De beste gitaar effecten voor jouw elektrische gitaar
De beste gitaar effecten voor jouw elektrische gitaar

De beste gitaar effecten voor jouw elektrische gitaar

Gitaar effecten geven jouw elektrische gitaar een geheel eigen sound. Met de juiste effecten kan je jouw gitaar geweldig laten klinken. Maar welke effecten kies je? Als je nog niet zoveel ervaring hebt met je elektrische gitaar dan kan je gemakkelijk verdwalen in het ‘gitaar-effecten-bos’.

Daarom willen we je in deze blog op weg helpen door je te laten zien welke gitaar effecten er zijn en wat ze doen. Zodat de keus voor jou een stuk makkelijker wordt.

Welke gitaar effecten zijn er voor mijn elektrische gitaar

Er zijn heel veel verschillende effecten voor je elektrische gitaar. Misschien heb je al eens bij een muziekwinkel staan kijken. Dan weet je, er is keus genoeg. Maar welke past nu het beste bij de sound die jij wilt krijgen?Gitaar effecten elektrische gitaar

De effecten pedalen kan je grofweg verdelen in vier groepen:

  • Vervormingspedalen
  • Modulatiepedalen
  • Tijdsgebaseerde effectpedalen
  • Compressor, boost en envelope-filter

En dan kan je deze gitaar effecten ook nog onderling gaan combineren.

Gitaar effecten: Het vervormingspedaal

De groep vervormingspedalen geeft die stevige rock- of metal sound aan je gitaar. Dit gitaar effect geeft het bekende krachtige en rauwe gitaargeluid dat je veel hoort in de moderne muziek. Er zijn verschillende vervormingspedalen.

Het overdrive pedaal geeft een licht overstuurd geluid. Dit effect kan een buizenversterker net dat beetje extra geven, voor een dikke en stevige klank. Wil je een extra zwaar overstuurd geluid dan kies je voor een distortion pedaal.
Dan is er ook nog het fuzz pedaal. Dit gitaar effect is gebaseerd op de korrelige, zoemende vervorming die ontstaat bij defecte elektronica, wat onverwachts een muzikale topper bleek te zijn.

Gitaar effect: Het modulatiepedaal

Het modulatiepedaal geeft het inkomende gitaargeluid een extra dimensie door het originele signaal aan te passen en/of er iets aan toe te voegen. Hierdoor worden de klanken voller en ‘breder’.

Ook hier zijn verschillende modulatie effecten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de chorus kopieert het signaal en laat deze op een iets andere toonhoogte weer horen. Hierdoor wordt de klank voller. Vergelijkbaar met meerdere zangers die hetzelfde muziekstuk zingen. Doordat hun stemmen nooit allemaal even hoog zijn krijg je een hele volle en rijke klank.

Dan zijn er nog de phaser en flanger. De phaser geeft een vertraagd effect van de originele klanken. Een ‘golvende’ klank is het resultaat. De flanger geeft ook een korte vertraging maar deze wordt herhalend toegevoegd.

Gitaar effect: Tijdsgebaseerde effecten

Met een delay gitaar effect kan je zelf bepalen wanneer het gitaarsignaal herhaald wordt. Een delay pedaal geeft je de mogelijkheid heel nauwkeurig in te stellen hoe lang de vertraging moet zijn, hoe vaak je deze wilt herhalen en op welk volume.

Daarnaast heb je ook nog de reverb. Dit pedaal geeft een galm effect door het inkomende signaal te vertragen en opnieuw weer te geven. Je hoort bijna niet welke klank de herhaling is en welke het nieuwe signaal. Beiden vormen samen een nieuwe klank.
Ook hier zijn weer verschillende types in te krijgen met elk hun eigen sound.

Gitaar effecten

Gitaar effect: Compressor, boost en envelope-filter

Deze gitaar effecten beïnvloeden allemaal het volume van je gitaar. Boosters, het woord zegt het al, versterken het volume zonder het te vervormen. Zo kan je met één druk op de knop je gitaarspel boven het geluid van de band uit laten komen.

Een compressor laat je gitaar meer gelijkmatig klinken. Harde klanken worden zachter, zachte klanken worden harder. Met een envelope filter kan je bepaalde frequenties uit je gitaarsignaal filteren.

Nog meer gitaar effecten voor je elektrische gitaar

De bovengenoemde gitaar effecten zijn lang niet alle effecten die er voor je elektrische gitaar te krijgen zijn. Maar het geeft je een globaal overzicht. Er zijn zelfs Multi effecten waarmee je meerdere effecten in één pedaal hebt. Dit is een voordelige keus als je meerder effecten wilt hebben of als je wilt experimenten met verschillende sounds.

Om een goede keus te maken is het handig als je verschillende effecten kunt uitproberen. Misschien heb je vrienden waar je effecten van kunt lenen. Zo kom je er vanzelf achter welke effecten jouw elektrische gitaar precies die sound geven waar jij naar op zoek bent.

En tot die tijd, vooral blijven oefenen met onze online gitaarlessen, om je techniek tot in de puntjes te optimaliseren!