en de klank van de piano

Wanneer je als volwassene piano leert spelen kies je waarschijnlijk voor een andere aanslag dan wanneer je een piano aanschaft voor een kind. Een zware aanslag wil zeggen dat de toetsen van de piano zwaarder zijn om te bespelen. Dat is dan ook de reden dat (vooral jonge) kinderen wordt geadviseerd om een piano met een lichte aanslag te kiezen.

Ook de klank van de piano is uiteraard een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Niet iedereen heeft dezelfde voorkeur voor dezelfde klanken. Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar een volle klank, koop dan een piano met een hoge kast. Om de verschillen tussen de akoestische piano’s te kunnen horen is het belangrijk dat je op elke piano dezelfde toetsen test. Dit geldt trouwens ook voor het testen van de aanslag.

Akoestische piano’s zijn niet goedkoop, dus je doet een behoorlijke financiële investering. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands piano aan te schaffen. Hier heb je speciale muziek- en pianowinkels voor, maar dit kan ook op een website zoals Marktplaats. Kies je voor de laatste, neem dan altijd iemand mee die écht verstand heeft van akoestische piano’s, zodat deze alle onderdelen goed kan inspecteren. Ook een tweedehands piano is niet goedkoop namelijk, het zou zonde zijn als je een model aanschaft dat op het eerste oog fantastisch is maar al snel een miskoop blijkt te zijn. Zorg ook dat je goed vervoer regelt, het vervoeren is altijd een risico voor beschadiging.

Bedenk van tevoren goed wat je uit wil geven aan je piano en hou altijd een max in je achterhoofd. Zorg er ook voor dat je geen overhaaste beslissing maakt, de piano komt waarschijnlijk lang in je woning te staan dus het zou zonde zijn als je achteraf spijt krijgt en liever voor een ander model was gegaan. Denk daarnaast goed na over het materiaal, de kleur en de coating van de kast: mat, glanzend of helemaal geen coating. En onthoud vooral dat je plezier moet halen uit het kopen van een piano en dat het je geen stress moet opleveren. Geniet óók van het proces voor het kopen van de piano en niet alleen van het bezit.