Wat is een stemapparaat? - OnlineMuziekAcademie.nl
Stemapparaat

Stemapparaat

Een stemapparaat wordt ook wel eens een tuner genoemd. Een stemapparaat is bedoeld om het gemakkelijker te maken om muziekinstrumenten te stemmen. Het stemapparaat dateert van 1938. Destijds werkte het apparaat nog met stroboscopische lichtpulsen. Niet voor niets werd het destijds ook wel strobe tuner genoemd. Tegenwoordig zijn stemapparaten zelfs al in de vorm van apps op je smartphone beschikbaar.

Stemapparaat is in staat om een toon uit te zenden

 

Kijk je naar een eenvoudig stemapparaat, dan is een dergelijk apparaat in staat een toon uit te zenden. Wil je een instrument stemmen, dan wordt de uitgezonden toon vergeleken met de toon van het instrument. Met behulp van zwevingen kan een muzikant vervolgens heel aardig inschatten of de toonhoogte van het instrument goed of niet goed is. Er zijn ook meer geavanceerde stemapparaten. Dergelijke apparaten zijn in staat de toonhoogte van een geluidsbron te meten. Ook tijdens studies wordt het stemapparaat gebruikt, uiteraard ook om de zuiverheid te checken. Er zijn overigens ook polyfone stemapparaten beschikbaar. Deze apparaten zijn in staat tegelijk meerdere tonen uit te zenden en te registreren.

Stemvork is een bekende variant van een stemapparaat

 

Een bekende vorm van het stemapparaat is de stemvork. Oo koordirigenten gebruiken het stemapparaat zeer regelmatig, zeker als sprake is van a capella zang, ofwel zingen zonder muziek.  Gitaristen hebben weer eigen stemapparaten en zo zijn er tal van verschillende toepassingen van het onmisbare stemapparaat.  

 

Met motortje en te bedienen met voetpedaal

 

Dat dit apparaat zich buitengewoon ontwikkeld heeft blijkt wel uit het feit dat er speciaal voor de gitaar apparaten zijn met een motortje. Die stemt helemaal zelf de snaren op de goede toonhoogte. Ideaal om gitaar leren spelen op de juiste toonhoogte.  En om het nog mooier te maken, er zijn stemapparaten die je prima met een voetpedaaltje kunt bedienen.
 
Reactie plaatsen