Tips voor jouw zangauditie. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Tips voor jouw zangauditie. Een goede voorbereiding is het halve werk!
in Zangles

Tips voor jouw zangauditie. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Je hebt veel tijd en energie gestoken in het worden van een goede zanger of zangeres. Nu wil je graag meer naamsbekendheid krijgen en zien wat de muziekwereld jou te bieden heeft en wat voor jou de mogelijkheden zijn in de muziekwereld. Je gaat op zangauditie. Spannend! Of je nu auditie gaat doen voor een band, een tv-programma of een opleiding, je kan vast wel een paar tips gebruiken voor jouw zangauditie. In dit blog geven we je een aantal tips zodat je de jury tijdens je auditie omver kunt blazen met jouw talent en meer kans maakt om dat felbegeerde plekje te veroveren! Lees je mee?

Allereerst is het heel belangrijk om je goed te gaan voorbereiden op je auditie. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk en het is een stuk fijner gevoel dat je een beetje weet wat je kunt gaan verwachten tijdens je zangauditie! Wat zijn de tips voor een goede zangauditie en is er nog meer wat je moet weten voordat je je de wereld van muziek en dan voor nu op audities gaat richten? Hieronder geven we je een aantal tips mee zodat je een zo goed mogelijke start kunt maken.

Als we kijken naar de wereld van de zangaudities zou je deze in principe kunnen opdelen in drie categorieën. De audities voor een band, voor een tv-programma (zoals een talentenjacht) en voor opleidingen. Je kunt aan deze drie categorieën ook een moeilijkheidsgraad koppelen van zacht tot hard om het zo maar te zeggen. De audities voor bands is hierbij het mildst, daarna komen de audities voor een opleiding met een iets harder contrast en vervolgens de tv (talentenjachten) met een vrij harde benadering. Bij een auditie voor een band is het heel erg belangrijk dat je jezelf bent en kunt zijn. Je wordt namelijk directe collega's met jouw bandleden en dan is het natuurlijk niet leuk dat zij of jij er vervolgens na een tijdje achter komen dat je toch niet zo heel goed in de band past dan dat een eerste instantie leek. Bij een band moet het op persoonlijk niveau goed klikken, anders gaat de samenwerking waarschijnlijk niet werken op de langere termijn. Wanneer je een auditie doet voor een opleiding is het vooral belangrijk dat je laat zijn dat je nog een beetje kneedbaar bent. Je mag natuurlijk je eigen stijl en wensen duidelijk aangeven, maar het is wel fijn als de leraren en leraressen zien dat je zeer bereid bent om te leren, dat je enthousiast bent en ambitieus en dat je coachbaar bent. Als laatste is het bij de auditie van een tv-programma zoals een talentenshow belangrijk dat je de rol speelt van jezelf die auditie doet. Ook bij deze audities is het wel van belang dat je ook laat zien dat je nog steeds bereid bent om te leren, maar dat je wel al een geheel eigen stijl hebt ontwikkeld om zo ver mogelijk te komen in de show. Het gaat er hierom dat de jury een groot potentieel ziet in jouw kunnen. Om deze redenen vraagt iedere soort auditie om een eigen voorbereiding. Welke auditie je dan ook doet en welk van de drie categorieën maakt dan niet zoveel uit, het is altijd erg aan te raden om een grondige voorbereiding te plannen om zo de beste kant van jezelf en jouw talent te laten zien! Hieronder gaan we alle drie de onderdelen van de zangaudities doornemen, te beginnen met de mildste variant, de audities voor een band. Lees je nog even gezellig mee?

Heb je na het zoeken naar een leuke band een band op het oog gekregen die er voor jou uitspringt? Ga dan voordat je auditie gaat doen even goed na wat ze precies zoeken in een bandlid. Informeer even bij de band om een beter beeld te kunnen krijgen van welke wensen zij hebben. Op deze manier kan je gelijk hoogte krijgen of je direct een beetje een klik hebt met één of meerdere bandleden. Eén van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken is of de muziekstijl van de band goed aansluit op jouw muziekstijl. Anders ga je daar problemen over krijgen en wordt de band eerder een spraakgroep met een hoop discussies over de stijl van de nummers dan dat er echt muziek gemaakt kan worden. Informeer ook bij meerdere bands, ook al sprak die ene band je misschien niet direct aan door de advertentietekst. Het kan natuurlijk zijn dat juist hier de band tussen zit die het meest een match is met jou als persoon en met jou als muzikant. Geef daarom meerdere bands de kans en informeer van te voren even zodat je zeker weet dat je bij de juiste band terecht zal komen wanneer je gekozen wordt als nieuw bandlid! Een band is overigens ook vaak niet op zoek naar de allerbeste zanger, maar gaat het er meer om dat je goed in de band past (en dat je natuurlijk wel redelijk goed kunt zingen). Heb je een band gevonden waarvan je denkt dat deze aansluit bij jou als persoon en jouw muziekstijl? Wees dan niet bang om niet de allerbeste zanger te zijn en waag het erop. Want het is dus niet alleen jouw zangtalent die meeweegt in de beslissing om een nieuw bandlid te kiezen!

Dan is het nu zover. Je gaat auditie doen voor een band!

Je hebt de band gevonden om misschien wel meerdere bands waarvan je denkt dat deze het beste bij jou passen. Dan is het nu tijd voor de voorbereiding! Zorg ervoor dat je hun muziek in handen krijgt en luister hier dan ook zoveel mogelijk naar. Op deze manier ken je de nummers van de band goed genoeg om tijdens de auditie een goede indruk achter te laten dat je echt interesse toont en houdt van de muziek die de band maakt. Zorg er ook voor dat je de teksten van de nummers uit je hoofd kent zodat je niet hoeft te gaan rommelen met je telefoon of een papiertje tijdens je auditie. Ook geef je hiermee aan dat je de auditie serieus neemt en dat je graag onderdeel wilt worden van de band! Heb je al een aantal ideeën op papier staan voor nummers om te maken met de band? Top! Neem ze gerust mee en deel je ideeën met de band. Zo kan je testen of de bandleden potentie zien in jouw ideeën en of jullie als eenheid bij elkaar passen. Informeer van te voren bij de band of hun spullen hebben voor jouw auditie. Neem voor de zekerheid eigenlijk gewoon altijd je eigen microfoon en zanginstallatie mee, dit komt onafhankelijk en professioneel over. Het kan zijn dat de zang monitoring slecht is ingesteld en dat je jezelf niet zo goed kunt horen. Daarom is het altijd handig om ieder geval je eigen microfoon en powered monitor mee te nemen zodat je een goede auditie kunt doen. Onthoud ook dat niet alleen jij auditie doet om bij de band te komen, zij doen ook auditie bij jou om te zien of jij wel bij deze band wilt horen. Als de band bijvoorbeeld niet bereid is om op een niveau te spelen zodat jij jezelf goed kunt horen is dit waarschijnlijk niet de band waarmee jij een toekomst hebt. Het is namelijk enorm slecht om je stembanden te intensief te gebruiken en zo hard te moeten zingen om boven de rest van de band uit te komen. Doe dit dan ook niet en bespreek of de overige bandleden zachter kunnen spelen zodat jij het niet uit hoeft te schreeuwen. Is dat geen optie? Dan heb je gelijk je antwoord dat dit niet de band voor jou is. Als je auditie erg goed is verlopen en je hebt het gevoel dat je een goede klik hebt met de bandleden, laat dan merken dat je graag bij de band wilt horen door na afloop van de auditie aan te bieden om te helpen opruimen en nog even na te kletsen. 

Dan gaan we nu verder met de auditie voor een opleiding. In Nederland is er ruime keuze aan muziek en zang opleidingen en voor de meeste van de opleidingen is een auditie vereist. Zo kan het schoolpersoneel zien of je potentie genoeg hebt om echt wat met de lessen te kunnen doen die de school aanbiedt. Het is aan te raden om van te voren goed onderzoek te doen naar diverse scholen in Nederland om zo de opleiding, school én de docenten te vinden die aansluiten bij jou wensen als (toekomstig) muzikant. Je investeert namelijk meestal zo rond de vier jaar van je leven om op een school een opleiding te volgen en dan wil je natuurlijk wel dat de opleiding en alles daaromheen goed bij je past zodat jij je volste potentieel kunt behalen. Daarnaast steek je er vaak ook een hoop geld in. Het is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken welke school en opleiding het beste bij jou past! Voor een auditie voor een opleiding geldt weer een andere set voorbereidingen dan bijvoorbeeld voor een auditie voor een band of een tv-programma. Bij een auditie voor een opleiding is het van belang om de directie te laten zien dat je in huis hebt wat hun graag zien in hun leerlingen. Zit er bijvoorbeeld een fantastische jazz zangeres in de directie of jury en hou jij ook van jazz? Laat dan meteen horen dat jij ook jazz muziek kunt zingen en dat je van dit muziekgenre houdt. Voor opleidingen wordt er meestal gezocht naar leerlingen die bereid zijn om te leren en die ook de drive en ambitie hebben om zoveel mogelijk op te steken van de opleidingen die de school te bieden heeft. Laat dan ook merken tijdens de auditie dat je ambitieus bent en graag wilt leren! Voor opleidingen op een conservatorium ligt de lat vrij hoog. De directie van conservatoria willen tegenwoordig graag zien dat je al een volwaardig en veelzijdig artiest (in spe) bent. Het conservatorium krijgt namelijk subsidies voor de hoeveelheid afgestudeerden, niet voor de hoeveelheid leerlingen die tussentijds met de opleiding stopt. Ook het succes van de afgestudeerden is voor het conservatorium een grote boost in het imago van de school en die willen ze natuurlijk zo hoog mogelijk houden. Daarom worden er zulke hoge eisen gesteld aan de toelating van nieuwe studenten en leerlingen. Je moet voor de toelating op een conservatorium dus bij voorbaat al veel in je mars hebben, maar ook laten zien dat je nog bereid bent om te leren. Best lastig denk je nu misschien, maar het is allemaal een kwestie van een goede voorbereiding! Wat je laat horen aan de commissie moet goed genoeg zijn zodat zijn potentieel zien in jou en jou graag toelaten op de school. Er is vaak een verplicht aantal nummers waaruit je kunt kiezen om te zingen of wellicht zou je ze allemaal moeten zingen. Zorg er dan ook voor dat je deze nummers compleet eigen maakt en dat je de tekst zonder na te denken kunt zingen. Naast de verplichte nummers is er vaak ook een vrij onderdeel in de auditie. Gebruik hiervoor nummers die je al lange tijd zingt en die je heel erg goed kent. Neem wat dat betreft geen onnodig risico. Wat je zingt moet gewoon goed zijn om de toelating te doorkomen. Daarnaast is het voor de commissie ook geen excuus dat je ziek bent of last van je keel hebt. Dit smoesje hebben ze al heel vaak gehoord en zij nemen dan ook niet het risico om jou door te laten gaan als je zegt dat de auditie (en je zang) niet zo goed was door een verkoudheid. Zorg er dus voor de auditie voor dat je je keel goed verzorgt en neem geen risico's om een verkoudheid op te lopen! Wanneer je toch een verkoudheid hebt opgenomen wil dat niet meteen zeggen dat je niet door de auditie komt, ga er naartoe en gebruik de verkoudheid niet als excuus. Wanneer je verkouden bent zullen zij dit ook opmerken naar alle waarschijnlijkheid en wanneer je het toch probeert op je allerbeste manier de auditie te doen, zullen zij misschien wel voor lief nemen dat je auditie iets minder goed ging door je verkoudheid. En je toch toelaten tot de opleidingen van de school. Probeer het dus altijd, niet geschoten is altijd mis! Wanneer je écht ziek bent en bijvoorbeeld enorme koorts hebt, dan kan je de auditie beter uitstellen en vragen om begrip bij de commissie van de school.

Auditie doen voor een bepaalde opleiding

Weet jij welke opleiding je wilt gaan doen? Informeer dan van te voren of je begeleid wordt door een eventuele band, een instrument of misschien wel een orkestband. Of misschien dat je je eigen begeleiders mee mag of moet nemen. Niets is zo vervelend om op een auditie aan te komen en verbaasd te zijn over het feit dat er geen begeleiding aanwezig is en je deze zelf had moeten meenemen! Neem ook altijd een setlist (lijst met toonsoorten) mee, de partituren voor de muzikanten en een stemvork (dit kan ook op je mobiele telefoon). Zo begin je goed voorbereid aan je auditie! Dan gaan we nu even kijken naar je kleding. Heb je al een outfit in gedachten voor je auditie? Het is altijd goed om netjes, maar toch casual voor de dag te komen. Ga ook zeker niet overdressed naar een auditie. Je gaat niet naar een gala. Maar ga ook niet in je versleten spijkerbroek. Het is belangrijk dat je goed verzorgd voor de dag komt en op deze manier respect toont voor de commissie van de school. Zo nemen ze je in ieder geval serieus. Het is bovendien ook belangrijk om ietwat bescheiden te zijn tijdens je auditie. Ga zeker niet in discussie en wees niet eigenwijs. Dit kan bij de commissie overkomen dat je niets van ze aanneemt en wilt aannemen, wat ervoor kan zorgen dat ze je niet aannemen voor de opleiding. Wanneer het tijd is om te gaan zingen, laat dan zien wat je in huis hebt! Wees op dit gebied niet te bescheiden en benadruk je goede kanten als muzikant en artiest door de sterren van de hemel te zingen. Hierdoor krijgt je auditie meer impact. Het verschil tussen jouw als persoon en jou als zanger of zangeres. 

Wat betreft auditie doen voor een tv-show of programma? Hoe gaat dat in zijn werk? We gaan het wat betreft tv-shows voor nu richten op talentenjachten, want dit is de meest voorkomende zangauditie voor een tv-programma. In de schaal van zacht mild naar de meest harde audities is de auditie voor een tv-show het hardst wat betreft vereisten en je hebt bij een tv-show eigenlijk ook vrijwel niets zelf in te brengen. Wanneer je door de eerste auditieronde weet te komen is het hierna eigenlijk alles doen wat de producer en de coaches van de show je te zeggen hebben. Dus wees hier wel op voorbereid voordat je auditie gaat doen voor een talentenjacht voor tv! Dit geldt niet alleen voor de keuzes in muzieknummers, maar ook voor je stijl, je kleding en eigenlijk vrijwel alles. Net als bij een auditie voor een opleiding kan je hier beter niet in discussie gaan of eigenwijs zijn. Dit zal overkomen als een grote mond en dat is het laatste wat je wilt. Ze zullen je dan ook vrijwel direct afwijzen als de jury iets van dit gedrag opmerkt. Wanneer je auditie tegenvalt zullen je uitspraken genadeloos door jouw auditie worden gemonteerd. Dat is de harde wereld van tv en media! Dit is absoluut niet goed voor jouw carrière als beginnend zanger of zangeres dus laat de opmerkingen alsjeblieft achterwege, tenzij je het risico wilt lopen om voor altijd bekent te staan als dat ene meisje of die ene jongen met die grote mond van tv. Besef ook goed dat je kansen erg klein zijn om door te komen naar de tv-audities. Ongeveer 99% van de audities worden al afgewezen voordat er ook maar één enkel tv moment aan te pas komt. Weet je het wel te schoppen tot de eerste tv-audities ben je er vervolgens ook nog niet. Je moet eerst door deze eerste tv-audities langs de jury zien te komen voordat je een kans gaat maken om de talentenjacht te winnen. Maar laat dit je absoluut niet tegenhouden! Ben je zelfverzekerd genoeg voor tv en ben jij overtuigd van jouw zangtalenten? Dan moet je er zeker voor gaan en het allicht een kans geven! Dan nu even terug naar de auditie. De jury beoordeeld je niet alleen op je zangtalent, maar ook op je gehele voorkomen. Het totale plaatje. Ze zijn op zoek naar iemand waar veel mensen muziek van zouden willen kopen. Daarom is het een goede tip om voorafgaand aan je auditie videobeelden van jezelf te maken en deze kritisch te bekijken. Zo krijg je een goed beeld van hoe je over zou komen op tv. Wanneer je ziet hoe je overkomt op de camera kun je hier en daar aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat je zelfverzekerd, maar zeker niet arrogant overkomt. Dit is namelijk wat de jury veelal zoekt. Wat je kunt doen is je soort van laten interviewen. Als iemand vragen aan je stelt die als ook tijdens de talentenshow gevraagd zouden kunnen worden, kan je oefenen met de manier waarop je antwoord geeft en kan je ook terugkijken hoe dit overkomt op de camera. Wees in ieder geval goed voorbereid! 

Fanbase en het nut ervan

Wanneer je de wereld van de muziekwereld en media in wilt gaan is het belangrijk om van te voren zoveel mogelijk naamsbekendheid te creëren. Dit kan je doen door slim gebruik te maken van social media kanalen. Door hier je songs of covers te plaatsen door middel van korte video's en een mooi profiel te creëren die zowel enthousiast als professioneel overkomt zullen mensen je gaan volgen. Misschien wel heel veel. Zo creëer je op een mooie manier je fanbase. Wanneer je meedoet met een talentenjacht en je hebt veel fans en volgers zal dit zeker in je voordeel werken wanneer het gaat om het stemmen! Je fans zijn bij uitstek de eerste personen die jou kennen en wanneer de eerste aflevering van jouw deelname aan een talentenjacht bekend wordt en uitgezonden wordt zal dit je een enorme sprong in de juiste richting geven. Behoud ook zeker goede interactie met je fanbase en dus je volgers. Post regelmatig nieuwe video's en laat weten waar je mee bezig bent. Houd de belangstelling hoog door regelmatig in de nieuwslijst voorbij te komen. Zo blijven je fans geïnteresseerd.