Keyboard op de computer spelen | Online Muziek Academie
Keyboard op de computer spelen

Is het altijd al je droom geweest om te leren spelen als Beethoven of Wagner, of lijkt het je simpelweg leuk om jezelf een beetje wegwijs te kunnen maken op de piano? Dan hebben we goed nieuws voor je: tegenwoordig hoef je hiervoor geen piano of keyboard meer aan te schaffen. Je kunt vrij gemakkelijk piano spelen op je laptop.

Online piano spelen op een laptop is natuurlijk niet zo romantisch als spelen op een fysieke piano, maar het is wel een hele goede, goedkope en mobiele manier om de basis van het spelen eigen te maken. Een groot verschil tussen het spelen op een daadwerkelijke piano en het spelen van piano op je laptop, is dat je gebruik maakt van verschillende toetsen. Een toetsenbord ziet er tenslotte heel anders uit dan de toetsen van een piano of keyboard. De meeste virtuele piano’s hebben hetzelfde voorkomen als pianotoetsen, je bedient de toetsen met je laptoptoetsenbord, maar ziet wel welke pianotoetsen door welke toetsenbordtoetsen worden gerepresenteerd. Zo leer je precies welk geluid uit welke toets voortkomt.

Spelen vanaf je laptop hoeft dus helemaal geen probleem te zijn. Er komt veel meer kijken bij het bespelen van de piano dan enkel waar welke toets zich bevindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het leren van noten en ‘omkeringen’. Wanneer je geen piano in de buurt hebt, kun je dit wél oefenen wanneer je piano speelt vanaf de computer of laptop. Zo krijg je wat meer feeling met de aspecten die te maken hebben met het spelen van de piano. Je kunt bijvoorbeeld les nemen bij een muziekdocent en thuis oefeningen doen op je laptop.

Toegankelijk voor iedereen

Of je nu eerst wil uitvogelen of pianospelen iets voor jou is, of als je simpelweg (nog) geen budget of ruimte hebt om een fysieke piano aan te schaffen: online piano spelen is toegankelijk voor iedereen. Veel programma’s die online piano spelen aanbieden, laten door middel van een score zien hoe moeilijk verschillende nummers zijn om te spelen. Iemand die al een tijdje bezig is kan voor nummers kiezen die wat gecompliceerder zijn, terwijl een beginner kiest voor een simpel liedje.

Verschillende apps en softwareprogramma’s om online piano te spelen

Wanneer je op Google zoekt naar een programma of website met een virtuele piano, dan merk je al snel dat er tal van verschillende uitgevers zijn die hierin voorzien. We adviseren om meerdere van dit soort websites en programma’s uit te testen, zo merk je vanzelf welke hiervan voor jou intuïtief en gebruiksvriendelijk aanvoelt. Pianu is bijvoorbeeld een populaire website die online pianospelen mogelijk maakt. Veel van dit soort aanbieders hebben ook een grote database met liedjes die je kunt oefenen.

Wil je écht piano leren spelen?

Wanneer je echt piano wil leren spelen dan is enkel gebruik maken van een virtuele piano natuurlijk niet genoeg. Hiervoor adviseren we om lessen te nemen en uiteindelijk, als dit mogelijk is, een klassieke piano of een digitale piano aan te schaffen. Het leren spelen van piano eist namelijk ook behoorlijk wat oefening van de vingers: net als dat leren typen met tien vingers bijvoorbeeld oefening vereist. Toch is een virtuele piano heel handig om wat meer theoretische kennis in de praktijk te testen en uit te porberen, zoals noten en tonen.