Vloeiend pianospelen is misschien wel een van de grootste uitdagingen voor elke beginnende (en meer gevorderde) pianist.
Je herkent het waarschijnlijk wel, als je aan het oefenen bent ga je automatisch langzamer spelen bij de moeilijke stukken. En als je een stuk met twee handen tegelijk moet spelen willen ze niet allebei even snel over de toetsen van je piano bewegen.
Hoe krijg je het nu voor elkaar dat je wel vloeiend piano kunt spelen? Hoe laat je allebei je handen even snel over de toetsen bewegen, en in hetzelfde ritme de toetsen aanslaan?
Pianospelen met een metronoom
Het gebruik van een metronoom wordt vaak onderschat bij pianospelen. Dit handige apparaatje helpt je op een hele eenvoudige manier het juiste ritme aan te houden. Zo voorkom je dat je heen en weer fladdert tussen langzaam en misschien zelfs haperend gespeelde stukken en snelle, bijna afgeraffelde stukken.
Door een metronoom te gebruiken tijdens het pianospelen heb je een vast ritme waar jij je aan kunt houden. Het hele muziekstuk speel je in een vast ritme waardoor het veel mooier zal klinken.
Piano oefeningen met een metronoom
Je kunt de metronoom op verschillende manieren inzetten tijdens het oefenen op je piano. We geven je twee voorbeelden, maar natuurlijk zijn er nog veel meer manieren. Wees vooral creatief en experimenteer met het gebruiken van je metronoom. Het zal je pianospel hoe dan ook ten goede komen.
Je kunt de metronoom bijvoorbeeld gebruiken om erachter te komen waar de, voor jou, moeilijke stukken zitten. Speel daarvoor eerst het muziekstuk zonder metronoom. Daarna stel je de metronoom in op het juiste tempo en speel je het muziekstuk nog een keer. Je zult merken dat je op sommige stukken moeite krijgt om het tempo bij te houden, of zelfs vastloopt.
Dit zijn de stukken die je apart gaat oefenen.
Een andere handige oefening is toonladders spelen met één hand. Je gebruikt de metronoom om het juiste ritme aan te houden en speelt een aantal keer de toonladder. Dan wissel je van hand. Zo leer je met beide handen contant en in hetzelfde ritme te spelen.
Oefen dit regelmatig en je zult merken dat je makkelijker beide handen in het zelfde ritme kunt houden.
Altijd pianospelen met een metronoom?
Pianospelen met één hand wil bij een beginnend pianist vaak nog wel lukken. Maar zodra die tweede hand erbij komt wordt het een ander verhaal. En dat is niet gek want onze hersenen vinden dit een hele opgave. Hier is veel oefening voor nodig. En natuurlijk de nodige motivatie.
Een metronoom kan je helpen om beide handen te laten samenwerken. Maar dit betekent niet dat je vanaf nu alleen nog maar met een metronoom moet gaan spelen. Het is vooral zaak om je eigen ritmegevoel te gaan ontwikkelen.
Laat de metronoom je helpen tijdens het oefenen maar vergeet niet zo nu en dan te vertrouwen op je eigen ritmegevoel.
Sommige pianisten gebruiken de metronoom het liefst zo min mogelijk. Het getik geeft ze een opgejaagd gevoel. Misschien heb jij hier ook last van?
Een metronoom blijft een onmisbaar apparaat, zeker voor de beginnende pianist. Wellicht ben je nog niet toe aan het door jou ingestelde ritme. Stel de metronoom gerust op een langzamer tempo in. Zodra je het muziekstuk onder de knie hebt in dit langzamere tempo kan je altijd nog sneller leren spelen.
Wil jij je pianospel nog verder perfectioneren? Of alle basistechnieken goed onder de knie krijgen? Volg dan onze online pianolessen en leer alles wat je weten moet, om heerlijk piano te kunnen spelen.