Moet je noten kunnen lezen om gitaar te spelen: Online Muziek Academie
Moet je noten kunnen lezen om gitaar te spelen?

Moet je noten kunnen lezen om gitaar te spelen?

Heb je vroeger piano– of blokfluitles gehad? Dan weet je waarschijnlijk ook nog wel dat het belangrijk was om goed op de notenbalk te kijken op welk lijntje de noot stond en de daarbij behorende toets of greep te pakken. Voor veel mensen roept dat gevoelens van frustratie op en is dat weinig motiverend om een instrument te leren spelen. Dus hoe zit dat met de gitaar? Moet je noten kunnen lezen om gitaar te spelen?

Akkoorden

Waar je met een blokfluit altijd een melodie speelt, speel je met een gitaar meestal akkoorden. Een akkoord is een samenklank van drie of meer noten waar een melodie overheen kan worden gespeeld. Het vormt daarmee de begeleiding van het lied, waarbij de melodie vaak wordt weergegeven door middel van zang of een ander instrument.

Omdat je op een gitaar meestal akkoorden (meerdere noten tegelijk) speelt, moet je dus de grepen van de verschillende akkoorden leren kennen. Dit vergt wel enige oefening, omdat je je vingers vlot in een bepaalde positie neer moet kunnen zetten. Een voordeel is wel dat een akkoord meestal een paar tellen wordt aangehouden, waardoor je minder vaak hoeft te wisselen vergeleken met het spelen van de melodie, waarbij vaak op elke tel een andere noot moet worden gespeeld.

Hoe lees je akkoorden?

Bij ieder weergegeven akkoord hoort een bepaalde greep op de gitaar. Dit wordt weergegeven in een akkoorddiagram, waarin je kan zien op welke positie de snaren moeten worden ingedrukt en welke vingers je daarvoor gebruikt. Deze eenvoudige weergave is voor iedereen goed te begrijpen en je hoeft daarvoor dus geen kennis van notenschrift te hebben. Het enige wat je hoeft te leren is welke greep bij een akkoord hoort en daarmee ben je al vrij vlot in staat om heel veel bekende nummers te spelen.

Lees vooral ook: Hoe lees je gitaarakkoorden?

Muzikaliteit

Er zijn ook mensen die gitaar spelen maar nooit noten hebben leren lezen. Wanneer je ontzettend muzikaal bent kun je jezelf liedjes leren spelen op gehoor. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Ook kan het ontzettend helpen om video’s te bekijken waarin je geleerd wordt hoe je je vingers neerzet voor bepaalde akkoorden. Zodoende leer je akkoorden te spelen zonder dat je persé noten leest. Let wel: het één sluit het ander niet uit.

Enthousiast geworden?

Wil je ook op een eenvoudige en laagdrempelige manier leren om bekende nummers te spelen op de gitaar? Meld je dan aan voor de cursus gitaarspelen van de online Muziek Academie. Daar leren we je alles over grepen, akkoorddiagrammen en bekende nummers die je met de door jou geleerde akkoorden kunt spelen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Meer informatie over gitaarakkoorden

In onze kennisbank hebben we de volgende gitaarakkoorden beschreven:

A7 t/m G7 akkoord

✓ A7 Akkoord gitaar ✓ B7 Akkoord gitaar ✓ C7 Akkoord gitaar ✓ D7 Akkoord gitaar ✓ E7 Akkoord gitaar ✓ F7 Akkoord gitaar ✓ G7 Akkoord gitaar

Am t/m Gm akkoord

✓ Am akkoord gitaar (B mineur) ✓ Bm akkoord gitaar (B mineur) ✓Cm akkoord gitaar (C Mineur) ✓ Dm akkoord gitaar (D mineur) ✓ Em akkoord gitaar (E mineur) ✓ Fm akkoord gitaar (F mineur) ✓ Gm akkoord gitaar (G mineur)

AM7 t/m Gm7 akkoord

✓ Am7 akkoord ✓ Bm7 akkoord✓ Cm7 akkoord ✓ Dm7 akkoord ✓ Em7 akkoord ✓ Fm7 akkoord ✓ Gm7 akkoord

A t/m G akkoord

✓ A akkoord gitaar ✓ B akkoord gitaar ✓ C akkoord gitaar ✓ D akkoord gitaar ✓ E akkoord gitaar ✓ F akkoord gitaar ✓ G akkoord gitaar

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor: