Bladmuziek gitaar leren spelen? | Gitaar liedjes spelen met bladmuziek!
Bladmuziek gitaar: alles over tabs, noten en diagrammen

Bladmuziek gitaar: alles over tabs, noten en diagrammen

Bladmuziek gitaar is een hulpmiddel om gespeelde muziekstukken schriftelijk weer te geven. Het mooie aan gitaar bladmuziek is dat het voor ieder muziekinstrument gelijk is. Daarom maakt het niet uit of je gitaar of piano speelt, mits je over de vaardigheid gitaar noten lezen beschikt. Daarmee komen we direct bij het volgende: “Hoe kun je gitaar muzieknummers eigenlijk schriftelijk weergeven op papier?” Om vergissingen te voorkomen behandelen we 3 manieren om gitaar liedjes te beschrijven.

bladmuziek gitaar


Voorbeelden bladmuziek gitaar

Er zijn verschillende soorten van gitaar badmuziek. Denk hierbij aan akkoorden, tabs en noten. In dit geval is er met name sprake van gitaar bladmuziek bij het leren van gitaar noten.

Gitaar akkoord diagram

Een gitaar akkoord diagram bestaat uit een afbeelding van de gitaarhals. Op deze afbeelding is de vingerzetting van een willekeurig gitaarakkoord te zien. Ook wordt aangegeven welke snaren moeten worden aangeslagen.

Gitaartabs

Gitaartabs lijken wat meer op partituren, toch komen hier geen noten in voor. Het is een schriftelijke weergave waarbij wordt aangegeven welke snaren moeten worden aangeslagen. Ook vele speciale technieken komen hier in naar voren.

Gitaar noten

Gitaar noten zijn een onderdeel van het notenschrift. Partituren bestaat namelijk uit gitaar noten. Dit is een geschreven muzikale taal die voor ieder instrument gelijk is. De noten zijn een schriftelijke weergave van de te spelen tonen. Bladmuziek gitaar bestaat dus uit noten.


Verbeter Je Gitaarspel Met Bladmuziek – Ontdek Hoe

Voor- en nadelen gitaar bladmuziek

Natuurlijk heeft bladmuziek zo zijn voor- en nadelen. Dit heeft vooral te maken met een aantal factoren. Hieronder beschrijven we puntsgewijs een aantal voor- en  nadelen:

  •  Bladmuziek kan een gitaar liedje compact schriftelijk weergeven op papier.
  •  Notenschrift is voor ieder instrument toepasbaar.
  •  Ondersteund door conservatorium en andere muzikale opleidingen.
  • Niet ondersteund door veel online gitaarcursussen.
  • Weinig partituren online te vinden om gratis te downloaden.
  • Het kost veel energie om vanaf bladmuziek te leren spelen.

Geschiedenis bladmuziek gitaar

Bladmuziek voor een gitaar bestaat al een hele lange tijd. Het bestaat eigenlijk net zo lang als men tablatuur gebruikte. Daarnaast wordt er ook wel gezegd dat bladmuziek net zo oud is als de eerste muziekinstrumenten. De exacte tijd en plaats dat notenschrift is bedacht is niet bekend. Wel weten we dat er ergens rond 1300 voor Christus al een soort muziekschrift werd toegepast. Door de jaren heen is het notenschrift wel wat aangepast, maar het idee blijft hetzelfde. Namelijk tonen vastleggen op papier.

Gitaar bladmuziek kopen?

Natuurlijk zijn er vele websites of winkels die bladmuziek verkopen. Toch gaan veel mensen op zoek naar een gratis variant. Partituren voor een gitaar is lastig te vinden. Dit omdat veel gitaristen en online gitaarcursussen hun lessen baseren op de gitaarakkoorden. Op YouTube staan oneindig veel filmpjes die gebaseerd zijn op gitaarakkoorden. Hieronder geven we 3 verschillende methodes om gitaar liedjes mee te kunnen spelen.

Nog vragen of op- en aanmerkingen? Dan is het verstandig om hieronder een reactie achter te laten, zodat wij of anderen jou kunnen helpen 😉


Verbeter Je Spel Met Bladmuziek – Lees Meer Vandaag

Als je net begint met gitaar spelen, is onze beginner gitaarcursus ideaal voor jou.

Voor degenen die al enige ervaring hebben, biedt de tussenliggende gitaarcursus een geweldige manier om je vaardigheden verder te ontwikkelen.


Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: