Bevrijd je stem
Bevrijd je stem

Muziek hoort bij het leven, het is onlosmakelijk verweven met de essentie van ons bestaan. Je ziet het al aan heel jonge kinderen, die al experimenterend de magie van het ritme ontdekken, door te trommelen met hun vingers, met stokken op een trommeltje of ergens anders op te slaan. Het ritme heeft zijn eigen cadans, het heeft een eigen betovering. Dan volgt de ontdekking van de eigen stem, de trilling die het geluid letterlijk en figuurlijk in je los weet te maken. Klanken die aaneengeregen een lied vormen, dat een eigen verhaal vertelt en nieuwe werelden opent. Klanken die je meenemen van droefheid naar vrolijkheid, van melancholie naar geluk. Zingen is toch eigenlijk iets prachtigs!

Iedereen wil zingen

Met zo’n prachtig instrument als de eigen stem, waar zoveel magie mee tevoorschijn kan komen, is het niet verwonderlijk dat zoveel mensen gaan zingen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook in duo’s, kleinere zanggroepen of in grotere koren. En dat kan prachtig zijn, de samenklank van stemmen kan iets toevoegen aan het gevoel dat de muziek kan oproepen. En natuurlijk bieden meerdere stemmen de mogelijkheid om met meerstemmig werk aan de slag te gaan. En of je nu eenstemmig of meerstemmig werk ten gehore brengt, de gezamenlijke beleving van zanger, koor en publiek voegt absoluut iets toe aan het geheel, draagt op zijn eigen manier bij aan een stukje geluk. En dat is mooi.

Voor iedereen?

Hoe mooi dit allemaal ook kan zijn, er zijn toch nog heel wat mensen waarvoor de drempel nog net te hoog is. Mensen die in hun binnenste heel goed voelen dat ze met muziek aan de slag willen, willen meezingen, maar toch de stap niet maken om hun stem te roeren, laat staan om zich aan te sluiten bij anderen. Dat heeft vaak te maken met een zekere angst, het gevoel beoordeeld te worden en afgewezen. Als je mensen hierop bevraagd zul je vaak antwoorden krijgen als ‘Ik kan niet zingen’, ‘Ik heb geen mooie stem’, en dergelijke. De vele talentenjachten op televisie, waar het ene toptalent na het andere acteert, en waar soms toch hele mooie stemmen niet eens doorgaan naar een volgende ronde zullen dit gevoel vaak alleen nog maar bevestigen en versterken.

Maak je stem vrij!

Het is tijd voor een andere benadering, een verschuiving van het accent. Natuurlijk is het mooi dat anderen plezier beleven aan jouw zingen, maar het allerbelangrijkste is dat je zelf plezier beleeft aan je eigen stem, je eigen klanken. Het wordt tijd dat we ons vrij weten te maken van het oordeel, maar onze eigen stem beleven als kostbaar stukje van onszelf, als middel om ons eigen innerlijk beleven letterlijk een stem te geven.

Zingen vanuit jezelf

Iedereen met een stem kan klanken maken. Door je eigen geluid te laten horen spiegel je je eigen emoties, wat in je eigen binnenste leeft en tot ontplooiing wil komen. Je eigen stem, je eigen lied brengt je in verbinding met je innerlijke kracht en leert je veel over wie je bent en hoe je in je leven staat. Het zingen vanuit jezelf is zonder oordeel, het is van jezelf. Het is niet raar dat op ontspannen momenten je eigen klank tevoorschijn durft te komen – of dat nu onder de douche is of gewoon op straat als je in jezelf een melodie neuriet. Het is heerlijk als je eigen stem zich vrij voelt om zich te laten horen, op zijn minst aan jezelf.

Een bevrijde stem leert zingen

Als je vertrouwd raakt met je eigen geluid en plezier beleeft aan het zingen zonder oordeel, dan zal je eigen klank zich ontwikkelen en verbeteren. Dan kun je altijd besluiten of je je ergens bij aansluit. Misschien zing je lekker voor jezelf, misschien ga je bij een koor of zangensemble. Wil je je echt doorontwikkelen, dan kun je er altijd voor kiezen om zangles te nemen. Met een bevrijde stem ben je in verbinding met jezelf, je eigen gevoel. En dat maakt niet alleen je zingen beter, je wordt er ook gelukkiger van.

Online zangles volgen

Online zangles volgen
Wil je beter leren zingen? De online Muziek Academie heeft online zanglessen voor je klaarstaan. De meest complete oplossing voor online zangles voor beginners en gevorderden.

  • Leer zingen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Meer dan 450 zanglessen
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online zangles

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online zangles verzorgt de Online Muziekacademie ook:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: