Het beste piano lesboek? Lees hier welke
Het beste piano lesboek? Lees hier welke

Het beste piano lesboek? Lees hier welke

Wil je piano leren spelen? Misschien heb je thuis een piano staan, geërfd van een oma of oom, of misschien heb je er goedkoop eentje op marktplaats zien staan en droom je er nu van om virtuoos met je vingers over de toetsen te glijden. De piano is ook een prachtig instrument, in je eentje kun je er volwaardige muziekstukken op spelen. Doordat je speelt met 2 handen en 10 vingers kun je hele complexe melodieën én begeleiding tegelijkertijd spelen, waar je bij de meeste instrumenten gebonden bent tot ofwel de melodie ofwel de begeleiding.

Wist je dat ‘piano’ eigenlijk een afkorting is van de oorspronkelijke naam van het instrument? De eerst piano noemde men namelijk ‘pianoforte’. Voor de ontwikkeling van de piano was er een ander instrument dat er erg veel op leek; de klavecimbel. De grote doorbraak bij de ontwikkeling van de pianoforte was dat dit nieuwe instrument zowel hard als zacht bespeeld kon worden, waarbij je op de klavecimbel altijd even luid speelt. In het Italiaans betekend piano zacht en forte luid. De pianoforte betekend dus simpelweg zachtluid en tegenwoordig noemen we het instrument dus alleen nog maar ‘zacht’! Ondanks de naamsverwarring is het zachte en luide van de piano inderdaad één van de mooiste eigenschappen, waardoor je ontzettend veel emotie en verschillende sferen kunt bereiken met één instrument. Van klassiek, tot blues, tot jazz of modern, de piano kan in vrijwel elke muziekstijl haar plek innemen.

Zelf piano leren spelen via een boek

Je hebt dus een piano staan, of toegang tot een piano en nu wil je leren dit mooie instrument te bespelen. Je kunt hiervoor naar een plaatselijke muziekschool gaan of zelfs een privé leraar aan huis vinden. Het voordeel van een leraar is dat je direct feedback krijgt en hij of zij voor jou een goede lesopbouw aanreikt zonder dat je jezelf daarin hoeft te verdiepen. Het nadeel van een leraar is dat ze best prijzig zijn (€30 per half uur les is niet onwaarschijnlijk) en dat het soms de vraag is of je echt elke week privé les nodig hebt om het instrument te leren spelen. Je kunt namelijk soms veel effectiever op je eentje leren waarbij je misschien maar af en toe, als je echt vast loopt, graag een keer feedback van een professionele pianist zou willen krijgen.

Er zijn heel wat manieren om zelf piano te leren spelen, de oudste manier is via boeken. Er zijn ontzettend veel lesmethodes op de markt, vaak inclusief CD’s, die je mee nemen op de reis van het leren muziek spelen. Daarnaast kun je ook via een app piano leren spelen, via youtube piano leren spelen en natuurlijk via een online cursus piano leren spelen zoals bij de online muziek academie. Wist je dat we bij de online muziek academie al meer dan 500 pianolessen hebben staan? Het kost maar €14,95 per maand en dan heb je onbeperkt 24/7 toegang tot de lessen. Als je geen zin hebt om zelf je lesmethodes uit te zoeken is het zeker een aanrader om deze middenweg tussen lesboeken en een dure privé leraar eens te bekijken.

Welke soorten lesboeken zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten boeken die je kunt gaan kopen als je zelf wilt leren piano spelen via een boek. De eerste waar je aan denkt zijn uiteraard complete lesmethodes. Deze boeken (we zetten er straks een paar voor je op een rijtje) nemen je vanaf het begin mee en leren je piano spelen stap voor stap aan. De éne lesmethode begint met het leren noten lezen, de andere gebruikt kleur en weer andere lesmethodes beginnen met het aanleren van akkoorden.

Naast de complete lesmethodes zijn er ook pianoboeken die puur bestaan uit bladmuziek. Als je al noten kunt lezen (misschien geleerd met een lesmethode boek), kun je gaan kijken naar boeken met bladmuziek die je aanspreekt en op jouw niveau is. Zo zijn er bijvoorbeeld pianoboeken waar bekende nummers zijn vereenvoudigd waardoor jij al heel snel je favoriete nummer herkenbaar kunt spelen op de piano.

Het laatste soort boeken waar je naar kunt kijken als je wilt leren piano spelen zijn theorieboeken. Hoewel het misschien wat saai en droog klinkt kan achtergrondkennis over hoe je het beste leert je leerproces enorm versnellen. We gaan er in dit artikel niet heel diep op in en raden je maar twee boeken aan; namelijk ‘The Talent Code’ van Daniel Coyle (Nederlandse titel: ‘Ontwikkel je talenten’), waar Daniel je uitlegt wat talent precies is en hoe je jouw eigen talent kunt ontwikkelen. (Het is namelijk niet zomaar iets ‘magisch’ dat je hebt of niet, maar is zeker te ontwikkelen en te groeien.) Het andere boek is ‘The art of learning’ van Josh Waitzkin waarbij de titel je al aangeeft waarom je dit boek zou moeten lezen als je (piano) wilt gaan leren (spelen).

Lesmethode boeken

• Hal Leonard Pianomethode voor volwassenen en Hal Leonard pianomethode voor kinderen
Deze bekende methode is al meer dan 20 jaar op de markt, maar nog steeds erg populair. De uitgebreide lesmethode is vooral erg geschikt voor ouders die hun kinderen zelf les willen leren geven. Ook als ze zelf piano wilt leren spelen via een boek is de Hal Leonard Pianomethode zeker aan te raden, hoewel de volwassenen versie soms nog wel wat extra opzoekwerk of af en toe een les van een docent kan gebruiken.

• How to play piano: Everything you need to know to play the piano door Roger Evans.
Dit boek is vooral zeer op de techniek gericht en als je graag op die manier leert is dit boek zeker een aanrader. De oefeningen zijn toegankelijk en eenvoudig en er is een handleiding bij die het zelf leren piano spelen via een boek heel toegankelijk maakt.

• Learn to play piano in six weeks or less door Dan Delaney
Als je al noten kunt lezen en een basiskennis hebt van muziektheorie is dit boek een aanrader. Het boek besteed hier namelijk niet zo lang aandacht aan, wat fijn is als je het al kent, want andere methodes kunnen dan misschien wat te langdradig voor je zijn.

Boeken om bladmuziek te leren lezen

Zoals je ziet zijn de boeken specifiek gericht op het leren lezen van noten van dezelfde schrijvers als de complete lesmethodes en vormen ze dan ook een mooie aanvulling op de bovenstaande genoemde boeken.

• Hal Leonard Pocket Music Theory: A comprehensive and convenient source for all musicians door Carl Schroeder en Keith Wyatt
• How to read music: Fundamentals of music notation made easy door Roger Evans

Handleidingen om bekende klassieke stukken te spelen

Als je eenmaal de basis in de vingers hebt wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk bekende en favoriete muziek kunnen spelen. Onderstaande boeken zijn specifiek gericht om beginners te helpen bekende pianostukken te leren spelen, soms zit er zelfs een CD bij zodat je daadwerkelijk met het orkest mee kunt spelen.

• 42 famous classics for easy piano door Allan Small
• Music for the Masters: Bach, Beethoven, Chopin, Grieg, Handel, Haydn, Schubert, and More door Russell E. Lanning
• Piano Solos for all occasions: the complete resource for every pianist! Door uitgeverij Hal Leonard
• A first Book of Classical Music: 29 themes bij Beethoven, Mozart, Chopin and Other Great Composers in Easy Piano Arrangements door Bergerac