Faalangst overwinnen. Zo wordt ook jij muzikaal vrij!
Faalangst overwinnen. Zo wordt ook jij muzikaal vrij!

Faalangst overwinnen. Zo wordt ook jij muzikaal vrij!

Je heb een grote passie voor muziek, je wordt er gelukkig van! Maar het lukt je niet om dit geweldige gevoel met anderen te kunnen delen. Niets is zo vervelend als wanneer je enorm van zingen of een instrument bespelen houdt, maar je het niet durft voor andere mensen. Gezonde spanning heeft iedereen. Deze positieve vorm van stress zorgt er vaak voor dat je een geweldig prestatie kunt neerzetten. Veelal verdwijnt deze spanning na een paar maten zingen of spelen. Bij jou gaat de spanning niet weg en wordt misschien zelfs alleen maar erger. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van faalangst. Wat is faalangst eigenlijk en waar komt het vandaan? En misschien nog belangrijker; hoe ga je de faalangst overwinnen? In dit blog vertel ik je er alles over. Lees je mee?

Faalangst. Wat is het?

Met muziek maken leg je je ziel bloot. Er ligt veel emotie in muziek. Vooral wanneer je zingt stel je je kwetsbaar op omdat zingen een heel persoonlijk instrument is. Je stem is immers uniek. Dat maakt het natuurlijk ook zo spannend om het met anderen te delen! Zo goed als iedere zanger(es) en iedere muzikant vindt de eerste keren zingen of spelen voor een publiek, hoe klein of hoe groot dan ook, erg spannend. Dit went vaak vanzelf. Maar wat als de angst niet weggaat? Wat is gezonde spanning en wanneer spreek je van faalangst, podiumangst of plankenkoorts? Hieronder een aantal voorbeelden om faalangst te herkennen;

  • je houdt heel erg van zingen of een instrument bespelen, maar zodra je denkt dat iemand je kan horen klap je volledig dicht,
  • je bent bang dat anderen jouw muzikale kunsten niet kunnen waarderen en je hierop zullen veroordelen,
  • het zweet breekt je uit zodra je voor anderen moet gaan zingen of spelen,
  • je hart bonst, je krijgt het warm en loopt rood aan,
  • Wanneer je op een podium staat verstijf je,
  • je krijgt een droge mond en een brok in je keel waardoor er niets meer uit je handen of keel komt,
  • thuis durf je soms niet eens te zingen of spelen omdat je bang bent dat de buren je horen,
  • je vindt jezelf niet goed genoeg en bent bang dat anderen dat ook vinden.

Waar komt de angst vandaan?

Faalangst kan een grote domper zijn op het plezier dat je beleeft aan muziek maken. Waarschijnlijk wil je niets liever dan jouw muzikale talent en muziekplezier met anderen delen. Dan is het in de eerste plaats belangrijk om na te gaan wat je tegen houdt. Waar komt jouw faalangst vandaan? Het is goed om te onthouden dat je echt niet de enige bent die het eng vindt om voor anderen te spelen of zingen. Wanneer je zingt of op een andere manier muziek maakt leg je een stukje van je ziel bloot. Heel veel mensen vinden het moeilijk zichzelf op deze manier open te stellen. Faalangst is een angst die je ervan weerhoudt om te doen wat je het liefste doet. Anderen jouw muzikale talent laten horen. Je weet dat je het kan, je hebt al langere tijd les of misschien zelfs al jaren ervaring. Maar toch houdt iets je tegen. Waarom is dat toch? Misschien vind je jezelf niet goed genoeg. Misschien ben je bang dat anderen je niet goed genoeg vinden. Het kan werkelijk van alles zijn wat je tegen houdt om voor anderen te zingen of spelen, maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Je hebt te weinig vertrouwen in je eigen kunnen!

Hoe kan je faalangst overwinnen?

Faalangst en podiumangst om te zingen en spelen is erg vervelend, maar gelukkig kan je er iets tegen doen! Je zult jezelf wel echt moeten uitdagen en doorzetten want alleen dan kom je er vanaf. Wil je strijd aangaan met faal- en podiumangst? Lees dan onderstaande tips en ga ervoor!

Heb vertrouwen in jezelf

Door je zelfvertrouwen te verbeteren zal je merken dat je steeds minder last zal hebben van faalangst. Maar hoe doe je dat? Wees niet te kritisch naar jezelf. Perfectie bestaat niet. Natuurlijk wil je het allerbeste uit jezelf halen, maar haal jezelf niet naar beneden! Neem jezelf op, luister naar opbouwende kritiek en verbeter de punten waar je aan wilt werken en vergeet vooral niet om te genieten. Je bent tenslotte met je passie bezig!

Neem coaching

Heb je nog geen zang- of instrumentale coach? Misschien is het dan nu wel een goed moment om een coach te gaan zoeken die goed bij je past. Een goede coach kan je namelijk stap voor stap door het proces heen helpen om van faalangst af te komen!

Bereid je goed voor

Wanneer je faalangst hebt is een goede voorbereiding erg belangrijk. Probeer voor jezelf alvast te visualiseren hoe het zal voelen als je voor iemand of misschien zelfs een publiek staat te spelen of zingen. Probeer echt het moment mee te maken. Op deze manier zal de angst er nog steeds wel zijn, maar zijn je hersenen al soort van voorbereid op het moment. Dit wordt ook wel mentaal voorbereiden genoemd.

Grijp niet naar alcohol, drugs of cafeïne. Drink water!

Alcohol, drugs of cafeïne en dergelijke peppende middelen gaan jou niet helpen om van de faalangst en plankenkoorts af te komen! Integendeel zelfs. Je hartslag gaat omhoog, je hebt teveel energie en de adrenaline giert door je lijf. Geen goede combi met angst als je het mij vraagt. Zorg voor een goede conditie en drink veel water. Voldoende beweging zal je helpen om beter te kunnen ontspannen en het water zorgt ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Dat is wel zo fijn als je een droge mond hebt van de zenuwen!

Adem rustig en ontspan

Door jezelf op je ademhaling te richten zal je direct de effecten hiervan merken. Haal rustig adem wanneer je de angst voelt, ontspan je en voel de kalmte in je lichaam. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen en je zult merken dat je jezelf een stuk rustiger kunt houden en meer kunt ontspannen hierdoor. Heb je nog nooit ademhaling- of ontspanningsoefeningen gedaan? Dan is dit een mooi moment om daarmee te beginnen!

Denk positief!

Jezelf muzikaal laten horen is voor jou het leukste wat er is! Denk daarom positief! Wat als er iets misgaat? Heel simpel gezegd; dan gaat het maar mis. Perfectie bestaat niet en door je goed voor te bereiden en positief te denken zal je sterker in je schoenen staan! Waarschijnlijk zal je in het begin erg zenuwachtig zijn, zullen je knieën knikken en zul je je ongemakkelijk en benauwd kunnen voelen. Ga de strijd aan met de faalangst en sla jezelf er doorheen. Ga het doen, ondanks dat je het erg eng vindt en zet door! Begin met 1 persoon en bouw het langzaam op. Ook jij kan faalangst overwinnen!