Improviseren over de Standard Blue Bossa
Improviseren over de Standard Blue Bossa

Improviseren over de Standard Blue Bossa

Heb je weleens gehoord over de improvisatie over een standard en wil je weten wat het precies betekent? In dit artikel gaan we je er alles over vertellen. Maar ook gaan we met je aan de slag om het improviseren over de Standard Blue Bossa zelf onder de knie te krijgen. Lees je mee?

Improviseren over de Standard Blue Bossa

Voordat je aan de slag kunt met het improviseren over een liedje (standard) Is het belangrijk om uit te zoeken in welke toonsoort het liedje oftewel de standard geschreven staat. Ook is het belangrijk na te gaan of er modulaties in het liedje zitten. Een handige methode om dit te doen is de trappen-analyse. Wat is een trappen-analyse en hoe pas je de analyse toe? Dat en meer lees je hieronder.

Trappen-analyse en toepassing

Improvisatie is een breed begrip in de muziekwereld en je kunt het dan ook toepassen op veel onderdelen binnen de muziek. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je nodig hebt voordat je kunt gaan improviseren over bijvoorbeeld een akkoordenschema. Allereerst ga je een analyse maken van het akkoordenschema van het muzieknummer dat je wilt gaan spelen om te gaan uitzoeken hoe je kunt improviseren over dit betreffende liedje. Zoals hierboven al genoemd gaan we hierbij gebruik maken van de trappen-analyse. Trappen is een begrip in de muziek die bestaat uit, of aangegeven wordt met romeinse cijfers en deze cijfers zijn gebaseerd op de noten van een toonladder. Voorbeeld: je neemt een akkoord en je speelt daar de toonladder van, je hebt dan verschillende noten. De eerste noot is de eerste trap, de tweede noot is de tweede trap en zo verder.

Zo is bijvoorbeeld de II-V-I, ook wel het twee-vijf-eentje genoemd, erg bekend en over de jaren een begrip geworden in de Jazz muziek. In Blue Bossa komt de II-V-I zelfs drie keer voor! Je noemt dit ook wel een akkoord gang. De II-V-I is gebaseerd op de Trappen-analyse. Het betekent dus dat je eerst de tweede noot (of het akkoord) speelt, dan de vijfde en dan de eerste. Probeer het zelf ook eens! Het zal even uitproberen zijn, maar improvisatie over standards, oftewel muzieknummers, is een enorm leuke bezigheid en zal jouw ervaring als muzikant nog breder maken. Wil je meer weten over improviseren? Lees dan ook eens ons blog 'In 6 stappen dichterbij goede zang en improvisatie' en ontdek wat je allemaal met improvisatie kunt.

Reactie plaatsen