De meeste kinderen vinden muziek maken geweldig. Op een echt instrument of door lekker met een pollepel op een pan te slaan. Het is niet alleen een schattig gezicht, het is ook nog eens goed voor hun ontwikkeling. Muziek draagt veel bij in de sociale vaardigheden en heeft een positief effect op de intelligentie van je kind. Vooral stimuleren dus!
Een slimmer kind door muziek?
Diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn er al aan gewijd. En ze komen allemaal tot de conclusie dat zelf muziek maken het IQ van kinderen verhoogd.
In de linker hersenhelft wordt de spraak en intellect geregeld. De rechter hersenhelft regelt de gevoelstoestand. Bij kinderen die muziek maken zijn beide hersenhelften sterker met elkaar verbonden. Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan.
Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Door een instrument te bespelen zal de motoriek geoefend worden. Dingen als aanraken, luisteren en kijken is goed voor de zintuiglijke ontwikkeling. Muziek maken helpt ook bij de spraak- en taalontwikkeling van je kind.
Muziek helpt je kind bij taalproblemen
Taalproblemen zijn een van de meeste voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Wel 20% van de kinderen op school heeft moeite met lezen en/of schrijven. Kinderen die moeite hebben met lezen hebben vaak ook moeite met luisteren. Het onderscheiden van verschillende klanken gaat vaak fout. Goed luisteren is de sleutel tot goed leren lezen.
Kinderen die muziek maken hebben hierin een voorsprong. Muziek zorgt ervoor dat de hersenen veel makkelijker met klanken om kunnen gaan. De diverse klanken in de taal zullen daardoor ook beter uit elkaar gehouden kunnen worden. Zelfs een korte muzikale training van zes maanden kan het luistervermogen van je kind al flink verbeteren.
Muziek traint kanalen in de hersenen die je kind helpen bij het leren lezen. Zit je kind op de basisschool dan zijn deze hersendelen sterk in ontwikkeling waardoor ze extra gevoelig zijn. Juist in deze periode kan muziek optimaal bijdragen aan de leesprestaties en emotionele intelligentie van je kind.
Samen muziek maken
Helaas krijgen op veel scholen de muziek lessen steeds minder aandacht. Vakken als taal en rekenen vullen deze ruimte in. Vind je het toch belangrijk om je kind muziek te laten maken? Doe dit dan lekker samen, thuis. Je ontwikkeld meteen de relatie met je kind en het is super leuk om samen te doen.
Zing samen een liedje en doe er meteen een dansje bij. Je kind zal het geweldig vinden.
Je leert je kind hiermee ook nog spelen met spreekgeluiden, goed articuleren en de woordenschat wordt verder uitgebreid. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwezen dat kinderen die een muziekinstrument bespelen minder moeite hebben met luisteren in een rumoerige klas. En dus meer informatie uit de lessen halen dan kinderen zonder muzikale ervaringen.
Welk instrument wil jouw kind bespelen?
Welk instrument het meest geschikt is voor jouw kind is natuurlijk helemaal afhankelijk van je kind. Voor sommige instrumenten, zoals een viool, moet je kind veel doorzettingsvermogen hebben en een goede concentratie. Heb je een druk en bewegelijk kind dan is een ander instrument een betere keus.
Geschikte instrumenten voor kinderen vanaf 4 of 5 jaar zijn piano, gitaar, cello of slagwerk. Ren nu niet direct naar de muziekwinkel om een (duur) instrument aan te schaffen. De kans dat je kind snel afhaakt of toch liever een ander instrument wil bespelen is groot. Een instrument huren of lenen is een beter idee.
Motiveer je kind om muziek te maken maar overdrijf het niet. Zeker voor jonge kinderen is het niet makkelijk steeds weer de concentratie op te brengen. Laat ze spelenderwijs muziek ontdekken en heb vooral veel plezier samen wanneer jullie samen muziek maken en zingen. Leer bijvoorbeeld samen kinderliedjes spelen op de piano.