Jaren geleden werd bekend gemaakt dat het luisteren naar Mozart een positief effect kan hebben op je IQ score. Onderzoekers waren laaiend enthousiast. Dit fenomeen werd het ‘Mozart effect’ genoemd.
Later bleek deze toename in het IQ tijdelijk te zijn. Zo’n 10 tot 15 minuten na het beluisteren van het muziekstuk van Mozart was het effect weer weg. Ook bleek het vooral om één specifiek muziekstuk te gaan.
Waardoor wordt het Mozart effect veroorzaakt?
De Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter dat mensen die vooraf hadden geluisterd naar het eerst deel van Mozarts muziekstuk, K. 448, zo’n 8 tot 9 IQ punten hoger scoorde in hun ruimtelijke tests. Maar weinig andere muziekstukken hebben dit effect.
Het gaat vooral om de symmetrische opbouw en de regelmaat in de muziekstukken. Waarschijnlijk zet Mozarts muziekstuk precies de juiste hersendelen in werking die helpen bij het maken van ruimtelijke taken. Daardoor is het luisteren naar de muziek van Mozart een goede opwarming voor het uitvoeren van deze taken, waardoor de score hoger is.
Mozart K. 448 is een vlot en vrolijk muziekstuk. Dit kan ook een verklaring zijn voor het positieve effect op de hersenen. Een trager of droeviger stuk blijkt geen enkel effect te hebben op je IQ.
Maakt het Mozart effect je echt slim?
Zoals al gezegd is het Mozart effect maar van tijdelijke duur. Dus, tenzij je de hele dag naar hetzelfde nummer van Mozart wilt gaan luisteren, heeft het geen blijvend effect op je intelligentie. 😉
Ook heeft langer luisteren geen groter effect. Na zo’n 10 minuten is het optimale effect bereikt en kan je 8 tot 9 punten hoger scoren. Dit wordt niet meer als je langer naar de muziek blijft luisteren.
Een tijd lang is het heel populair geweest om baby’s en kleine kinderen vanaf de geboorte extra te stimuleren met klassieke muziek. Inmiddels is gebleken dat alleen het luisteren naar klassieke muziek geen blijvend effect heeft.
Natuurlijk kan het geen kwaad om kinderen wat cultuur bij te brengen, wat weer goed is voor hun educatie.
Blijvend slimmer worden door muziek
Het Mozart effect blijkt niet de toverformule te zijn die ons allemaal slimmer gaat maken. Luisteren naar muziek geven zeker positieve resultaten maar dan vooral in het feit dat je er energie van krijgt en positieve gevoelens. Je krijgt er dus zeker een beter humeur van.
Wat wel bewezen slimmer maakt is zelf muziek gaan maken. Mensen die zelf actief muziek maken scoren gemiddeld 3 tot 4 punten hoger in de IQ test dan mensen die niet met muziek bezig zijn.
Zelf muziek maken is niet alleen leuk. Het heeft een positief effect op de intelligentie en sociale vaardigheden. Vooral het abstractievermogen en het analytisch denken wordt door het maken van muziek sterk verbeterd. Daarnaast traint het de discipline en krijgen zowel volwassenen als kinderen er een positiever zelfbeeld van.
Wil je meer lezen over hoe zelf muziek maken je slimmer maakt? Lees dan onze blog “Muziek maken maakt slimmer”.
Of begin vandaag nog met onze online gitaarlessen, pianolessen of zanglessen!