Zo leer je de piano pedalen gebruiken in 3 handige stappen
Zo leer je de piano pedalen gebruiken in 3 handige stappen

Zo leer je de piano pedalen gebruiken in 3 handige stappen

In dit artikel ‘piano pedalen uitleg in 3 stappen’ geven we je de instructies voor het gebruik van de pedalen van je piano. Speel je keyboard of de digitale piano, dan heb je deze pedalen niet, omdat je hetzelfde effect nabootst met de volumeknop. Toch zijn er al elektronische pedalen voor maar €10 en krijg je daarmee het gevoel op een echte piano te spelen. Daarnaast is het nooit verkeerd om je deze kunst meester te maken. De meeste piano’s hebben twee of drie pedalen en hier leer je in 3 stappen hoe je met het rechter pedaal jouw pianospel nog beter maakt.

Piano pedalen uitleg in 3 stappen: waar zijn de pedalen voor?

Als je als een beginner les neemt bij een muziekschool, dan leer je eerst noten lezen, akkoorden spelen en de bijbehorende toonladders aanwijzen. Aan de hand daarvan speel je je eerste pianostukken. Bij ons leer je ook een toonladder zingen en combineer je je pianospel met zang. Vervolgens is het tijd om deze stukken nog mooier te laten klinken door de pedalen te gebruiken. En dan heb je de volgende twee pedalen tot je beschikking.

  • Galm pedaal: het galm pedaal is het rechter pedaal onder je piano. Druk deze in en het akkoord dat je hebt aangeslagen en losgelaten klinkt langer door.
  • Demp pedaal: het demp pedaal doet juist het tegenovergestelde en dempt de toon. Dit is het linker pedaal op je piano. De hamertjes worden dan dichter bij de snaren gebracht waardoor je de noot automatisch minder hard aanslaat.
  • Oefen pedaal: met het middelste pedaal, als je piano deze heeft, demp je de tonen nog meer. Dat komt doordat er dan ook een stukje vilt tussen het hamertje en de snaar wordt aangebracht.

Zo gebruik je het galm pedaal

Het onderstaande stappenplan helpt je bij het gebruiken van het rechter pedaal, dus het galm pedaal. Dit wordt ook wel het sustain pedaal genoemd, omdat de noot langer blijft klinken. Je zal hier in het begin wel even aan moeten wennen, omdat je naast je ogen en je handen ook je voet gaat gebruiken. Voor het galm pedaal gebruik je je rechter voet en oefening is dan de beste methode. Hoe vaker je het pedaal indrukt, hoe natuurlijker dit gaat voelen. Geef het dus niet te snel op, want iedereen kan dit leren. De Online Muziek Academie heeft voor jou het volgende stappenplan opgesteld.

  1. Het pedaal indrukken door op je linker hand te letten

De eerste stap die je volgt is om te leren wanneer je het pedaal precies moet indrukken. En daarvoor kijk je naar je linker hand. Dit is de hand waarmee je de akkoorden speelt. Je drukt het galmpedaal met je rechtervoet in net voordat je het eerste akkoord aanslaat. Op die manier zorg je ervoor dat je het pedaal helemaal hebt ingedrukt voordat je de tonen speelt.

  1. Het pedaal loslaten als je een nieuw akkoord aanslaat

De timing voor het loslaten van het pedaal komt erg nauw. Laat het pedaal even heel kort los op het exacte moment dat je het volgende akkoord aanslaat. Doe je dit te vroeg dan galmt je vorige akkoord niet mooi door en doe je dit te laat, dan klinken de twee akkoorden door elkaar. Door te oefenen hoor je vanzelf wat wel en niet goed klinkt.

  1. Het pedaal direct weer opnieuw indrukken

Vanaf het moment dat je het pedaal hebt losgelaten druk je deze direct weer in, op tijd voor het nieuwe akkoord. Laat het pedaal wel helemaal naar boven komen en eigenlijk doe je dit dus net nadat je je akkoord hebt gespeeld. Het is belangrijk dat je dit leert snel te doen, maar tegelijkertijd rustig en gecontroleerd blijft. Hoe vaker je dit oefent, hoe gemakkelijker het zal gaan en hoe natuurlijker het zal voelen.

Piano pedalen leren gebruiken bij de Online Muziek Academie

In dit artikel ‘Piano Pedalen Uitleg in Drie Stappen’ leer je bij de Online Muziek Academie hoe jij je pianospel kunt verbeteren door het galm pedaal te gebruiken. Je zal snel merken dat het verschil groot is. Begin hier tijdig mee, want hoe sneller je het onder de knie hebt, hoe beter je speelt. Voor maar €4,95 in de eerste maand en €14,95 in de maanden daarna krijg je via de Online Muziek Academie toegang tot al onze online gitaarles-, pianoles- en zangles- instructies.