Piano leren spelen, hoe vaak moet je oefenen?
Piano leren spelen, hoe vaak moet je oefenen?

Piano leren spelen, hoe vaak moet je oefenen?

Wil je goed leren piano spelen, dan zal je moeten oefenen. Maar hoe vaak moet je oefenen om goed te leren spelen? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien, of eigenlijk horen!
Piano leren spelen heeft tijd nodig. En de ene pakt het nu eenmaal sneller op dan de ander. Maar met regelmatig oefenen zal je zeker resultaat boeken.

Oefenen met piano spelen, voor beginnersPiano Spelen Beginner

Wanneer je net begint met piano spelen wil je het liefst zoveel mogelijk tijd achter je piano doorbrengen. Je zit nog vol enthousiasme. En dat is prima, maar overdrijf het niet. Beginners kunnen het beste 20 tot 30 minuten per dag oefenen. Veel langer heeft geen zin, zeker niet in het begin. Je hersenen kunnen zoveel nieuwe informatie gewoon niet opnemen. Je kunt deze tijd langzaamaan uitbouwen.

Als beginner kan je prima vooruit met wekelijks een half uur les en daarnaast veel zelf oefenen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen op je eigen tempo online pianolessen te nemen.
Let er altijd op dat het geen ‘moeten’ wordt. Het is vooral de bedoeling dat je piano spelen leuk blijft vinden. Zodra je van jezelf moet oefenen, zal je de lesstof minder goed opnemen.

Oefenen met piano spelen, gevorderden

Wanneer je al meer gevorderd bent zal je langer kunnen en moeten oefenen. De lesstof wordt ingewikkelder en met een halfuurtje per dag red je het waarschijnlijk niet meer. Veel gevorderden zullen ongeveer één keer in de twee weken een uur les nemen. Zo hebben ze meer tijd om het geleerde tussendoor te oefenen.

Voor optimaal resultaat kan je de oefentijd opdelen in kortere sessies verdeeld over de dag. Zelfs professionele pianisten oefenen vaak niet meer dan 40 minuten achter elkaar. Korte oefenperiodes zijn veel effectiever. Stop met oefenen zodra je merkt dat je aandacht begint te verslappen.

Geen zin om te oefenen op de piano?

Heb je een dag echt geen zin om te oefenen? Voel je zeker niet schuldig en sla een dagje over. Je zou piano leren spelen kunnen vergelijken met sporten. Ook sporters nemen regelmatig een rustdag. Om hun spieren uit te laten rusten en de volgende keer weer topprestaties neer te kunnen zetten.
Zo is het ook met piano spelen. Een rustdag zorgt ervoor dat je hersenen alle informatie rustig kunnen verwerken waardoor het de volgende keer weer een stuk beter gaat.

Ga je toch oefenen terwijl je helemaal geen zin hebt, dan zal je weinig opsteken. Iets doen met tegenzin, vooral iets leren met tegenzin, wordt door onze hersenen zo goed als niet opgenomen. Doe je dit vaak dan kan het hele piano spelen je zelfs tegen gaan staan. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Ik heb het te druk om elke dag te oefenen

Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Dan is het best te begrijpen dat je niet elke dag tijd hebt om te oefenen op je piano. Je kunt je daar enorm schuldig over voelen, wat uiteraard niet helpt.
Spreek met jezelf af dat je in ieder geval 4 dagen in de week voor de volle 100% gaat oefenen. Lukt het je om toch meer tijd vrij te maken dan voelt dat alleen maar beter. Ja toch?

Piano Spelen gevorderde

Hoe vaak oefen jij op de piano?

Hoe vaak je oefent zal voor iedereen anders zijn. Wat voor de een werkt zal voor de ander niet werken. Ga dan ook voor jezelf na wat het beste bij jou past.
Lukt het om elke dag te oefenen, prima. Uiteindelijk zal het een gewoonte worden.
Heb je het daarvoor te druk? Probeer dan een aantal dagen in de week in te plannen. Zeker voor (jongere) kinderen is dit aan te raden. Verplicht elke dag oefenen kan tegen gaan staan waardoor ze het uiteindelijk helemaal opgeven.

Het plezier wat je beleeft aan piano leren spelen staat voorop. Oefen je minder dan zal je misschien minder snel vooruitgang boeken maar je komt er ook wel!
Hoe vaak oefen jij per week? Laat hieronder je reactie achter. Wie weet kan jij anderen inspireren met jouw oefenschema!