Ik wil basgitaar leren spelen. Waar kan ik lessen volgen?
Ik wil basgitaar leren spelen. Waar kan ik lessen volgen?

Ik wil basgitaar leren spelen. Waar kan ik lessen volgen?

Zit je er al langer aan te denken om basgitaar te leren spelen en wil je er nu dan echt mee gaan starten? Er zijn verschillende mogelijkheden om basgitaar lessen te volgen, zoals bijvoorbeeld online lessen, lessen bij een muziekschool bij jou in de buurt en een andere mogelijkheid is om gratis lessen te volgen via bijvoorbeeld YouTube. Welke leerwijze voor jou het meeste geschikt is gaan we ontdekken in dit blog. In dit blog gaan we alle drie de les wijzen onder de loep nemen en uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van iedere les soort. Lees je mee?

Basgitaar leren spelen

Waarschijnlijk ben je al wat langere tijd aan het overwegen om basgitaar te leren spelen, maar misschien weet je niet heel goed waar je kunt beginnen of welke lesmethoden er beschikbaar zijn voor jou. Er kan natuurlijk ook een andere reden zijn waarom je nog niet begonnen bent met lessen volgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je er misschien nog geen tijd voor hebt gehad om je te verdiepen in het nemen van basgitaarlessen. Of vind je het allemaal een beetje spannend. Dat is helemaal niet erg. Het is nooit te laat om te beginnen met het leren bespelen van een muziekinstrument en dat geldt ook voor de basgitaar. Je zal misschien even je schema moeten gaan omgooien om ruimte te creëren voor het nemen van de lessen, maar dat zal het zeker dubbel en dwars waard zijn wanneer jij over een tijdje mooi basgitaar kunt spelen! Zullen we samen de mogelijkheden voor lessen gaan bekijken zodat jij een goede keuze voor jezelf kunt maken?

Online basgitaar lessen volgen

Vind je het belangrijk dat de lessen waar en wanneer je maar wilt te volgen zijn? Kies dan voor online lessen. Online lessen hebben veel voordelen ten opzichte van lessen bij een muziekschool. Zo kan je de lessen dus waar en wanneer je maar wilt volgen omdat je eigenlijk altijd toegang hebt tot de online lessen in een online omgeving. Dit betekent ook dat je gewoon lessen kunt volgen wanneer er een vakantieperiode aanbreekt. Aan vaste tijden en dagen zit je ook niet vast want zoals ik al eerder benoemde zijn de lessen op ieder moment te volgen via de online omgeving, zelfs midden in de nacht als je dat zou willen! Daarnaast hebben online lessen nog een groot voordeel, je hoeft niet te reizen! Je kunt de lessen geheel vanuit huis of welke plek je wilt volgen en bent geen tijd kwijt aan het reizen van en naar de muziekschool om lessen te volgen. Dat scheelt weer. Ook de prijs van online lessen ligt vaak een heel stuk lager dan lessen volgen bij een "fysieke" muziekschool. Bij de Online Muziek Academie kan je ook terecht voor online basgitaar lessen. Je krijgt de eerste 7 lessen helemaal gratis en zit daarna nergens aan vast. Ook het abonnement die je afsluit wanneer je besluit de lessen te volgen is heel soepel. Je kunt iedere maand je abonnement opzeggen en zit hier dus ook eigenlijk nergens aan vast, wel zo fijn toch?

Basgitaar lessen bij een muziekschool in de buurt

Een andere mogelijkheid, naast online muzieklessen, is lessen volgen bij een muziekschool in de buurt. Heb je liever een vast ritme en een vaste dag en tijd om basgitaar lessen te volgen? Dan kan je het beste lessen nemen bij een muziekschool in de buurt. Je hebt direct één op één contact met je docent en kan direct alle vragen stellen die je je maar kunt bedenken. Let wel op dat dit van je lestijd af gaat! Bij online basgitaar lessen heb je misschien niet direct één op één contact met je docent, je kunt wel altijd contact opnemen wanneer je vragen hebt. Je docent staat altijd voor je klaar om je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Wanneer je lessen volgt bij een muziekschool in de buurt is het aan te raden om je vragen zoveel mogelijk buiten de lessen om te vragen. Per email of telefoon. Zo gaat de tijd niet af van je lessen. Lessen bij een muziekschool in de buurt zijn wel een stuk prijziger dan bij een online muziekschool zoals de Online Muziek Academie. Dit komt omdat de lessen in een pand worden gegeven en de docenten op locatie aanwezig moeten zijn om de lessen te geven. Het kan natuurlijk zijn dat je de hele sfeer rondom een muziekschool gewoon fijn vindt, dan kan je het beste kiezen voor de muziekschool bij jou in de buurt.

Basgitaarles volgen via YouTube

Nog een mogelijkheid is basgitaarles volgen via YouTube. De meeste lessen die op YouTube worden aangeboden zijn gratis en je kan er dan ook veel lesstof uit halen als je de juiste lessen kan vinden. Je kan de gratis lessen via online kanalen zoals YouTube ook zien als een opstapje naar betaalde lessen. Zodat je al wat kennis hebt verkregen voordat je begin met de basgitaarlessen bij een (online) muziekschool. Er zijn heel wat mensen die zich de basiskennis van basgitaar spelen hebben aangeleerd via deze weg en dat met succes, maar op een bepaald moment is het wel aan te raden om lessen te nemen via een betaalde weg omdat je op deze manier toch wel een stuk meer leerstof krijgt aangeboden dan via een andere weg zoals YouTube. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je met lessen via YouTube geen ondersteuning krijgt van een docent en dat is vaak wel iets heel belangrijks als je echt goed de bas gitaar wilt leren bespelen.

De beste keuze voor jou

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn op het gebied van basgitaarlessen wordt het waarschijnlijk nu wel iets makkelijker om een keuze te maken die goed bij je past. Je kunt alle lesmethoden natuurlijk ook allemaal eerst uitproberen. Door bijvoorbeeld eerst wat (gratis) lessen via YouTube te bekijken, de gratis proeflessen bij een online muziekschool te volgen (zoals bij ons de eerste 7 lessen helemaal gratis) en een proefles in te plannen bij een muziekschool bij jou in de buurt. Dit kan je eventueel zelfs allemaal tegelijk doen om zo geen tijd te verliezen en snel aan de slag te kunnen met de echte lessen. Je kan natuurlijk de methodes ook één voor één gaan bekijken, zo kan je op een rustige en uitgebreide manier onderzoeken of de bepaalde lesmethode bij je past. Deze keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Wanneer je alle lesmethoden probeert kan je alles goed op een rijtje zetten van wat je wel en niet fijn vindt aan iedere lesmethode en wat de voor- en nadelen eventueel zijn. Wanneer je klaar bent en alle methodes geprobeerd hebt zal je binnenkort zeker een mooie keuze kunnen maken en met de lesmethode kunnen gaan starten die echt bij je past.