Noten leren lezen, is het echt nodig?
Noten leren lezen, is het echt nodig?

Het belang van noten leren lezen, als je begint met het bespelen van een instrument. De meningen zijn sterk verdeeld. De ene is voor, de andere tegen.

En tenzij je serieuze klassieke muziek wilt spelen hoef je misschien wel helemaal geen noten te kunnen lezen?
We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Dan kan je zelf beslissen of je noten wilt leren lezen, of niet.

Is noten leren lezen moeilijk?Noten lezen moeilijk

Noten leren lezen kan je vergelijken met het leren van een nieuwe taal. Sommige mensen leren het snel, anderen hebben er iets meer moeite mee. Het notenschrift is een vrij eenvoudig en logisch systeem. Iedereen kan dit leren begrijpen.
Of het moeilijk is ligt ook aan het niveau wat je wilt leren lezen. Een simpel kinderliedje is natuurlijk eenvoudiger te lezen dan een ingewikkeld klassiek muziekstuk.
Je kunt het dus zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Waarom zou je noten leren lezen?

Je kan ook prima prachtige muziek maken zonder ooit noten te leren lezen. Dus waarom zou je het dan leren?
Het notenschrift is de taal van de muziek. Als je muziekstukken wilt spelen die, misschien wel honderden jaren geleden, gemaakt zijn zal je notenschrift moeten kunnen lezen.
Vergelijk het met een dichter die niet kan lezen en schrijven. Niemand zou ooit zijn gedichten kunnen teruglezen, dat zou zonde zijn.

Noten leren lezen is dus zeker handig om verschillende muziekstukken te kunnen spelen.

Voordelen van noten leren lezenpiano noten leren lezen

Het grootste voordeel van noten leren lezen is natuurlijk dat je kunt kiezen uit duizenden muziekstukken. Boeken vol liedjes die jij zo kunt naspelen.
Ook muziek van oude componisten, muziek die zonder notenschrift verloren was gegaan, kan jij nu nog steeds spelen.

Noten lezen is lang niet zo moeilijk als veel mensen denken. En het is ook prima om eerst, bijvoorbeeld piano, te leren spelen zonder noten om vertrouwd te raken met het instrument. Daarna kan je altijd nog beginnen met noten lezen zodat je de muziekstukken kunt spelen die jij wilt.

Nadelen van noten leren lezen

Een nadeel van het leren noten lezen kan zijn dat de focus teveel op het lezen ligt. Hierdoor wordt het luisteren overgeslagen. En dat terwijl ons gehoor een hele belangrijke rol speelt bij het maken van muziek.
Kijk maar naar de bekende componisten en pianisten. Zij waren voornamelijk auditief ingesteld. Net als heel veel grote jazz- en popsterren die op hun gehoor spelen en terplekke improviseren.

Zolang je de muziek blijft naspelen uit je notenboek is er weinig ruimte voor jouw eigen stijl. Gebruik het notenschrift vooral als leidraad om het stuk te kunnen spelen en verwerk daarna je eigen gevoel en passie erin. Improviseer waar kan, ontwikkel je eigen stijl en heb vooral veel plezier tijdens het maken van muziek.

Plezier hebben in het maken van muziek is het allerbelangrijkste. Speel jij al een instrument?

Je kunt nu 7 lessen gratis uitproberen. Kies jij gratis pianolessen of gitaarlessen? Of wil je liever zanglessen?