7 tips om je basgitaar goed af te stellen
7 tips om je basgitaar goed af te stellen

7 tips om je basgitaar goed af te stellen

Wil je zelf je basgitaar (leren) afstellen en wil je dit op de juiste manier doen? In dit blog geven we je 7 essentiële tips om je basgitaar goed af te stellen, wat je daarvoor nodig hebt en meer. 

7 tips om je basgitaar goed af te stellen

1. Halsafstelling: Een goede halsafstelling is essentieel voor een goed spelende basgitaar. Gebruik een inbussleutel om de truss rod in de hals van de basgitaar aan te passen. Draai de truss rod langzaam bij totdat de hals recht is, zonder dat er te veel spanning op staat.

2. Actie afstellen: De actie is de afstand tussen de snaren en de frets. Een te hoge actie kan het spelen bemoeilijken, terwijl een te lage actie kan zorgen voor fretbuzz (ratelende geluiden). Pas de brughoogte aan om de actie te verhogen of te verlagen. Gebruik een inbussleutel om de zadels van de brug omhoog of omlaag te draaien.

3. Intonatie controleren: Om ervoor te zorgen dat elke noot op de basgitaar zuiver klinkt, moet je de intonatie controleren. Stem eerst de basgitaar af en speel dan een octaaf op elke snaar op de twaalfde fret. Als de octaafnoot niet zuiver klinkt, pas dan de positie van het zadel aan met een schroevendraaier.

4. Snaren vervangen: Het regelmatig vervangen van je snaren is belangrijk voor een goede klank en speelbaarheid. Kies snaren die geschikt zijn voor jouw speelstijl en vervang ze minstens eens per paar maanden, afhankelijk van hoe vaak je speelt.

5. Elektronica controleren: Controleer regelmatig de elektronica van je basgitaar, zoals de potmeters en schakelaars. Reinig ze indien nodig met contactreiniger en vervang kapotte onderdelen.

6. Hals en body reinigen: Het regelmatig schoonmaken van de hals en body van je basgitaar helpt bij het behoud van de afwerking en het verlengen van de levensduur van het instrument. Gebruik een zachte doek om stof en vuil te verwijderen. Gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel speciaal voor gitaren.7. Stemmen: Zorg ervoor dat je basgitaar altijd goed gestemd is voordat je begint met spelen. Gebruik een stemapparaat om de juiste toonhoogte van elke snaar te bepalen.

Door deze tips op te volgen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je basgitaar goed blijft presteren en lang meegaat. 

Zelf je basgitaar afstellen

Zelf je basgitaar afstellen kan even wat tijd en oefening vergen, maar het is de moeite waard om een goed spelende basgitaar te hebben. Hieronder de stappen op een rij:

- Halsafstelling: Gebruik een inbussleutel om de truss rod in de hals van de basgitaar aan te passen. Draai langzaam bij totdat de hals recht is, zonder te veel spanning.

- Actie afstellen: Pas de brughoogte aan om de afstand tussen de snaren en de frets te verhogen of te verlagen. Gebruik een inbussleutel om de zadels van de brug omhoog of omlaag te draaien.

- Intonatie controleren: Stem de basgitaar af en speel een octaaf op elke snaar op de twaalfde fret. Pas de positie van het zadel aan met een schroevendraaier als de octaafnoot niet zuiver klinkt.

- Snaren vervangen: Kies snaren die geschikt zijn voor jouw speelstijl en vervang ze regelmatig, minstens eens per paar maanden.

- Elektronica controleren: Controleer regelmatig de potmeters en schakelaars van je basgitaar. Reinig ze indien nodig met contactreiniger en vervang kapotte onderdelen.

- Hals en body reinigen: Maak regelmatig de hals en body van je basgitaar schoon met een zachte doek en eventueel een mild reinigingsmiddel speciaal voor gitaren.

- Stemmen: Zorg ervoor dat je basgitaar altijd goed gestemd is voordat je begint met spelen. Gebruik een stemapparaat om de juiste toonhoogte van elke snaar te bepalen.

Door deze stappen te volgen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je basgitaar goed blijft presteren en lang meegaat.

Je basgitaar laten afstellen door een professional

Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als je liever een professional naar je basgitaar laat kijken, kun je ervoor kiezen om je gitaar af te laten stellen door een professionele gitaarbouwer of technicus. Zij hebben de kennis en ervaring om je instrument optimaal af te stellen en eventuele problemen op te lossen.

Een professionele basgitaarafstelling kan onder andere bestaan uit het rechtzetten van de hals, het aanpassen van de actie en het controleren en afstellen van de intonatie. Ze kunnen ook de elektronica controleren en eventuele reparaties uitvoeren.

Het is aan te raden om periodiek je basgitaar door een professional te laten afstellen, vooral als je merkt dat er problemen zijn met de speelbaarheid of de klank van het instrument. Een professionele afstelling kan je basgitaar weer als nieuw laten klinken en spelen.

Zoek naar een betrouwbare gitaarbouwer of technicus in jouw omgeving en maak een afspraak om je basgitaar af te laten stellen. Bespreek je wensen en eventuele problemen die je ondervindt, zodat ze het instrument naar jouw specifieke behoeften kunnen afstellen.

Het kan zijn dat er kosten verbonden zijn aan het afstellen van je basgitaar door een professional, maar het is een investering die de moeite waard is als je wilt dat je instrument optimaal presteert.


Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online basgitaarles kun je bij ons ook terecht voor: 


Online gitaarles 

Online pianoles 

Online zangles