Hoe maak je je piano schoon - Online Muziek Academie
Hoe maak je je piano schoon

Sommige mensen kiezen voor lessen om piano te leren spelen, anderen leren piano spelen op YouTube, en weer anderen doen het allebei. Als je een piano in je woning hebt staan, is het in elk geval van belang om deze schoon te houden. Niet alleen voor het oog, maar ook omdat dit belangrijk is voor het onderhoud van je piano. Om je piano te blijven onderhouden moet je een aantal dingen doen: er op blijven spelen zodat de onderdelen in beweging blijven, je piano stemmen, na lang gebruik eventueel onderdelen vervangen én in elk geval je piano met enige regelmaat schoonmaken. Dat lijkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, in dit artikel leggen we je uit hoe je de klankkast en toetsen schoon kunt houden zonder je piano te beschadigen.

De klankkast

De buitenkant van de kast van de piano is niet zo moeilijk. Gebruik hier een (microvezel)doekje voor dat heel licht vochtig is en wrijf deze vervolgens meteen droog met een andere doek. Wanneer je de nerven van het hout kunt zien zitten, is het belangrijk om in de richting van het hout schoon te maken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je pianokast te polijsten, dit hoeft echter niet vaak te gebeuren en is best veel werk. Mocht je niet goed weten hoe je dit aanpakt, kun je je piano altijd laten polijsten door iemand die dit vaker heeft gedaan. Het is natuurlijk ook mogelijk om hiervoor een professional in te huren.

De binnenkant van de klankkast is iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Het is een plek waar voornamelijk stof verzameld. Om deze stof te verwijderen is het verstandig om een spuitbus met samengeperste lucht te kopen. Dit wordt vooral gebruikt om de binnenkant van computers stofvrij te maken, maar je kunt dit ook probleemloos gebruiken om de binnenkant van de pianokast mee schoon te maken. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat je per ongeluk iets stuk maakt doordat je er per ongeluk te veel druk op zet of uitschiet. De samengeperste lucht uit een spuitbus komt ook nog eens in kiertjes en hoekjes waar je met de hand niet goed bij kunt.

De toetsen

Hoe vaak je je handen ook wast, wanneer je regelmatig piano speelt worden de toetsen ongetwijfeld vies. En natuurlijk zal er ook altijd een laagje stof op de toetsen verzamelen wanneer de piano niet bespeeld wordt. Vet, stof, zand en andere viezigheid kunnen de toetsen van je piano en de lak die daarop is aangebracht allemaal beschadigen, dus let erop dat je dit voorkomt. Ook wanneer je de klep na het spelen sluit is het essentieel om de toetsen elke paar dagen even schoon te maken, om je piano zo goed mogelijk te onderhouden.

Heeft jouw piano ivoren toetsen? Maak deze dan op dezelfde manier schoon als de buitenkant van je pianokast: met een lichtvochtig doekje en daarna met een droge doek. Gebruik het liefst witte doekjes zodat je zeker weet dat ze geen kleur afgeven op de toetsen. Begin met schoonmaken vanaf de achterkant van de toetsen en beweeg dan naar voren. Vermijd zijwaartse wrijving omdat dit voor viezigheid tussen de toetsen kan zorgen, en het is heel moeilijk om dát schoon te krijgen.

Heeft jouw piano toetsen van kunststof? Dan hoef je er iets minder voorzichtig mee om te springen. Het materiaal is tenslotte wat minder fragiel en kan gemakkelijker vervangen worden. Desondanks zou het zonde zijn als je de toetsen minder lang gebruikt dan mogelijk was, maak ze dus nog steeds met aandacht schoon en doe dit wederom van achter naar voren.

Naast het regelmatig schoonmaken van je piano, kun je ook op andere manieren rekening houden met het onderhoud van je piano. Piano’s zijn kostbaar en hebben vaak ook veel emotionele waarde, het zou daarom zonde zijn als je de levensduur van de piano verkort door deze niet de aandacht te geven die hij nodig heeft.

Hou jij bijvoorbeeld rekening met het aantal zonuren dat je piano krijgt? Het is belangrijk om de piano zoveel mogelijk buiten de zon te houden zodat het hout niet uitdroogt en barst. Maar ook een vochtige ruimte is niet goed voor je piano. Je kunt een luchtvochtmetertje aanschaffen en deze in de buurt van je piano hangen, het is belangrijk dat je piano in een ruimte staat met luchtvochtigheid tussen 45 en 70 procent.

Leer jij piano spelen met YouTube? Zet dan je laptop, tablet of telefoon altijd op een onderzetter of lapje stof, zodat deze geen krassen maakt op je kast. Zorg er ook voor dat je geen glazen en borden op je tafel plaatst. Deze kunnen kringen en vlekken veroorzaken die je er niet gemakkelijk uitkrijgt.

Was tenslotte voorafgaand aan het spelen altijd je handen en sluit na het spelen de klep over de toetsen. Op deze manier loop je het minste risico om de toetsen vies te maken of te beschadigen.