Gitaareffecten Phaser, Chorus of Flanger
Gitaareffecten Phaser, Chorus of Flanger

Gitaareffecten Phaser, Chorus of Flanger

In een vorig blog voor de gitarist hebben we het met je gehad over de gitaareffecten Fuzz, Distortion en Overdrive. Dit blog over de meest populaire vervormingseffecten lees je hier. In dit blog gaan we het met je hebben over de gitaareffecten Phaser, Chorus en Flanger. De elektrische gitaar heeft zoveel potentie en je kan zo enorm veel met gitaareffecten bereiken dat we in dit blog deze keer de aandacht vestigen op de meest populaire modulatie gitaareffecten. Zoals je al wel zult begrijpen zijn dit voornamelijk de effecten Phaser, Chorus en Flanger. Deze effectpedalen kunnen zowel in combinatie van de bovengenoemde vervorming pedalen worden gebruikt als alleen. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt met deze effectpedalen of wat voor effect ze hebben op je gitaarspel? Lees dan snel verder.

Gitaareffecten Phaser, Chorus en Flanger

De gitaareffecten oftewel de effectpedalen Phaser, Chorus en Flanger hebben alle drie iets met elkaar gemeen. Ze zijn namelijk alle drie een effect waarbij een zogenoemd droog signaal in combinatie wordt gebracht met een nat signaal. Dit klinkt je misschien voor nu een beetje vreemd in de oren, maar eigenlijk is het heel simpel. Met een droog signaal wordt het oorspronkelijke signaal bedoeld en met een nat signaal het echogeluid oftewel het tweede signaal. In dit blog geven we je een paar handvatten zodat je als beginnend, maar ook al gevorderd gitarist een goede start kunt maken. Ook wanneer je nieuw bent in het gebruik van effectpedalen, proberen we je het allemaal zo goed mogelijk uit te leggen zodat je de info hieronder goed kunt volgen en stapsgewijs kunt gaan gebruiken tijdens je gitaarspel.

Phaser: een romig fase effect

Zoals de naam Phaser al doet vermoeden is dit gitaareffect een fase effect. Dit effect zorgt ervoor dat het tweede signaal er periodiek voor zorgt dat het oorspronkelijke of eerste signaal wegvalt. Je kunt het zien als een soort van dik en romig phaser sound welke ontstaat doordat het filter van het opvolgende (tweede) signaal zich als het ware door diverse frequenties heen beweegt. Het Phaser effect ligt in het verlengde van de Flanger. Je gebruikt Phaser om een gestroomlijnd effect binnen je gitaarspel te verkrijgen.

Het modulatie effect van het Phaser effectpedaal vindt zijn oorsprong in de jaren 1960. Pas in de decennia die volgden verkreeg dit effectpedaal bekendheid doordat bekende gitaristen zoals Eddie van Halen het Phasing effect ging gebruiken. Phase effect pedalen zoals de Phase 90 en MXR vervulden een belangrijke rol in nummers zoals 'Ain't Talkin 'Bout Love'. Wil je de klassieker 'Little Wing' naspelen van Jimi Hendrix? Dan is een phaser gebruiken er erg goed geschikt voor om de studio sound van dit bekende nummer te kunnen nabootsen.

Het Chorus effect

Het Chorus effectpedaal staat erom bekend dat deze één enkele gitaar als twee gitaren kan laten klinken. Hiervoor is dit specifieke pedaal speciaal ontwikkeld. Geweldig effect als je een solo gitarist bent of de enige gitarist in je band en je geluid meer diepgang wilt geven. Als we gaan kijken naar het woord Chorus betekent dit woord in het Nederlands onder andere 'koor'. Hierdoor krijg je een beetje een idee wat dit pedaal voor een effect heeft op je gitaarspel. Het tweede signaal wordt als het waren een aantal seconden vertraagt waardoor het lijkt alsof er meerdere gitaristen aan het spelen zijn. Soms wordt ook tot een bepaalde hoogte de toonhoogte aangepast om een nog duidelijker effect te verkrijgen. Of je dit ook toepast ligt geheel aan je persoonlijke voorkeur.

Wil je een subtiel extra gitaargeluid die wat meer op de achtergrond blijft? Dan pas je de toonhoogte niet aan. Wil je dat het tweede signaal meer lijkt als een op zichzelf staand gitaarspel? Dan zet je de aanpassing van de toonhoogte wel in. Dit heeft tot gevolg dat er een soort sprankelend geluid wordt geproduceerd met een ietwat warme ondertoon. Door veel gitaristen wordt het Chorus gitaareffect ook wel als waterachtig omschreven. In de jaren 1980 was het Chorus effect een veelgebruikt en erg populair modulatie effectpedaal. Sinds de jaren 1990 werd de voorkeur gegeven aan chorus pedalen met iets meer nuance.

Flanger: het woosh-achtige geluid

Achterin de jaren 1960 is het gitaareffect Flanger ontwikkeld. Door het geluid van twee verschillende opnames met hetzelfde geluid af te spelen en vervolgens één van deze opnames te vertragen werd het Flanger effect bereikt. Het vertragen gebeurde destijds door op de opstaande rand (oftewel de flens) te leunen. Dit noemde ze in die tijd tape flanging en zo kreeg dit effect dan ook zijn benaming. In het heden wordt dit effect natuurlijk niet meer zo bereikt, maar door een steeds herhalend tweede signaal met een zogeheten filter te produceren. Flanger komt in klank veel overeen met het Chorus gitaareffect. Wanneer je het Flanger effect op de meer extreme stand gebruikt zal deze een soort wooshend geluid produceren. Bekende bands van vroeger zoals Queen en Heart gebruikte de Flanger regelmatig en dat is goed te horen in het nummer Keep Yourself Alive van Queen en Barracuda van Heart. Een ander muzieknummer waarin Flanging goed te horen is, is het nummer Are You Gonna Go My Way.

Gitaarlessen

Ben jij helemaal dol op gitaar spelen en vind je vooral de elektrische gitaar een geweldig instrument? Dan raad ik je aan om zeker eens te kijken naar (elektrische) gitaarlessen. Natuurlijk kan je jezelf een hele hoop aanleren, maar als het goed om een professioneel gitaarspel bereiken dan is het toch wel aan te raden om op zoek te gaan naar goede gitaarles. Op deze manier zal je op een effectieve en zeer leerzame manier je gitaar leren hanteren en de sterren van de hemel spelen. Maar ook zal je leren welke gitaareffecten er zijn, welke functies ze hebben en hoe je ze kunt gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk mooi meegenomen dat je les krijgt van een professional die alles weet over hoe je het beste uit je gitaarspel kunt halen.